JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Reisadvies » Waar kan ik heen op vakantie? » Prijsvrij.be
Meer weten?

Corona testen

Lees hier voor welke bestemmingen je een PCR test nodig hebt. 

Corona-voucher

Hoe kan ik boeken met voucher?

Buitenlandse Zaken

Check de laatste updates van het Ministerie van Buitenlandse zaken

 

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen over geboekte vakanties

 

Reisadviezen

Voor het laatst bijgewerkt op 27-05-2022

Wij staan te springen om weer lekker op vakantie te gaan, maar al die verschillende berichten, wat klopt er precies? Wij hebben het voor je uitgezocht! Op deze pagina proberen wij jou zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen.

Laatste update

Sommige bestemmingen worden bestempeld als een oranje zone, wat betekent dat er een matig risico op besmetting in die vakantielanden is. Andere bestemmingen zijn zelfs al een groene zone, wat nog positiever is!


Welke bestemmingen dit zijn lees je op de specifieke reisadvies pagina's per land. Sommige landen zijn gedeeltelijk open, ook dit vind je op de reisadvies pagina van dat land.

Welke vragen komen het meest voor?

Het is gewoon mogelijk om lekker op vakantie te gaan. Op de reisadviespagina van jouw vakantieland vind je alle informatie die je nodig hebt. Het is belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan.


Houd er wel rekening mee dat er op bestemming nog steeds beperkingen kunnen zijn. Zo kan het zijn dat bepaalde toeristische attracties beperkt open zijn, dat een mondkapje dragen verplicht is of dat de horeca gesloten is. De regels veranderen snel, dus zorg dat je voordat je vertrekt checkt wat de regels zijn zodat je onbezorgd van je vakantie kan genieten.

De kleurcodes zijn slechts een advies vanuit de overheid, code rood is dus geen reisverbod en dat betekent dat je hier nog steeds naartoe kan. Wij merken dat veel klanten toch op vakantie willen naar bestemmingen met deze kleurcode. Bijvoorbeeld omdat het aantal besmettingen in dat vakantieland lager ligt dan in België, of omdat zij al volledig gevaccineerd zijn. Om deze reden laten wij de keuze aan jou.

Wij raden aan om een reisverzekering af te sluiten. In de meeste gevallen ben je dan gewoon verzekerd als je op reis gaat, ook met code rood. Lees er alles over op de website van onze verzekeringspartner Allianz

Zodra jouw voucher klaar is voor gebruik sturen wij jou zo snel mogelijk een e-mail. Heb je de e-mail ontvangen? Het is belangrijk om de link in de e-mail te gebruiken zodat je er zeker van bent dat de voucher werkt op jouw uitgekozen reis.

Heb je een leuke vakantie gevonden? Na het invullen van je gegevens kun je in Stap 4 Betaling. van het boekingsproces, je voucher code invullen. Vervolgens wordt het voucher bedrag van je reissom afgehaald.

Voor een uitgebreide uitleg inclusief stappenplan over het gebruiken van de voucher bij Prijsvrij kun je kijken op onze voucher informatiepagina.

Ja, je kunt zeker al een vakantie boeken.

Ja, Prijsvrij verkoopt voornamelijk pakketreizen. Dat wil zeggen: een vlucht inclusief accommodatie en vaak ook een transfer. Naast dat het voordelig en prettig is om alles bij één aanbieder te boeken, biedt het je nu ook extra veiligheid. Je bent namelijk verzekerd van repatriëring indien er een lokale corona-uitbraak is of wanneer je bestemming als code rood wordt bestempeld. Meer informatie over zorgeloos en vertrouwd op vakantie gaan met Prijsvrij Vakanties vind je in onze voorwaarden.

De maatregelen worden bepaald door de lokale gezondheidsautoriteiten. Net als in België veranderen deze maatregelen snel en worden deze nu continu aangepast. Deze autoriteiten bepalen richtlijnen en de accommodatie, luchtvaartmaatschappij of bezienswaardigheid kiest vervolgens welke maatregelen nodig zijn om deze richtlijnen te volgen. Een voorbeeld: als er in de spa van het hotel niet genoeg ruimte is om de afgesproken 1,5 meter afstand te houden kan de accommodatie er voor kiezen om deze open te stellen met beperkingen of zelfs te sluiten. Check dus kort voor vertrek wat de huidige maatregelen zijn op je bestemming.

 

Wat de richtlijnen van de autoriteiten zijn verschilt per bestemming, hiervoor hebben wij speciale informatie pagina´s gemaakt die wij up-to-date houden.

 

In het algemeen kun je vergelijkbare regels verwachten in het buitenland zoals je die in België gewend bent. Afstand houden, niet met te veel mensen samen komen en het dragen van mondkapjes op bepaalde plekken. Wat dat betreft zal je vakantie niet veel anders zijn dan je verblijf in België. Een ander voordeel is ook dat een vakantie zich vaak grotendeels buiten afspeelt, buiten eten op een terras of wandelen in de natuur. Wij raden je aan om dit te checken vlak voor je vertrek zodat jij goed op de hoogte bent van de regels ter plaatse.

Als je last krijgt van ziekte verschijnselen vlak voor je vakantie kun je het beste direct de huisarts bellen. Deze kan vervolgens onderzoeken of het daadwerkelijk gaat om het coronavirus. Mocht je besmet zijn, kun je niet op reis. Als je een reisverzekering hebt afgesloten kun je daar vaak geld terug krijgen. Bijvoorbeeld bij Allianz, waarmee Prijsvrij Vakanties samenwerkt, krijg je wel geld terug als je het coronavirus hebt. Daarvoor heb je wel een getekende doktersverklaring nodig.

Wil je op bestemming een coronatest laten afleggen of heb je een negatieve PCR-test nodig voor je terugreis? Bekijk dan hier de corona testlocaties op jouw bestemming.

 • Digitaal Corona Certificaat

Sinds 1 juli is het Digitaal Corona Certificaat (DCC) in Europa ingevoerd. Hiermee kun je aantonen dat je bent gevaccineerd, een negatieve coronatest hebt afgelegd of dat je corona hebt gehad. Dit is nodig om jouw vakantieland in te reizen. Het certificaat kun je aanmaken in de CovidSafeBE app en maakt het gemakkelijker om binnen Europa te reizen.

 • Mondkapjes

Een mondkapje moet tijdens je reis op verschillende plekken worden gedragen. Daarom is het aan te raden om meerdere mondkapjes mee te nemen als je op reis gaat. Zo dien je bij alle luchtvaartmaatschappijen en luchthavens mondkapjes te dragen. En op bestemming meestal op drukke plekken of in het openbaar vervoer. 

 • Gezondheidsverklaring

Veel luchtvaartmaatschappijen verplichten je om een gezondheidsverklaring in te vullen. Deze krijg je vaak aangereikt op het vliegveld, maar Prijsvrij Vakanties raadt aan om deze alvast in te vullen voor je thuis vertrekt. Deze gezondheidsverklaring kun je hier downloaden en uitprinten, zodat je hem thuis alvast kunt invullen.

 • Public Health Passenger Locator Form

Wanneer je terugvliegt van vakantie dien je binnen 48 uur vóór aankomst terug in België een Public Health Passenger Locator Form in te vullen. Ook wanneer je landt op een Nederlandse of Duitse luchthaven, dien je binnen 48 uur vóór aankomst terug in België dit formulier in te vullen. Het formulier kun je online invullen. Meer informatie over het PLF vind je hier.

Op basis van je antwoorden in het Passenger Location Form wordt beoordeeld of je in quarantaine moet of een testverplichting hebt. Als je namelijk uit een hoog risicogebied terugkeert (rode zone), dien je bij terugkomst in quarantaine te gaan en leg je op dag 1 en dag 7 een coronatest af. Deze quarantaine en testen zijn verplicht. Je riskeert een boete van minimaal 250 euro bij niet naleving van deze verplichting. Als dit voor jou geldt, ontvang je een sms. Krijg je geen sms? Dan hoef je dus niet in quarantaine en is er geen testverplichting. Als je terugkeert uit een groene of oranje zone hoef je over het algemeen niet in quarantaine en is er geen testverplichting.

 • Vliegen vanaf Nederland

Ben je op vakantie geweest naar het buitenland via een Nederlandse luchthaven en wil je Nederland weer inreizen? Dan dien je in sommige gevallen een negatieve coronatestuitslag te laten zien bij aankomst in Nederland. Let op: Nederland hanteert een andere definitie bij de kleurcodes van de reisadviezen en wellicht ook andere inreisbeperkingen. Controleer daarom altijd op de website van de Nederlandse overheid wat van toepassing is voor jouw vakantie en check de testlocaties op bestemming.

 • Vliegen vanaf Duitsland

Vliegen vanaf Duitsland naar je vakantiebestemming? Dat is mogelijk. Ondanks het aangescherpte reisadvies mag je nog steeds op doorreis in Duitsland. Dus je kunt gewoon vliegen vanaf een Duitse luchthaven. Bij terugkomst in Duitsland dienen alle reizigers (vanaf 6 jaar) een negatieve coronatest bij zich hebben. Dit betekent dat je je op bestemming laat testen bij een van de testlocaties.

Verblijf je langer dan 24 uur in Duitsland, dan geldt er ook een meldplicht en dien je voor aankomst in Duitsland een Public Health Passenger Locator Form in te vullen. Deze zogeheten 'einreiseanmeldung' kan je digitaal invullen.

Ja, je kunt gewoon op vakantie als je via een Duitse of Nederlandse luchthaven naar het buitenland vliegt. Doorreizen is namelijk wel toegestaan. Ga je op vakantie naar Nederland of Duitsland? Dan zullen er wel maatregelen en inreisbeperkingen gelden. Maar wanneer je er alleen doorheen rijdt of via een van de luchthavens vertrekt is dat geen probleem. Hou er wel rekening mee dat je het Public Health Passenger Locator Form dient in te vullen voor je heen- en terugreis en dat je wellicht een negatieve coronatest bij je dient te hebben. Meer informatie hierover vind je op de specifieke reisadviespagina van jouw vakantieland.

Als je aankomt op het vliegveld van bestemming wil je natuurlijk veilig naar je hotel worden gebracht. Hieronder staan alle stappen die onze transfer partner Holiday Taxi’s heeft genomen:  

 • Kleinere capaciteit, ze rijden minder vaak met bussen en meer met privé busjes of taxi’s.
 • Mondkapjes verplicht voor de chauffeurs en alle passagiers tijdens de rit naar de accommodatie.
 • Flexibelere wachttijden.
 • Extra schoonmaak na iedere rit; aangeraakte oppervlakken zoals handvatten, armleuningen en gordels worden extra schoongemaakt.
 • Aanrakingen worden zoveel mogelijk vermeden, bijvoorbeeld voor betalingen en als je wilt, mag je zelf je koffer pakken.

Uiteraard worden bovengenoemde richtlijnen aangescherpt als dit volgens de lokale regels nodig is. Wil je meer lezen? Check de website van Holiday Taxi’s.

Prijsvrij doet er alles aan om deze pagina zo up-to-date mogelijk te houden, maar door de snelle veranderingen van de regels kunnen onjuistheden voorkomen. Prijsvrij is niet aansprakelijk of verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden. Check altijd voor reservering en vertrek het actuele reisadvies op de website: Buitenlandse Zaken.