JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
De beste landen om het Noorderlicht te spotten!

Beste landen om het Noorderlicht te spotten

Auteur: Marloes  Gepubliceerd op: 12-12-2023

Natuurliefhebbers en avonturiers opgelet! Het jachtseizoen is geopend voor het spotten van het Noorderlicht: een adembenemend natuurfenomeen dat de hemel verlicht met bijzondere kleuren en mystieke patronen. Laat je meeslepen door de unieke magie van het Noorderlicht terwijl we je meenemen op reis naar enkele van de mooiste locaties in Scandinavië. We duiken diep in de wereld van het magische Noorderlicht en verkennen de beste landen voor het spotten van dit unieke natuurfenomeen! 

Wat is het Noorderlicht?

Het Noorderlicht is een uniek natuurfenomeen dat ontstaat wanneer elektrisch geladen deeltjes van de zon de aardse atmosfeer binnendringen, en reageren met gassen zoals zuurstof en stikstof. Door deze reactie wordt een uniek lichtverschijnsel geproduceerd met karakteristieke kleuren, variërend van groen en roze tot aan paars en blauw. 


Spot het Noorderlicht

Het beste land om het Noorderlicht te spotten wordt bepaald door meerdere factoren, zoals de geografische locatie, klimaatomstandigheden en het seizoen. Daarnaast moet het donker zijn en is er zonneactiviteit nodig. Het Noorderlicht is daarom vooral te zien in de poolcirkel, in Scandinavië en IJsland. Maar ook op bestemmingen zoals Alaska, Canada en Rusland is het mogelijk om dit natuurspektakel te aanschouwen. In dit artikel vertellen we je alles over de beste plekken voor het spotten van het Noorderlicht in Scandinavië en IJsland. Lees je mee? 

#1 Het Noorderlicht spotten in Fins Lapland

Fins Lapland is de ideale locatie voor het spotten van het Noorderlicht. Deze regio in het noorden van Finland ligt ver boven de noordelijke poolcirkel, in een gebied met een hoog magnetisch veld, waardoor het een ideale locatie is voor het aantrekken van de elektrisch geladen deeltjes naar de hogere atmosfeer; het Noorderlicht dus!

In de wintermaanden heeft Lapland lange nachten met weinig daglicht. Daardoor neemt de kans op het zien van het Noorderlicht aanzienlijk toe. De duisternis in combinatie met een heldere nemen vergroten de zichtbaarheid van het natuurlijke lichtspektakel. Ook is het land dunbevolkt en heeft het uitgestrekte natuurgebieden met weinig kunstmatige verlichting. Hierdoor is het gemakkelijker om de kleurrijke patronen van het Noorderlicht waar te nemen. 


Het Noorderlicht in Lapland

Wanneer het Noorderlicht spotten in Lapland? 

De beste kans om het Noorderlicht in Lapland te aanschouwen is van september tot en met april. In november, december en januari zijn de minste zonuren, waardoor het licht vaker waargenomen kan worden. In de maanden september en maart is er echter meer zon, waardoor de kleuren nóg intenser kunnen zijn. Ook goed om te weten; in juni en juli wordt het niet donker in Lapland en heb je dus geen mogelijkheid om het Noorderlicht te spotten! 

Hoteltip in Lapland: Scandic Pojanhovi

#2 Bewonder het Noorderlicht in IJsland

IJsland biedt prachtige landschappen en is een uitstekende plek om het Noorderlicht te spotten, vooral tijdens de wintermaanden. Net als Fins Lapland, bevindt IJsland zich ook dicht bij de noordpoolcirkel. In combinatie met de lange donkere nachten en minimale lichtvervuiling buiten de stedelijke gebieden, heb je in IJsland een grote kans op het zien van het Noorderlicht.

Veel delen van IJsland zijn dunbevolkt en op afgelegen locaties heb je een onbelemmerd uitzicht. Daarnaast staat IJsland bekend om zijn diverse, indrukwekkende landschappen met gletsjers, vulkanen, watervallen en geisers die een extra dimensie toevoegen aan je Noorderlicht-ervaring. Hierdoor wordt het aanschouwen van dit unieke natuurfenomeen nog spectaculairder. 


Het Noorderlicht in IJsland

Wanneer het Noorderlicht spotten in IJsland? 

Tijdens de wintermaanden, van september tot en met maart, heb je de beste kans om het Noorderlicht te spotten in IJsland. Gedurende deze maanden zijn de nachten het langst, waardoor je meer kans hebt om het kleurrijke schouwspel met eigen ogen te bewonderen. September, oktober, februari en maart worden beschouwd als de beste maanden om het Noorderlicht te zien. Dat komt omdat de temperaturen dan net iets draaglijker zijn, in vergelijking met november, december en januari. Hoewel je in deze periode een grote kans hebt om het Noorderlicht te spotten, kan het erg koud zijn. 

Hoteltip in IJsland: 22 Hill

#3 Op zoek naar het Noorderlicht in Noorwegen

In het noorden van Noorwegen, in plaatsen zoals Tromso en de regio Finnmark, heb je een uitstekende kans op het zien van het Noorderlicht. Dat komt omdat deze plekken dicht bij de magnetische polen liggen. Noorwegen is verder een groot vakantieland met adembenemende landschappen, waaronder fjorden, bergen en uitgestrekte toendra's. Combineer daarom jouw Noorderlicht-ervaring met een ontdekkingsreis door de mooie natuur van Noorwegen. 


Het Noorderlicht in Noorwegen

Wanneer het Noorderlicht spotten in Noorwegen?

De kans op het zien van het Noorderlicht is het hoogst in de maanden van november tot en met februari. Bereid je echter goed voor op de koude temperaturen, want het kan in deze maanden extreem koud worden. In de maanden september, oktober en maart is de temperatuur iets draaglijkers en heb je nog steeds kans om het Noorderlicht te spotten, vanwege de lange donkere nachten. 

Hoteltip in Tromso: Clarion the Edge


Het magische Noorderlicht

Het weer speelt een cruciale rol bij het spotten van het unieke Noorderlicht. Wil je je kansen op het zien van het Noorderlicht vergroten? Blijf dan weg van stedelijke gebieden voor de beste ervaring. Daarnaast heb je meer kans om het Noorderlicht te spotten bij een heldere, onbewolkte hemel. En, hou je aan de beste reisperiodes voor het spotten van het Noorderlicht. Ontdek de mooiste hotels in Scandinavië en bereid je voor op een reis vol verwondering!