JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Reisadvies Portugal » Alle maatregelen van Portugal » Prijsvrij.be
Meer weten?

Corona testen

Lees hier voor welke bestemmingen je een PCR test nodig hebt. 

Corona-voucher

Hoe kan ik boeken met voucher?

Buitenlandse Zaken Portugal

Check de laatste updates van het Ministerie van Buitenlandse zaken

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen over geboekte vakanties

Reisadvies voor Portugal

Voor het laatst bijgewerkt op 28-09-2021

Portugal staat bekend om haar mooie stranden, levendige steden en fascinerende bezienswaardigheden. Wil jij dit prachtige land op een veilige manier ontdekken? Wij houden alle ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus nauwkeurig voor je in de gaten. Zo ben je verzekerd van een zorgeloze en veilige vakantie in Portugal. Op deze pagina vind je dan ook alle belangrijke informatie en de antwoorden op de meest veelgestelde vragen omtrent corona. 

Actuele informatie Portugal

De kleurcode voor de Azoren, Madeira en de rest van het vasteland is oranje, dit betekent dat je hier heerlijk vakantie kunt vieren!

Bij Prijsvrij Vakanties hebben we een aantal extra garanties aan onze service toegevoegd, zodat je jouw vakantie naar Portugal met een gerust hart kunt boeken. Naast onze vertrouwde voorwaarden bieden wij ook een terughaalgarantie en geld terug garantie aan. Voor een zorgeloze maar ontspannen vakantie, zit je in Portugal helemaal goed!

Top 10 hotels in Portugal

De leukste hotels in Portugal voor jouw vakantie!

Wat moet je meenemen op reis?
Paspoort + een kopie
Documenten reisverzekering
Mondkapjes
Coronabewijs
Gezondheidsverklaring Portugal
Gezondheidsverklaring België

Wat zijn de meest gestelde vragen?

Ja, je kunt op vakantie naar de Portugal! Let op, de volgende bestemmingen zijn bestempeld als oranje: de Azoren, Madeira, het noorden van het vasteland, Alto Minho, Cávado, Ave, de Porto regio, Alto Tâmega, Tâmega e Sousa, Douro, Terras de Trás-os-Montes, de Algarve, Oeste, Região de Aveiro, Região de Coimbra, Região de Leiria, Viseu Dão Lafões, Beira Baixa, Médio Tejo, Beiras e Serra da Estrela, de Lissabon Metropolitan Area, Alentejo, Alentejo Litoral, Baixo Alentejo, Lezíra do Tejo, Alto Alentejo en Alentejo Central. Dit betekent niet-essentiële reizen worden afgeraden. Alle reizigers die per vliegtuig naar Lissabon, Porto, Faro of Tires vliegen moeten een Passenger Locator Card invullen.

Het is zeker mogelijk om met de auto naar Portugal te reizen. De grens tussen Portugal en Spanje is open voor regulier verkeer. Een negatieve test, bewijs van vaccinatie of herstel is niet verplicht wanneer je met de auto gaat, maar wij raden aan om toch een test af te leggen of je bewijs van vaccinatie/herstel mee te namen aangezien de situatie elke dag kan veranderen.

Ja, voor iedereen vanaf 10 jaar en ouder is het dragen van een mondkapje verplicht. In Madeira ligt deze leeftijdsgrens op 6 jaar. Dit geldt in alle openbare binnenruimtes zoals het openbaar vervoer, winkels en supermarkten. In andere binnenruimten waar je geen afstand kunt houden of met meerdere huishoudens samen bent is een mondkapje ook verplicht.

Als je op vakantie gaat naar Portugal zijn er een aantal punten waar je rekening mee dient te houden:

 • Mondkapjes

Het is op vliegvelden en gedurende de volledige vlucht verplicht om een mondkapje te dragen voor elke reiziger van 6 jaar en ouder. In Portugal zelf is het dragen van een mondkapje verplicht voor iedereen vanaf 10 jaar.

 • Verplichte documenten

Wanneer je op vakantie gaat naar Portugal is het verplicht om één van de volgende documenten te kunnen laten zien (je moet het Digitaal Corona Certificaat bij je hebben):

 • Vaccinatiebewijs

Je mag Portugal binnen als je een bewijs van vaccinatie hebt. Je moet volledig zijn gevaccineerd en minimaal 14 dagen voor vertrek.

 • Bewijs van herstel

Ben je niet gevaccineerd dan kun je ook een bewijs van herstel laten zien met een positieve COVID-19 test die minimaal 11 dagen oud is en maximaal 180 dagen geleden was afgelegd.

 • PCR- of antigeen sneltest

Ben je niet gevaccineerd of kan je geen bewijs van herstel laten zien dan moeten alle reizigers vanaf 12 jaar die naar het vasteland van Portugal op vakantie gaan, een negatieve (NAAT)PCR (niet ouder dan 72 uur voor vertrek) of antigeen sneltest (niet ouder dan 48 uur voor vertrek) af leggen. Voor Madeira geldt dat alle reizigers vanaf 12 jaar een PCR-test moeten doen die niet ouder is dan 72 uur. En voor de Azoren geldt dat je maximaal 72 uur voor vertrek een PCR-test af moet leggen. Heb je geen geldig EU Digitaal COVID certificaat dan geldt het volgende: bij een verblijf langer dan 7 dagen dien je op de 6e dag nog een test te doen vanaf de datum dat je eerste test was afgelegd.

Je kunt een test doen zodra je aankomt op de vliegvelden van de Azoren en Madeira. Je gaat dan in quarantaine totdat je je uitslag hebt ontvangen. Is dit negatief dan mag je je quarantaine verlaten. Echter raden wij dit niet aan en adviseren wij je een test te doen voor vertrek.

Je moet het Digitaal Corona Certificaat (DCC) bij je hebben of een negatieve test laten zien. Dit certificaat kun je aanmaken in de Corona Check app. Wil je in Portugal een sneltest of een PCR-test laten afleggen? Bekijk dan hier de corona testlocaties in Portugal.

 • Registratie vakantie Madeira

Voordat je op vakantie gaat naar Madeira registreer je alle passagiers (vanaf 12 jaar) op de madeirasafe website. Dit kan gedaan worden tussen 48 en 24 uur voor vertrek.

   • Registratie vakantie Azoren

   Alle reizigers die naar de Azoren op vakantie gaan, dienen uiterlijk 72 uur voor vertrek een vragenlijst in te vullen. Na het invullen ontvangt je een code die je bij aankomst moeten laten zien.

   Ja, je kunt op vliegvakantie naar de Azoren! Voor het eiland de Azoren gelden er verschillende eisen dan op het vasteland en Madeira. En ook hebben we de eisen voor de rest van Portugal voor je beschreven, mocht je om welke noodzakelijke reden dan ook naar Portugal gaan. Reis je naar Lissabon, Porto, Faro of Tires dan moeten alle reizigers die per vliegtuig gaan een Passenger Locator Card invullen.

     • Public Health Passenger Locator Form België

     Wanneer je terugvliegt van vakantie dien je binnen 48 uur vóór aankomst terug in België een Public Health Passenger Locator Form in te vullen (online). Ook wanneer je landt op een Nederlandse of Duitse luchthaven, dien je binnen 48 uur vóór aankomst terug in België dit formulier in te vullen. Meer informatie over het PLF vind je hier.

     Op basis van je antwoorden in het Passenger Location Form wordt beoordeeld of je in quarantaine moet of een testverplichting heb:

     - Kom je uit een groene of oranje zone? Je hoeft je niet te laten testen en niet in quarantaine.

     - Kom je terug uit een rode zone in de Europese Unie (of uit een rood-niet-EU-land op de witte lijst) en kan je een bewijs van vaccinatie of herstel laten zien? Dan hoef je niet in quarantaine of je te laten testen.

     - Kom je terug uit een rode zone in de Europese Unie (of uit een rood-niet-EU-land op de witte lijst) heb je geen vaccinatie- of herstelbewijs en geen recente PCR-test die niet ouder is dan 72 uur? Dan doe je op dag 1 of 2 een test. Als deze negatief is dan mag je je quarantaine verlaten. Kinderen onder 12 jaar hoeven geen test te doen maar moeten in quarantaine totdat de ouders hun resultaat binnen hebben. 

     -
     Kom je uit een zone buiten de Europese Unie en heb je een vaccinatiebewijs? Dan doe je een test op dag 1 of 2 en mag je je quarantaine verlaten als het resultaat negatief is. Kan je geen vaccinatiebewijs laten zien dan ga je verplicht 10 dagen in quarantaine. Je kunt op dag 1 en dag 7 een coronatest af leggen. De quarantaine kan worden verkort als de 2e test op dag 7 negatief is. Deze quarantaine en testen zijn verplicht. Je riskeert een boete van minimaal 250 euro bij niet naleving van deze verplichting.

     • Vliegen vanaf Nederland

     Ben je op vakantie geweest naar Portugal via een Nederlandse luchthaven en wil je Nederland weer inreizen? Dan dien je een coronabewijs te laten zien bij aankomst in Nederland (geldt niet voor Madeira en de Azoren). Let op: Nederland hanteert een andere definitie bij de kleurcodes van de reisadviezen en wellicht ook andere inreisbeperkingen. Controleer daarom altijd op de website van de Nederlandse overheid wat van toepassing is voor jouw vakantie en check de testlocaties op bestemming.

     Veel luchtvaartmaatschappijen vragen je om een gezondheidsverklaring in te vullen. Deze krijg je vaak aangereikt op het vliegveld, maar Prijsvrij raadt aan om deze alvast in te vullen voor je thuis vertrekt om vertraging te voorkomen. Gezondheidsverklaring downloaden doe je via deze link. Bekijk ook de maatregelen voor de luchthaven waar jij vandaan vliegt zoals Schiphol, Eindhoven of Rotterdam.

     • Vliegen vanaf Duitsland

     Vliegen vanaf Duitsland naar je vakantiebestemming? Dat is gewoon mogelijk.Voor je vlucht naar en van Duitsland hoef je jezelf niet te registeren (mits je in een hoogrisicogebied was) en is een negatieve test alleen verplicht als je niet bent gevaccineerd of geen bewijs van herstel kunt laten zien (geldt voor alle reizigers vanaf 12 jaar). Wij raden aan om een coronabewijs bij te hebben.Voordat je van een Duitse luchthaven vliegt, kijk dan even vanaf welke luchthaven je vertrekt en wat de maatregelen op bijvoorbeeld Dusseldorf, Weeze en Keulen zijn.

     Er zijn een aantal maatregelen in Portugal waar iedereen zich aan dient te houden:

     • Een mondkapje is verplicht voor iedereen (kinderen vanaf 10 jaar) in alle openbare binnenruimtes zoals het openbaar vervoer, winkels en supermarkten. In andere binnenruimtes waar je geen afstand kunt houden of met meerdere huishoudens samen bent is een mondkapje ook verplicht.
     • Er geldt in Portugal een minimale fysieke afstand van 2 meter.
     • Er gelden andere maatregelen voor regio's die zijn bestempeld als hoog-risico en zeer hoog-risicogebieden.
     • Je moet een negatieve test (PCR-test die niet ouder is dan 72 uur of de antigeentest die niet ouder is dan 48 uur) of het EU digitale COVID-certificaat laten zien om toegang te krijgen tot toeristische instellingen, binnenplaatsen van horeca (vanaf vrijdag 19.00, weekenden en tijdens feestdagen), spa's, casino's en grote culturele & sport evenementen. Dit geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.

     Hoe ziet het alledaagse leven er momenteel in Portugal uit? Hier volgt een klein overzicht van wat er open is tijdens een vakantie in Portugal (verschillen per gebied):

     De algemene maatregelen in heel Portugal:

     • Restaurants, cafés en banketbakkers zijn open (moeten sluiten om 02.00 uur). Groepen van maximaal 8 personen binnen en maximaal 15 buiten op het terras. 
     • Winkels en winkelcentra zijn open. Er zijn geen beperkingen op de openingsuren.
     • Culturele voorzieningen zijn open (75% bezetting).
     • Buitenevenementen mogelijk (met beperkingen).
     • Verkoop van alcoholische drankjes is verboden in servicegebieden of benzinestations.
     • Stranden en toeristische gebieden zijn open. Op het strand moet er 1.5 meter afstand tussen personen die niet van dezelfde groep worden gehouden. En 3 meter tussen parasols. Je kunt alleen tot 13.30 uur en vanaf 14.00 uur parasols en tentjes huren. Er wordt een stoplicht systeem ingezet zodat je kunt zien hoe druk het is (groen is veel beschikbaarheid, oranje is weinig beschikbaarheid en rood is vol).


      Voor het vasteland gelden andere regels dan op de Portugese eilanden die je op de website van toerisme Portugal kunt bekijken. De Azoren wordt onderverdeeld in 9 kleine eilanden en die hebben ieder hun eigen maatregelen. Dit geldt ook voor het eiland Madeira.

      Prijsvrij doet er alles aan om deze pagina zo up-to-date mogelijk te houden, maar door de snelle veranderingen van de regels kunnen onjuistheden voorkomen. Prijsvrij is niet aansprakelijk of verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden. Check altijd voor reservering en vertrek het actuele reisadvies op de website: Buitenlandse Zaken.