JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Israel informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.be

Israël informatie

Niets is belangrijker dan goed voorbereid op vakantie te gaan. In de vakantiewijzer van Prijsvrij vind je alle informatie die je nodig hebt voor jouw heerlijke vakantie in Israël. Van belangrijke reisdocumenten en de munteenheid tot het drinkwater en de gebruiken. Nadat jij alle Israël informatie hebt gelezen ben je klaar om op vakantie te gaan. Wij wensen je alvast een hele fijne reis naar Israël!

Israël informatie

Officiële taal


Hebreeuws


Hoofdstad


Jeruzalem


Regeringsvorm


Republiek


Oppervlakte


22.145 km² 


Inwoners


9.282.000


Munteenheid

 


Israëlische sjekel (ILS)


Tijdsverschil


+ 1 uur


Vaccinatie


n.v.t.


Vluchtduur

Tel Aviv

Eilat

Jeruzalem

Ovda


 

Circa 4 uur

Circa 5 uur

Circa 4,5 uur

Circa 5 uur


Visum

Nee


Web - Code - Tel.

.il - ISR - +972

Valuta in Israël

Het vakantieland Israël heeft Israëlische sjekel als betaalmiddel. Een euro is ongeveer gelijk aan 4 sjekel. Israëlische sjekel komt voor in muntvorm en biljetvorm. Er zijn bankbiljetten van 20, 50, 100 en 200 Israëlische sjekel. Alle bankbiljetten worden in de meeste winkels geaccepteerd, maar in sommige kleine winkels of kleine aankopen accepteren ze geen 200 Israëlische sjekel. Creditcards worden als betaalmiddel in grote, toeristische steden over het algemeen geaccepteerd. Buiten deze grote steden wordt het niet overal geaccepteerd.

Met je Vlaamse pinpas kun je gewoon bij de meeste automaten geld opnemen. Hou er rekening mee dat je vaak maar 500 euro per dag kunt opnemen en dat er per transactie kosten worden berekend. Probeer dus niet veel te pinnen, maar in een keer een hoger bedrag. Vergeet niet je bankpas op 'wereldstand' te zetten voor de periode dat je in het buitenland verblijft. 

Voor een indicatie van prijzen die je kunt verwachten in Israël kost een flesje water 7 sjekel, een cappuccino 13 sjekel, buskaartje 6 sjekel en een simpele maaltijd 65 sjekel.

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie 

Om naar Israël te reizen is een paspoort het belangrijkste reisdocument. Het document moet minimaal 6 maanden geldig zijn na je vertrek uit het vakantieland Israël. Er is geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Het Vlaamse rijbewijs is geldig in Israël, ook bij het huren van een voertuig.

Vluchtduur Israël

De vluchtduur vanaf Brussels Airport is ongeveer 4 uur en 20 minuten. Als je liever via Antwerpen vliegt, hou er dan rekening mee dat de vlucht vaak een tussenlanding heeft. De vluchtduur duurt is dan ongeveer 9 uur met een tussenlanding.

Elektriciteit in Israël

Het stroomnetwerk van Israël kent een netspanning van 220-230 volt. Dit is ongeveer gelijk aan die in België. In Israël maken ze gebruik van twee verschillende stopcontacten. Voor een ongeaard stopcontact heb je geen adapter nodig, maar voor een geaarde wel. Neem voor de zekerheid een wereldstekker mee om van alle stopcontacten gebruik te kunnen maken. Het verschilt per hotel welke stopcontacten er worden gebruikt.

Drinkwater

Wij raden aan om het drinkwater in Israël niet te drinken. Het drinkwater verschilt ook per plaats en is anders als in België. Om klachten te voorkomen, raden wij aan om flessen water uit de winkel te kopen.

Welke taal spreken ze in Israël?

De officiële taal in Israël is Hebreeuws en Arabisch. Daarnaast worden er ook andere talen gesproken zoals Frans, Russisch, Spaans en Engels. Bij de meeste plekken kom je met Engels in Israël al heel ver. Bevàkasha!

Cultuur Israël

De voornaamste bevolkingsgroep in Israël zijn Joden en de Arabieren. Israël is gelegen in het Midden-Oosten en grenst tegen Libanon, Syrië en Egypte. Tijdens je vakantie naar Israël zullen een aantal elementen van de Joodse cultuur opvallen. De bijzondere kleding, de manier van spreken en het bijzondere eten zijn voorbeelden van de Joods cultuur en zeer leerzaam om van te voren in te verdiepen. Allereerst wordt er door de Joodse mannen een keppeltje gedragen. Een keppeltje kan bestaan uit allerlei kleuren en vormen. Op sommige heilige plaatsen is een keppeltje verplicht voor toeristen. Dit staat altijd van te voren aangegeven en deze worden ook vaak bij de ingang aangeboden. Van vrijdagavond tot en met zaterdagavond is het een rustdag in Israël. Deze rustdag wordt de Sabbat genoemd en er mag op deze dag niet gewerkt worden. Hou er dus rekening mee tijdens je vakantie naar Israël dat op deze dag de winkels en het openbaar vervoer nauwelijks open zijn. Tijdens je vakantie naar Israël moet je de Joodse keuken geprobeerd hebben. Er wordt veel vegetarisch gegeten, maar er zijn ook gerechten met vlees. Koosjer eten is een belangrijk element van de Joodse cultuur. Koosjer eten houdt in dat het voldoet aan de spijswetten van de Joodse Cultuur. Beteavon - Eet smakelijk!

Israël is een perfecte vakantiebestemming voor liefhebbers van strand, cultuur en lekker eten. Tel Aviv is een bruisende stad en voor een combinatie vakantie van stad en strand een echte aanrader. Het kleurrijke plaatsje Neve Tzedek is dan ook zeker een aanrader met leuke winkeltjes en restaurantjes. Tijdens je vakantie mag een bezoek aan Jeruzalem zeker niet ontbreken met bezienswaardigheden zoals de Klaagmuur en de Rotskoepel.

In sommige gebieden en bij een bezoek aan religieuze beziens- waardigheden is het advies om gepaste kleding te dragen. Voor vrouwen betekent dat de schouders, bovenarmen en bovenbenen bedekt moeten zijn en voor mannen een lange broek.

Feestdagen Israël

De feestdagen in Israël geleden als een officiële vrij dagen. De winkels zijn dan vaak gesloten en ook de banken en overheidsinstellingen zijn in de middag dicht. Belangrijk is om te weten dat tijdens de sabbat (vrijdagavond tot zaterdagavond) de Joodse winkels op vrijdag vroeg in de middag sluiten. Verder zijn de Christelijke winkels op zondag gesloten en de Islamitische op vrijdag. Er zijn uitzonderingen voor grote steden zoals Tel Aviv, Eilat en Akko. Controleer dus van te voren goed of het geen feestdag is en of de winkels open zijn.

25/26 februari 

Poerim (Lotenfeest)


27 maart t/m 4 april 

Pesach (Pasen)


9 april 

Jom ha Sjowa (Dag der vernietiging) 


16 april 

Jom hazikaron (Dag der Onafhankelijkheid) 


16 t/m 18 mei 

Sjavoe'ot (Pinksteren)


17/18 juli 

Tisja Be'av (Herdenking verwoesting tempel)


6 t/m 8 september 

Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar)


15/16 september 

Jom Kipoer (Grote Verzoendag)


21 t/m 27 september 

Soekoth (Loofhuttenfeest) 


28/29 september 

Día de la Constitución Española (Dag van de  Grondwet)


28/29 september 

Simchat Tora (Vreugde der Wet)


28 november t/m 6 december 

Chanoeka


Hoe is het weer en klimaat in Israël?

Het vakantieland Israël kent verschillende klimaattypes. In het zuiden van het land is het een stuk warmer en valt er weinig neerslag. De gemiddelde jaartempratuur is ongeveer 18 °C en in de zomermaanden kan de tempratuur oplopen tot 40 °C . Rond de kustlijn aan de Middellandse Zee is het een mediterraan klimaat met warme droge zomers en zachte winters. Hier ligt de tempratuur in de warmste maanden rond 30 °C. De wintermaanden in Israël zijn voornamelijk nat en zacht.

Welke vaccinaties zijn nodig voor Israël?

Er zijn geen verplichte vaccinaties nodig tijdens je vakantie naar Israël. Wel worden verschillenden inentingen zoals Rabiës,  DTP en Hepatitis A aanbevolen.

Lokale alarmnummers

Als je in Israël verblijft en je hebt onverwachts hulp nodig, bel dan een van de onderstaande nummers. We gaan er natuurlijk niet vanuit, maar schrijf ze ergens op of bewaar ze in je notities.

  • Ambulance: 101
  • Brandweer: 102
  • Politie: 100
  • Netnummer: +972

Vervoer Israël

De wegen in Israël zijn goed onderhouden en makkelijk te rijden met de auto of een motor. De basisverkeersregels zijn veelal hetzelfde als in België.

  • In Israël moet je rechts rijden en links inhalen.
  • Op een kruising moet je voorrang verlenen aan bestuurders van rechts, tenzij anders staat aangegeven.
  • Op de rotonde moet je voorrang verlenen aan de bestuurders die al op de rotonde rijden. 
  • Bestuurders op een onverharde weg moeten voorrang geven aan bestuurders op een verharde weg.

Als je geen auto wilt huren, is het openbaar vervoer ook een goede optie in Israël. De meeste mensen reizen met de bus, trein, taxi of een sherut. Niet alle steden zijn te bereiken met de trein en de belangrijkste spoorlijnen liggen bij Jeruzalem, Tel Aviv en lang de kust. Houdt er van te voren rekening mee dat ze niet in het Engels omroepen en dat het even zoeken kan zijn. De bus is het meest gebruikte vervoermiddel in Israël en is goed geregeld. Je kan een kaartje kopen bij de buschauffeur en meeste verbindingen gaan twee keer per uur. Een sherut, oftewel een deeltaxi, is een busje die mensen langs de weg oppikt. Ze rijden een vaste route en je kan in- en uitstappen wanneer je wilt. Tot slot, is de taxi ook een populair vervoersmiddel. Voor veelvoorkomende ritten werken de chauffeurs vaak met vaste tarieven. Vraag hier van te voren altijd om, zodat je niet teveel betaald. Let ook altijd goed op of de chauffeur de meter aanzet.

Heb je nog geen vakantie geboekt naar Israël? Bekijk dan ons ruime aanbod voor jouw volgende vakantie naar Israël!

Meer weten?

Reisadvies

Bekijk hier de laatste ontwikkelingen van Spanje.

Corona testen

Lees hier voor welke bestemmingen je een PCR test nodig hebt. 

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen over geboekte vakanties.

Inschrijven Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste deals en speciale aanbiedingen:

Aanmelden