Vakantiegeld

Naast de eerste fijne zonnestralen is het in de lentemaanden voor velen ook uitkijken naar de bijbehorende loonstrook. Het vakantiegeld wordt dan namelijk gestort! Een woord dat bij veel Belgen als muziek in de oren zal klinken. Maar wat houdt dat nou precies in? En wanneer kan ik het verwachten? Ontdek alles wat je moet weten over vakantiegeld op deze pagina. Waar ga jij jouw vakantiegeld aan uitgeven?

Lees meer
Best beoordeeld

IBEROSTAR Grand Bavaro 
 • *
 • *
 • *
 • *
 • *

Punta Cana, Dominicaanse Republiek

IBEROSTAR Grand Bavaro
p.p. vanaf 1519
10
Fantastisch
500+ Beoordelingen
Wat onze klanten zeggen...
Beoordeeld als het Beste reisbureau!
Uitstekend 8.8/10 Uitstekend

Een greep uit onze 845 beoordelingen van onze klanten op Trustpilot:

 • Uitstekend
  21. oktober
  Curaçao!

  Top en gemakkelijk boeken.

 • Uitstekend
  19. oktober
  We zijn supertevreden!

  We zijn supertevreden!! Prijsvrij.be heeft een mooi aanbod en dit in alle prijsklassen...na een geannuleerde vakantie vanwege covid-19 werd dit op een zeer snelle en vlotte manier omgezet in een tegoed voucher, die we recent verzilverden voor een vakantie op latere datum. Afhandeling hiervan gebeurde evenzeer op een vlotte/vlugge/professionele manier waarbij andermaal onze oprechte dank aan het professioneel en supervriendelijk team die je hiervoor telefonisch bijstaat en waarvoor geen enkele vraag te veel is en die geen enkele moeite spaart om je te helpen!!!

 • Uitstekend
  19. oktober
  Eerlijke prijzen

  Eerlijke prijzen. Vriendelijke en correcte uitleg via telefoon en mail.

 • Uitstekend
  18. oktober
  Annulatie wegens covid-19

  We werden telefonisch als per mail gecontacteerd om ons op de hoogte te stellen dat de reis werd geannuleerd wegens de nieuwe maatregel van covid-19 . ook de nodige info werd gegeven over het hoe en wat .

 • Uitstekend
  17. oktober
  Zeer tevreden over je klantenservice

  Zeer tevreden over je klantenservice. Professionele medewerkers die je netjes te woord staan, zijn goed op de hoogte om alle vragen te beantwoorden. De telefoon wordt snel opgenomen. Geen lange wacht tijden. Prijzen zijn ook top. Ik zal zeker in de toekomst gebruik maken van jullie diensten.

 • Uitstekend
  15. oktober
  Perfect for customer care as usually

  Perfect for customer care as usually problem met covid-19 and thé customer care try to find thé good information

 • Uitstekend
  12. oktober
  Zelf een vakantie uitgezocht en geboekt…

  Zelf een vakantie uitgezocht en geboekt met de voucher. Hopelijk krijgen we snel nieuws of onze reis kan doorgaan!

 • Uitstekend
  11. oktober
  Correct behandeld en super service

  Correct behandeld en super service

 • Uitstekend
  11. oktober
  Ik geef 5 sterren aan deze online…

  Ik geef 5 sterren aan deze online vakantiesite.heel gemakkelijk om een leuke vakantie te boeken.ze houden ons goed op de hoogte met de huidige covid-19 situatie .een aanrader om deze online booking site te gebruiken

 • Uitstekend
  8. oktober
  vriendelijk en goede informatie

  vriendelijk en goede informatie

Wat is vakantiegeld?

Veel Belgen genieten ervan om op vakantie te gaan, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Simpelweg omdat sommigen hier helaas niet altijd genoeg geld voor overhouden. Om er toch voor te zorgen dat iedereen wat extra geld heeft om te spenderen in de zomermaanden, is de vakantietoeslag ontstaan. De wettelijke term is vakantiebijslag, maar de meeste mensen noemen het vakantiegeld of vakantietoeslag. Er bestaan twee soorten vakantiegeld in België. Het ‘enkel’ vakantiegeld, dat slaat op je gebruikelijke loon dat verder uitbetaald wordt wanneer je met verlof gaat, en het ‘dubbel’ vakantiegeld. Dit laatste is een extraatje bovenop je gebruikelijke loon. Dit is een toeslag van 92% van je bruto maandloon die je ontvangt van je werkgever met dus in eerste instantie de intentie om uit te geven aan een heerlijke vakantie!

Wanneer krijg ik vakantiegeld in 2020?

Werkgevers betalen het vakantiegeld minstens 1 keer per jaar uit. Op jouw loonstrook staat aangegeven hoeveel vakantiegeld je krijgt. De meeste werknemers krijgen het vakantiegeld in mei, juni of juli, met als stimulans dat het geld ook daadwerkelijk gebruikt zou worden voor een vakantie. Want zeg nou zelf, als jij op vakantie bent geweest kom je toch weer heerlijk opgeladen terug? Genoeg nieuwe energie om weer voor de volle 100% aan het werk te gaan! Dus dat is win-win voor werkgever én werknemer.

Vakantietoeslag berekenen

Zoals daarnet al benoemd heb je recht op vakantiegeld van 92% van je bruto maandsalaris. Hoeveel vakantiegeld je uiteindelijk ontvangt is dus afhankelijk van je salaris, maar ook van wat er in je cao staat. Vakantiegeld wordt gezien als loon en hierover betaal je dus nog loonheffing. Je bouwt jouw eigen vakantiegeld in een jaar tijd op.

Heb ik recht op vakantiegeld?

Als je in België woont en een arbeidsovereenkomst hebt, heb je recht op vakantiegeld. Het maakt niet uit wat voor dienstverband je hebt, een vast contract, een 0-uren contract, en zelfs als je in de ziektewet zit heb je recht op vakantietoeslag.

Genoeg te weten gekomen? Ontdek dan snel aan welke vakantie jij jouw vakantiegeld wilt uitgeven!