JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Zwanger op vakantie: onze tips » Prijsvrij Vakanties

Zwanger op vakantie: onze tips

Auteur: Marloes  Gepubliceerd op: 01-02-2024

Zwanger en op vakantie! Misschien wil je er op dit moment nog niet aan denken, maar voordat je het weet ben je aan het eind van je zwangerschap en is op vakantie gaan met z'n tweeën niet meer mogelijk. Veel stellen willen graag nog genieten van quality time met elkaar voordat de rust 'verstoord' wordt door nachtelijke huilpartijen en voedingen. Daarom boeken veel stellen een zogeheten babymoon. Maar waar moet je nu eigenlijk rekening mee houden?

Zwanger en op vakantie!

Het meest belangrijke is natuurlijk dat je je goed voelt. Voel je je goed, neem dan zeker nog even tijd voor elkaar. Bovendien kun je dan extra genieten tijdens je zwangerschap. Vakanties zijn vaak erg ontspannend voor je lichaam en daarmee voorkom je stress waardoor de kans op vroeggeboorte afneemt. Een positieve bijkomstigheid dus! Niet voor niets gaat bijna 3 kwart van de stellen dan ook op babymoon.

De beste reisperiode

De meest ideale periode voor een babymoon is in het tweede trimester van je zwangerschap. De reden hiervoor is dat de meeste kwaaltjes zijn afgenomen en je jezelf over het algemeen een stuk fitter voelt. Perfect dus voor een vakantie! Daarnaast heb je ook de cruciale 12 weken achter de rug en is de kans op vroeggeboorte minimaal, extra genieten dus!

Zwemmen met babybuik

Een vliegvakantie boeken

Wil je op vliegvakantie dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Tot 28 weken mag je bij de meeste vliegmaatschappijen gewoon vliegen zonder medische verklaring. Iedere vliegmaatschappij hanteert hierin zijn eigen beleid. Belangrijk is dus om altijd de voorwaarden te controleren voordat je je vakantie boekt. Vliegen na 28 weken is vaak nog steeds geen probleem, maar dan dien je wel een zwangerschapsverklaring oftewel een Fit-to-Fly verklaring mee te nemen. Deze vraag je op bij je huisarts, verloskundige of bij de gynaecoloog. Bij sommige vliegmaatschappijen mag deze maximaal 1 maand oud zijn, terwijl anderen een termijn van 1 week hanteren. Controleer dit dus altijd goed voordat je daadwerkelijk vertrekt. Een vliegmaatschappij mag je anders de toegang tot het toestel weigeren.

Tips voor tijdens de vliegreis:

  • Moet je vaak naar het toilet of is je bewegingsvrijheid beperkt door je buik? Boek vooraf een stoel zodat je zelf kan kiezen waar je zit.
  • Beweging is belangrijk! Blijf niet te lang zitten, strek regelmatig je benen, doe kleine strekoefeningen en probeer een stukje te lopen in het vliegtuig.
  • Draag een outfit waarin je je comfortabel voelt.
  • En zoals altijd; drink voldoende water.

Het kiezen van een vakantiebestemming

Bij het kiezen van je vakantiebestemming dien je ook goed op te letten. Zo wil je natuurlijk medische risico’s en ziekte beperken tijdens je vakantie. Ga niet op reis naar gebieden waar het Zika-virus heerst of waar veel Malaria voorkomt. Daarnaast zijn er een aantal vaccinaties die je niet toegediend krijgt als je zwanger bent. Overleg daarom altijd eerst met de GGD als je wilt afreizen naar een tropische bestemming waar vaccinaties vereist zijn. Ben je graag actief op vakantie? Dan dien je goed rekening te houden met de keuze van je activiteiten. Duiken, extreme sporten en activiteiten op grote hoogte kan je beter vermijden. Zwemmen en snorkelen is daarentegen geen probleem! Zonaanbidders dienen hun huid en vooral hun gezicht goed te beschermen met zonnebrandcrème. Smeer minimaal factor 50 op je gezicht of ga met je gezicht in de schaduw liggen. Zo voorkom je de kans op een zwangerschapsmasker het meest.

Mediteren 

Algemene tips:

  • Controleer voordat je op reis gaat de medische voorzieningen ter plaatse. Zorg dat er een ziekenhuis of een arts in de omgeving van je vakantiebestemming aanwezig is. Noteer de telefoonnummers en adressen zodat je in het geval van nood direct weet waar je zijn moet.
  • Zorg dat je in het bezit bent van een goede reis- en annuleringsverzekering zodat je tijdens je reis medische zorg verzekerd is.
  • Sla het telefoonnummer van je eigen verloskundige of gynaecoloog op zodat je deze makkelijk tijdens je vakantie kan bereiken voor vragen.
  • Zorg ervoor dat je een medische verklaring (in het Engels) bij je hebt met daarover de gegevens van je zwangerschap.


Zwanger en op vakantie: helaas is het niet voor iedereen weg gelegd om een vliegvakantie te boeken. Heb je te veel last van je zwangerschapsklachten? Dan is een weekendje weg of een nachtje weg ook een leuke optie! In België en Nederland zijn er erg veel leuke plekken te ontdekken, zelfs als het koud is of regent. Kies voor uitwaaien aan zee of bezoek een historische stad met vele bezienswaardigheden. Bekijk hieronder ons volledige aanbod. 

Hoteltip: Golden Lakes Village****