JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
6 redenen waarom je op vakantie naar IJsland moet!

6 redenen waarom IJsland zo’n unieke vakantiebestemming is

Auteur: Anne  Gepubliceerd op: 16-12-2021

Zo’n 20 miljoen jaar geleden was er een gigantische vulkaanuitbarsting in de Noorse Zee. Dat was het begin van het ontstaan van IJsland, dat vandaag de dag bekend staat als het land van ‘vuur en ijs’. Het vuur verwijst naar de vele geisers en vulkanen en het ijs verwijst naar de watervallen en gletsjers. Nergens ter wereld is de natuur zo rauw en divers als hier. Maar er zijn nog veel meer highlights die IJsland uniek maken. Bekijk alvast onze tips over deze geweldige bestemming!

1. Unieke highlight: Thingvellir National Park

Voor de eerste aanwijzing waarom IJsland uniek is, moet je maar eens op de wereldkaart kijken. IJsland ligt middenin de Noorse Zee, tussen Groenland en Scandinavië. Het eiland ligt precies op de grens van het Noord-Amerikaans en Euraziatische continent. En het leuke is: dat kan je letterlijk zien.

Om de breuk te zien moet je naar Thingvellir National Park. Tussen de scheiding van de tektonische platen ligt een grote spleet. Dat zorgt voor een fantastisch landschap dat je nog lang zal bijblijven. Het is trouwens ook mogelijk om in de spleet te snorkelen. Hoe gaaf is dat?


Xararfoss waterval & Cliff in Thingvellir National Park

2. IJsland verrast je

Heb je zo ongeveer alle vakantiebestemmingen al gezien en ben je toe aan wat anders? Dan moet IJsland jouw volgende bestemming worden. Van te voren weet je natuurlijk al een beetje wat je te wachten staat, maar het gevoel dat IJsland je geeft valt met geen pen te beschrijven. De omgeving is zo weids, zo anders, zo eigen. Wij zouden zeggen: zet deze bestemming gelijk op je bucketlist en vink ‘m zo snel mogelijk af.

3. De natuur staat nog op één

Op vakantie moet je vaak een stukje reizen om een bezienswaardigheid te bekijken. Op IJsland is dat ook zo, met één belangrijk verschil: alles wat je onderweg tegenkomt, is mooi. Dat komt omdat de natuur hier nog de overhand heeft.

Als we je alvast wat tips mogen geven, ga dan in elk geval naar de Blue Lagoon. Dat is de bekende, geothermische warmwaterbron die je altijd op foto’s ziet. Een andere must see is het geiserlandschap van Geysir of Strokkur. Ben je een wandelaar? Mooi! Er wachten tientallen wandelingen op je. Van een begeleide gletsjerwandeling tot een vulkanische tour of een hike langs de Fjadrargljufur-kloof.


Geysir og Strokkur, Ijsland

4. Nooit verdwalen

Ken je dat moment dat je de verkeerde afslag neemt en een heel stuk om moet rijden? Of dat je na twee uur in de brandende zon constateert dat je in cirkels loopt? Op IJsland hoef je daar niet bang voor te zijn. Er zijn weinig wegen, dus ook weinig kansen om te verdwalen. De enige snelweg is Route 1, beter bekend als de Arctic Coast Way. Deze weg loopt in een ring over het land en brengt je naar verschillende bezienswaardigheden. Een tip: vraag in je hotel welke highlights op rijafstand zijn.

5. De gekleurde luchten

Er zijn boeken over geschreven, liedjes naar vernoemd, fotowedstrijden mee gewonnen, complete studies aan gewijd. We hebben het natuurlijk over het Noorderlicht, ook wel het Poollicht. Dit bijzondere natuurfenomeen is alleen zichtbaar vanaf sommige plekken in de Noordpool, zoals IJsland en Noorwegen. Je hoeft er niet naar op zoek te gaan, want als het er is herken je het meteen aan de groene, paarse en soms zelfs oranje-rode kleuren. Tip: de grootste kans om het Noorderlicht te zien heb je tussen november en maart.


Noorderlicht, Ijsland

6. Ook in de stad is er genoeg te doen

De meeste mensen beginnen en eindigen hun reis in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. En het is absoluut de moeite waard om deze stad te leren kennen. Alles is op loopafstand, dus je krijgt al vrij snel een indruk van de stad. Een gebouw dat je niet wil (en nauwelijks kan) missen is Hallgrímskirkja. Met zijn unieke ontwerp heeft deze kerk iets weg van een raket. Neem de lift naar boven en geniet van een prachtig uitzicht over de stad.


Hallgrimskirkja kerk in Reykjavik

Hoteltip: Fosshotel Raudara***

Zie jij jezelf al wandelen langs de krater van een vulkaan, of ben jij meer een type om in een warmwaterbad te chillen? In IJsland doe je het gewoon allebei! Bekijk alvast welke vakanties we allemaal aanbieden. Let the adventure begin!