JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Duurzaam op vakantie - diverse tips van Prijsvrij!

Duurzaam op vakantie - diverse tips

Auteur: Nienke  Gepubliceerd op: 24-03-2024

Duurzaamheid begint langzamerhand steeds belangrijker te worden. En hoe kan het ook anders. De opwarming van de aarde zorgt helaas niet alleen voor warmere zomers, maar ook voor een hoop problemen voor onze natuur. Omdat we graag iets voor het milieu willen betekenen, maar niet onze levensstijl te veel willen aanpassen geef ik je in dit blog een aantal tips hoe jij duurzamer op vakantie kunt!

Kies je bestemming    

Vliegen is uiteraard niet het meest duurzame vervoersmiddel om naar je bestemming te komen. Echter willen we wel de mooiste plekjes van de wereld ontdekken, en soms moet je daar wel voor met het vliegtuig. Een autovakantie is al een stuk minder schadelijk voor het milieu. Liever helemaal geen impact achterlaten, kies dan voor een fietsvakantie of ga met de trein naar jouw favoriete bestemming! Mocht je dan toch met het vliegtuig op vakantie gaan. Probeer dan voor een vlucht zonder overstap te kiezen. Het opstijgen en dalen kosten namelijk het meeste brandstof. Benieuwd hoeveel CO2 jouw trip heeft uitgestoten? Op Treesforall kun je dit berekenen en als je wil kun je dit compenseren door te investeren in een van hun duurzame projecten.


Fiets zonsondergang

Geniet van de natuur

In het buitenland is de natuur altijd nét een beetje mooier dan thuis, en daar genieten we maar al te graag van. Natuurlijk is zo’n wandeling of fietstocht door de natuur prachtig, maar let je wel op dat je geen sporen achterlaat? Neem al je afval netjes weer mee. Wil je de natuur op een snellere manier ontdekken? Kies dan voor een elektrische fiets, deze stoot geen schadelijke gassen uit zoals bijvoorbeeld een quad en je bent ook nog eens sportiever bezig!

Bescherm je huid

Het is heerlijk om de warme zon op je huid te voelen branden. Ben jij het type dat snel verbrand of juist een hele mooie getinte huid krijgt? Ongeacht je huidtype is het belangrijk dat je je insmeert, je wilt eind van de dag niet als rode kreeft eindigen natuurlijk. Zonnebrand is noodzakelijk te gebruiken op veel bestemmingen, alleen zijn al die oliën in de zonnebrand schadelijk voor het leven in de oceaan. Om dit te voorkomen kun je voor een milieuvriendelijke zonnebrand kiezen, merken als Lavera, SMPL en Naïf staan er om bekend dat ze geen schadelijke stoffen bevatten, voor zowel mens als milieu veilig dus! Liever helemaal geen zonnebrand gebruiken? Verdiep je dan eens in UV-werende kleding. Deze kledingstukken zorgen dat er tot 98% minder UV stralen door het kledingstuk op je huid komen. Let wel goed op, niet alle UV-werende kleding is even sterk. Met een milieuvriendelijke zonnebrand en UV-werende kleding kun je onbezorgd zwemmen in de zee!

Eet een dagje geen vlees

Het is niet altijd even makkelijk om vegetarisch of veganistisch in het buitenland te eten. Vele delicatessen bevatten namelijk vlees. Gelukkig zijn er ook veel gerechten die vegetarisch zijn of zelfs helemaal geen dierlijke producten bevatten. Denk bijvoorbeeld eens aan patatas bravas uit Spanje, dolmades uit Griekenland en bruschetta, heerlijke pizza’s, pasta’s of risotto uit Italië. In veel Arabische landen bestaat een groot deel van de keuken sowieso uit gerechten zonder vlees, bijvoorbeeld hummus, maar ook falafel en halloumi! Ook als je geen vegetariër bent kun je met deze heerlijke gerechten gemakkelijk een dagje zonder vlees leven!

Heerlijke gerechten zonder vlees

Afval

We zijn in België gewend dat overal op straat prullenbakken staan waar we ons afval in kwijt kunnen. Echter is dit niet in alle landen het geval. Ga voorbereid op pad: zorg dat je een klein plasticzakje in je tas hebt zitten waar je gemakkelijk je afval in kwijt kunt. Zodra je een prullenbak tegenkomt kun je het zakje gemakkelijk legen en hergebruiken! Tip: check van te voren welke landen aan afvalscheiding doen, alle kleine beetjes helpen.

Dierentoerisme

Steeds vaker hoor je verhalen over dierentoerisme. Zwemmen met dolfijnen is voor heel veel mensen een droom. Echter wordt er weinig rekening gehouden met het welzijn van deze dieren. Ook zijn olifantenritten in veel Aziatische landen erg populair. Waar vaak niet aan gedacht wordt is dat de rug van olifanten niet zo sterk is als lijkt. Vaak raken deze olifanten gewond, met alle gevolgen van dien. En zo zijn er nog meer voorbeelden van dierentoerisme. Op de foto met “slapende” tijgers, slangenbezweerders met cobra’s en dansende aapjes aan een riem. Gelukkig zijn er een hoop diervriendelijke alternatieven:

Activiteit: Zo verbeter je:
Zwemmen met dolfijnen Dolfijnen spotten in de natuur
Olifant rijden Bezoek een diervriendelijk olifant reservaat
Op de foto met tijgers Ga op safari en spot de tijgers in het wild
Slangenbezweerders en dansende aapjes Schenk vooral geen aandacht en geef geen donatie

Dolfijnen spotten in de natuur

Ik hoop dat ik je een beetje op weg heb geholpen met de tips om duurzamer op vakantie te gaan. Heb jij nog meer tips die ik ben vergeten? Vertel het me in de reacties. Zo dragen we allemaal ons steentje bij. Wil jij alvast meer inspiratie opdoen voor jouw volgende vakantie? Bekijk dan alvast ons uitgebreide aanbod. Tot de volgende!