JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Duitsland informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.be

Duitsland informatie

Je gaat binnenkort op vakantie naar Duitsland en dan wil je natuurlijk goed voorbereid zijn! Welke feestdagen zijn er in Duitsland? Wat zijn de Duitse gebruiken? En welke lokale alarmnummers zijn er met pech? Allemaal vragen waar de vakantiewijzer van Prijsvrij je een antwoord op geeft. Alle praktische informatie over Duitsland hebben wij voor je op een rijtje gezet, zodat je helemaal voorbereid bent voor jouw vakantie in Duitsland.

Duitsland informatie

Officiële taal


Duits


Hoofdstad


Berlijn


Regeringsvorm

 


Parlementaire republiek


Oppervlakte


357.386 km²


Inwoners


83,02 miljoen


Munteenheid


Euro (EUR)


Tijdsverschil


Geen


Vaccinatie


n.v.t.


Reistijd


Circa 3 tot 8 uur


Visum


Nee


Web - Code - Tel. .de - DEU - +49

Valuta in Duitsland

Duitsland behoort tot de Europese Unie en heeft daarom de euro als betaalmiddel. Door heel het land vind je overal geldautomaten. Deze zijn vaak te vinden in de hal van een bankgebouw. Op z’n Duits ook wel Geldautomat of Bankautomat. In veel kleinere winkels, zoals een groenteboer is het niet mogelijk om te pinnen, omdat zij het geld liever in de hand ontvangen. Daarnaast is het gebruik van een creditcard meestal alleen mogelijk bij restaurants, winkelketens, grotere hotels en tankstations.


Geld opnemen bij geldautomaten is vaak gratis. Bij geldautomaten in winkels of tankstations wordt soms wel een bedrag per transactie in rekening gebracht.

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie

Voor het afreizen naar Duitsland heb je alleen een geldig paspoort of een geldige Belgische identiteitskaart nodig. Een visum is voor dit vakantieland niet nodig.

Reistijd Duitsland

Wanneer je op autovakantie naar Duitsland gaat, dan verschilt de reisduur per eindbestemming. Vanaf Brussel is de gemiddelde reistijd circa 3 uur naar de grens van Duitsland. Afhankelijk van je eindbestemming kan de reistijd oplopen tot zo'n 8 uur.

Elektriciteit in Duitsland

Voor jouw vakantie in Duitsland heb je geen reisstekker nodig om je apparaten te kunnen gebruiken. De netspanning van de elektriciteit is 230 volt en de frequentie is 50 hertz.

Drinkwater

Het kraanwater in Duitsland is veilig om te drinken. Het kan voorkomen dat het water er wat troebel uitziet of smaakt/ruikt naar chloor, dit komt dan door de hoeveelheid kalk. Dat betekent dat het water is gereinigd, wat je ook gewoon veilig kan drinken. Naast het drinken is het ook veilig om er groenten of fruit in te wassen, ijs(blokjes) van te maken of mee te douchen. Mocht je het niet helemaal vertrouwen, dan zijn er natuurlijk nog flessen water te koop.

Welke taal spreken ze in Duitsland?

De officiële voertaal van Duitsland is Duits. Ook kent Duitsland vele Duitse dialecten, schattingen variëren van zo’n 50 tot 250 dialecten. Omdat de Duitse taal ook in veel omliggende landen wordt gesproken, spreken de Duitsers minder goed Engels. Probeer dus voor je vakantie in Duitsland je Duits nog tot een hoger niveau te tillen. Dat gaan de Duitsers ongetwijfeld waarderen!

Cultuur Duitsland

Voor Duitsers betekent zondag ook wel sunday-funday. Op deze dag zijn de meeste winkels dicht met uitzondering van winkels bij tankstations en treinstations. Vroeger was dit een religieuze regel op de Dag van de Heer. Het werd gezien als de dag van de rust waarop helemaal niemand mocht werken. Tegenwoordig is het meer een traditie voor mensen die vrije tijd hebben en dit graag besteden met familie of aan hobby’s. De zondagmiddag is dan ook een perfect moment voor koffie en huisgemaakte cake, want wat moet je anders doen als je niet kan winkelen?

De Duitsers staan ook wel bekend om hun stiptheid, oftewel in het Duits pünktlichkeit. Zorg er daarom voor dat je altijd vijf minuten voor de afgesproken tijd op je afspraak bent. Denk aan een excursie die je gaat volgen of wanneer je gebruik maakt van openbaar vervoer. Op deze manier maak je vrienden in Duitsland.

Feestdagen Duitsland

Duitsland kent veel feestdagen. Van regionale feestdagen tot officiële feestdagen. Tijdens de officiële feestdagen mag er niet gewerkt worden in Duitsland. Houd hier rekening mee dat de meeste winkels gesloten zijn.

1 januari

Nieuwjaarsdag


6 januari

Driekoningen


2 april

Goede Vrijdag


4 april

Eerste Paasdag


5 april

Tweede Paasdag


1 mei

Dag van de Arbeid (winkels gesloten)


13 mei

Hemelvaartsdag


23 mei

Eerste Pinksterdag


24 mei

Tweede Pinksterdag


3 juni

Sacramentsdag


15 augustus

Maria Hemelvaart

3 oktober

Dag van de Duitse Eenheid


31 oktober

Dag van de Reformatie


1 november

Allerheiligen


17 november

BuB- und Bettag


25 december

Eerste Kerstdag


26 december

Tweede Kerstdag


Hoe is het weer en klimaat in Duitsland?

Net zoals België heeft Duitsland ook een gematigd zeeklimaat. Van milde winters tot fijne zomers met geen extreem hete temperaturen. Daarbij heb je het hele jaar door kans op neerslag. Maar dat mag de pret niet drukken, want de zomers in Duitsland zijn iets warmer dan in België. Ideaal voor een actieve wandelvakantie door het prachtige landschap of als stedentrip. 


En in de winter voel jij je als wintersportliefhebber helemaal thuis in de Duitse bergen. Ontdek de leukste skigebieden voor een wintersportvakantie in Duitsland. Een aantal populaire skigebieden die wij aanraden zijn Sauerland en het Beierse Woud.

Welke vaccinaties zijn nodig voor Duitsland?

Voor een vakantie in Duitsland zijn geen vaccinaties verplicht of noodzakelijk. Mocht je in de periode april t/m november langer dan vier weken in de natuur gaan kamperen of wandelen, houd dan rekening met teken.

Lokale alarmnummers

Mocht je de hulpdiensten in Duitsland willen bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie in Duitsland, dan kan dat met onderstaande alarmnummer:

  • Algemeen alarmnummer: 112
  • Politie: 110
  • Netnummer: +49

Met de auto naar Duitsland

Ga jij op autovakantie naar Duitsland of wil je een auto gaan huren? Om je goed voor te bereiden voor een autovakantie Duitsland hebben wij een aantal praktische informatie voor je op een rijtje gezet:

• Vergeet je geldige Belgische rijbewijs niet (ook belangrijk bij het huren van een auto).
• Sommige verhuurbedrijven hebben specifieke eisen, zoals een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren rijervaring.
• Milieuzones: veel Duitse steden hebben een milieuzone waar een milieusticker verplicht is. Deze kan je gemakkelijk online bestellen.
• In Duitsland is het voor alle bestuurders (ook fietsers) verboden om je mobiele telefoon te gebruiken tijdens het rijden.
• Een aantal zaken die verplicht zijn om in de auto te hebben liggen zijn een reflecterend veiligheidshesje, een gevarendriehoek en een verbanddoos.
• Automobilisten moeten bij twee tunnels in het noorden van Duitsland tol betalen: de Herrentunnel in Lübeck en de Warnowtunnel bij Rostock.

Heb je nog geen vakantie naar Duitsland geboekt? Bekijk dan snel ons ruime aanbod aan mooie hotels, luxe vakantieparken en gezellige campings!