JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Costa Rica informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.be

Costa Rica informatie

Wees met de vakantiewijzer van Prijsvrij goed voorbereid voordat je in het vliegtuig stapt naar Costa Rica. Voor een zorgeloze vakantie hebben wij alle praktische informatie voor je uitgezocht en op een rijtje gezet. Van de Costa Ricaanse cultuur en de feestdagen tot de munteenheid en het vervoer. Na het lezen van de informatie ben jij helemaal klaar om vakantie te vieren in dit mooie land! 

Costa Rica informatie

Officiële taal


Spaans


Hoofdstad


San José


Regeringsvorm


Republiek


Oppervlakte


51.100 km²


Inwoners


5,2 miljoen


Munteenheid


Costa Ricaanse colon


Tijdsverschil:

 


8 uur vroeger (zomer)

7 uur vroeger (winter)


Vaccinatie


DTP en Hepatitis A


Vluchtduur

San José


 

14 uur


Visum

Nee


Tel.

+506

Valuta Costa Rica

In Costa Rica kun je helaas niet met de Euro betalen. De officiële munteenheid is de Costa Ricaanse Colon (CRC). Om een beeld te krijgen, 1 Costa Ricaanse Colon staat ongeveer gelijk aan €0,0017. Dit zijn dan briefjes van 1.000- 50.000 CRC. Een gebruikelijke manier van betalen is met je creditcard. Deze kan je vooral gebruiken in hotels, grote winkelcentra en duurdere restaurants. Daarbuiten is het gebruik van creditcards vaak gelimiteerd. Hierom wordt aangeraden om altijd contant geld bij je te hebben.

Het fijne is dat je met je Nederlandse pinpas vrijwel bij de meeste geldautomaten geld kunt opnemen. Vergeet daarbij niet om je pas op wereldstand te zetten, zodat je deze buiten de eurozone kunt gebruiken. Bovendien, per transactie worden er kosten gerekend, hierom is het slim om het aantal transacties dus zoveel mogelijk te beperken. 
 

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie

Voor je vakantie naar Costa Rica moet je een aantal vereiste reisdocumenten hebben. Denk hierbij aan een geldig paspoort, die bij aankomst nog 1 dag geldig moet zijn. Als je minder dan 90 verblijft in het land heb je geen visum nodig. Wel heb je een retourticket als bewijs nodig, zodat je kan laten zien dat je het land verlaat in die 90 dagen. Bij aankomst krijg je een visumstempel die aangeeft hoe lang je mag verblijven in het land. Dat kan ook minder zijn dan de 90 dagen. We raden je aan om hier op te letten om problemen te voorkomen.  

Let op! Wanneer je via Amerika of Canada vliegt dien je een ESTA of eTA te regelen.

Vluchtduur Costa Rica

Ben je van plan om naar het paradijselijke Costa Rica te reizen, dan heb je twee steden waar je naartoe kan vliegen. Als je vanaf Amsterdam Schiphol naar San José vliegt, dan is de vliegtijd ongeveer 14 uur met een rechtstreekse vlucht. De vliegtijd vanaf Amsterdam Schiphol naar Liberia is dan weer iets langer, namelijk ongeveer 17 uur. In ons aanbod zijn mogelijk vluchten inbegrepen met een tussenlanding waardoor de reistijd langer kan uitpakken. 

Elektriciteit in Costa Rica

Neem voor je vakantie naar Costa Rica een wereldstekker mee. De netstroom is van andere spanning, namelijk 110 Volt en 60 Hertz. De stopcontacten in Costa Rica zien er net zo uit als in de Verenigde Staten, wat rechthoekige gaten heeft in plaats van ronde. De elektriciteit in Costa Rica wil nog wel eens uitvallen, dus zorg dat je een zaklamp meeneemt. 

Drinkwater

Het kraanwater in Costa Rica is over het algemeen niet veilig om te drinken. Daarom raden wij je zeker aan om flessen water te kopen. Voordat je het water gaat drinken, controleer altijd of de dop al niet een keer eerder is opengegaan. Let daarnaast ook op ijsblokjes en ijsjes, het kan namelijk voorkomen dat dit van kraanwater is gemaakt. 

Welke taal spreken ze in Costa Rica?

In Costa Rica wordt Spaans gesproken. Dit Spaans is wel iets anders dan het Spaans uit Spanje en wijkt iets af qua uitspraak, woordenschat en zinsconstructie. In de meest toeristische gebieden wordt er ook Engels gesproken. Dit is echter wel op een laag niveau. 

Nederlands

Spaans

Tellen

Spaans

Hallo

Hola

1

uno

Tot ziens

Adiós

2

dos

Alstublieft

Por favor

3

très

Bedankt

Graciás

4

cuatro

Ja / Nee

Sí / No

5

cinco

Hoe gaat het?

Que tal?

6

seis

Spreekt u Engels?

Habla Inglés?

7

siete

Ik begrijp u niet

(Yo) no entiendo

8

ocho

Hoeveel kost het?

Cuanto vale?

9

nueve

Ik ben op zoek naar...

Estoy buscando a...

10

diès

Cultuur in Costa Rica

De meeste Costa Ricanen zijn Rooms-katholiek. Het zijn vredelievende en tolerante mensen. Verder hechten ze veel aan respectvolle omgangsvormen, zowel onder elkaar als met toeristen. Het culturele leven van Costa Rica speelt zich vrijwel geheel af in de hoofdstad San José. Hier kun je zeer leuke theaters en enkele interessante musea vinden. 

Feestdagen Costa Rica

Veel feestdagen komen overeen met de Nederlandse feestdagen. Zo vieren zij ook nieuwjaarsdag (1 januari) en Kerstmis (25 & 26 december). 

10 april

Dag van Juan Santamaría 


1 mei

Dag van de Arbeid


24 juli

Inlijving Nicaraguaans district Nicoya 


2 augustus

Onze-lieve-vrouwe der Engelen 


14 augustus

Moederdag/ Maria Hemelvaart 


3 september

Dag van de Zwarte en de Afro-Costa Ricaanse cultuur 


15 september

Dag der Onafhankelijkheid 


1 december

Afschaffing van het Leger 


Hoe is het weer en klimaat in Costa Rica?

Costa Rica ligt in de tropen. Hierdoor is het heel het jaar door heerlijk warm. In de ‘winter’ zijn er wel wat lagere temperaturen, maar nog steeds is het weer dan aangenaam. Het droge seizoen loopt van november tot en met april. Het natte seizoen valt samen met onze zomer. Tijdens de natte periode regent het vaak, maar de regen valt in grote, hevige buien, waarna het ook vaak droog is. De temperatuur in het centrale deel van het land, waar het berggedeelte ligt, zo ook de hoofdstad, is overdag rond de 25 graden en 's nachts een graad of 15. In de lager gelegen kustgebieden is het nog wat warmer. 

Welke vaccinaties zijn nodig voor Costa Rica?

Voor je vakantie naar Costa Rica zijn een aantal vaccinaties aanbevolen. Zo worden de vaccinaties tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio), hepatitis A (besmettelijke geelzucht) aanbevolen. Verder zijn er ook persoons- en reisgebonden adviezen die kunnen verschillen per persoon. Zo is dat bij vaccinaties tegen gele koorts en hepatitis B bijvoorbeeld. Ook goed om te weten is dat malaria in Costa Rica voorkomt. Daarom raden wij je aan om malariatabletten te gebruiken en ’s avonds, ’s nachts en in de vroege ochtend kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Daarnaast zijn het insectenwerend middel met DEET evenals het gebruik van een klamboe handig om mee te nemen. 

Lokale alarmnummers

Wil jij tijdens je vakantie de hulpdiensten bereiken vanwege een ernstig ongeval, dan kan dat met onderstaande alarmnummers: 

Algemeen alarmnummer: 911 

Ambulance: 911 of 128 

Brandweer: 911 of 118 

Netnummer: +506 

Vervoer Costa Rica

Wil je zelf met de auto rijden in Costa Rica? Het is een ideale manier om meer van het land te zien! Houd er dan rekening mee dat de Costa Ricanen zich minder aan de verkeersregels houden dan de Nederlanders. Door het regenseizoen kunnen sommige wegen minder goed begaanbaar zijn.


Taxi’s zijn ook een goede manier om rond te trekken op het eiland. Houd dan wel alleen een officiële taxi aan. Deze kun je herkennen aan rode of oranje kleur, met een gele driehoek en plastic bak op het dak met de naam en het nummer van het taxibedrijf. 


Tenslotte is het vervoer met de bus een grote aanrader. Het openbare bus systeem is uitstekend, goedkoop en de bussen rijden redelijk frequent, zowel in de steden als in de afgelegen gebieden. 


Dus na al deze praktische informatie over je reis naar Costa Rica is de beslissing snel gemaakt. Je hoeft alleen nog je koffer vakantie-ready te maken en je bent ready to go! Heb je nog geen heerlijke vakantie naar dit prachtige land geboekt? Ontdek dan snel ons aanbod van dit mooie land!