JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Wat betekenen de sterren bij hotels en resorts?

Wat betekenen de sterren bij hotels en resorts?

Auteur: Marloes  Gepubliceerd op: 06-03-2024

Wanneer je op zoek gaat naar een vakantie, zie je altijd het aantal sterren vermeld staan bij de accommodatie. Veel van onze reizigers geven aan dat ze minimaal 4 sterren willen, maar waarop wordt die keuze gebaseerd? "Dan zal het wel goed zijn" is een veelgehoorde uitspraak van onze klanten. Maar is een 4- of 5-sterrenhotel wel echt beter dan een 3-sterrenhotel? En kan je ook van een leuke vakantie genieten in een 1- of 2-sterrenhotel? Ben jij hier ook benieuwd naar? Lees dan snel verder. Wij vertellen je alles over het aantal sterren bij de hotels en resorts. 

Zegt het aantal sterren iets over de kwaliteit van een hotel?

In tegenstelling tot wat de meeste vakantiegangers denken, zegt het aantal sterren van een hotel of resort niets over de kwaliteit. Het aantal sterren hangt namelijk af van de aanwezige faciliteiten en services. Hoe hoger het aantal sterren, hoe meer faciliteiten er dus aanwezig zijn.

Een hotel of resort moet aan een bepaald aantal eisen voldoen om het aantal sterren op de gevel te mogen vermelden. Zie het als een scorekaart die moet worden afgevinkt. Is er een restaurant? Ja. Zegt dat iets over de kwaliteit van het eten? Nee. Is er een kluisje? Ja. Maar het geeft niet aan of dit bijvoorbeeld een kluisje is met een ouderwetse sleutel of een digitale cijfercode. 


5-sterrenhotel Stella Island op Kreta

Wat zijn de verschillen tussen het aantal sterren?

Een 1-sterrenhotel biedt alle basic voorzieningen om er te kunnen overnachten. Zo vind je er altijd een bed om in te slapen, maar kan het zijn dat je een badkamer moet delen. Dit is vaak het geval bij hostels. Bij een 2-sterrenhotel heb je altijd een eigen badkamer en een televisie. Wil een accommodatie met 3 sterren pronken op de gevel? Dan moet er in ieder geval een lift aanwezig zijn vanaf 3 etages. Bij 4-sterrenhotels is dit vanaf 2 etages en bij 5-sterrenhotels vanaf de 1e etage. 

Vanaf 4 sterren nemen ook de voorzieningen op de kamer toe, zoals een kluisje, een föhn en internet. Daarnaast is er vaak een bar met service aanwezig en is de receptie van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat beschikbaar. Bij 5-sterrenhotels is de receptie 24 uur per dag bemand, geniet je van airconditioning op je kamer en is er een restaurant voor lunch en diner aanwezig. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, want er zijn nog veel meer eisen waaraan een hotel moet voldoen om een aantal sterren te kunnen bemachtigen. 

Is een 5-sterrenhotel beter dan een 3-sterrenhotel? 

Nee, het aantal sterren zegt niet over de kwaliteit. Een 3-sterrenhotel kan dus zeker net zo goed zijn als een 5-sterrenhotel, maar biedt dan vaak minder faciliteiten en services. Daarom raden wij je altijd aan om recensies van eerdere vakantiegangers na te lezen. Zo krijg je een goede en eerlijke indruk van je accommodatie. Als jij tevreden bent met basic voorzieningen, dan kan je dus prima in een 1-sterrenhotel overnachten. Ben je echter op zoek naar een fijne familievakantie met veel faciliteiten voor jong en oud? Dan bieden de 4- en 5-sterrenhotels meer voorzieningen en vermaak. 

5-sterrenhotel Royal Wings in Turkije

Betekenen het aantal sterren overal hetzelfde?

Het aantal sterren komt in de meeste Europese landen op hetzelfde neer. Maar per land kunnen de eisen waaraan een hotel of resort moet voldoen verschillen. Het kan dus zijn dat een 5-sterrenhotel in Turkije over meer of andere faciliteiten beschikt in vergelijking met een 5-sterrenhotel in Spanje. Vaak is het wel zo dat hoe meer sterren een hotel of resort heeft, hoe meer faciliteiten er aanwezig zijn en hoe meer comfort een hotel biedt.  

De moraal van het verhaal: staar jezelf niet blind op het aantal sterren. Het aantal sterren geeft een goede indicatie van de aanwezige faciliteiten en services. Maar het zegt niets over de kwaliteit. Raadpleeg daarom altijd eerst de recensies zodat je een eerlijke indruk krijgt van het hotel dat jij wil boeken voor jouw vakantie!