JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Highlights & tips van Toscane » Prijsvrij Vakanties

De highlights van Toscane die je niet wil missen!

Auteur: Tim   Gepubliceerd op: 04-06-2021

Toscane Italië, we kennen het van de oudjes die de lekkerste pasta maken, schilderachtige vergezichten, eindeloze wijngaarden en middeleeuwse stadjes. En rijk aan steden zoals Florence, Siena, Lucca, San Gimignano, en natuurlijk Pisa.

Bij Pisa denk je  nu natuurlijk gelijk aan de scheve toren van Pisa, maar Toscane heeft veel meer te bieden dan dat. Zit je er over na te denken om dit jaar Toscane te verkennen, dan mogen naast de Toren van Pisa ook deze highlights niet ontbreken.

Wist je dat de Pastasauzen van Bertolli hun oorsprong vinden in het stadje Lucca. In 1865 richtte Francesco Bertolli hier, in het hart van het Toscaanse landschap, een supermarkt voor streekproducten op. Het oorspronkelijke gebouw aan de straat S. Donato staat er nog steeds.

1. Natuurlijk Florence

Waar moet ik beginnen, Florence heeft, als de hoofdstad van Toscane, zo veel moois te bieden. Florence strekt reizigers uit de hele wereld, met haar belofte van fijne kunst gecombineerd met een rustigere manier van leven, onder de warme Toscaanse zon. Het epicentrum van de Renaissance genoemd. Jaren lang probeerden rijke familie als de Medici en de kerk elkaar de troef af te steken door steeds imposantere gebouwen te bouwen. De Medici bouwden zelfs een labyrint van tunnels en geheime doorgangen (Vasari Passage) in Florence, die je tot op de dag van vandaag kunt aanschouwen als je door de straatjes van Florence loopt. 

Naast de smalle straatjes, imposante paleizen, imponerende kerken, en een van de belangrijkste kunstmusea, het Palazzo degli Uffizi museum, staat de Ponte Vecchio, de oude brug. De beroemde middeleeuwse brug die bekend staat om de vele luxe sieradenwinkeltjes die erop zijn gevestigd. Je wil deze brug eigenlijk via twee manieren zien. Eerst via de waterkant, zodat je de bijzondere constructie kunt bewonderen, daarna zelf eroverheen lopen, om je in de sferen van de vroegere Medici te wanen.

Hoteltip: Paris***

Uitzicht over Florence en de oude brug Ponte Vecchio

2. De Toren van Pisa

De Toren van Pisa is wereldwijd bekend doordat deze door de jaren heen scheef is gezakt. De toren ziet eruit alsof hij elk moment kan omvallen, hij held immers 4 graden over. De Toren staat op de lijst van UNESCO, en dat is maar goed ook, want als er op aanraden van UNESCO geen maatregelen waren genomen was de kans groot dat de toren ondertussen niet meer overeind had gestaan. De toren is bekend van de toeristenfoto’s waarin mensen doen als ze de toren omduwen. Een uitgelegen kans dus om óók die foto te maken die iedereen maakt 😉. Wil je de toren voor jezelf hebben, ga dan vooral ’s avonds, dan zul je merken dat het relatief rustig is op het Plein der Wonderen, het plein waar de Toren van Pisa staat.

Hoteltip: Colleverde***


Toren van Pisa

3. Het historische Lucca

Voor een dagje dwalen in een historische stad is Lucca perfect. Het stadje ligt op zo’n 20 kilometer van de Toren van Pisa. Lucca is een stad met veel karakter en de stadsmuur die de gehele stad ommuurd is goed bewaard gebleven. Hou je van terrassen? Dan zit je in Lucca helemaal goed. Zo kun je bijvoorbeeld een terrasje pakken op het Piazza dell’Anfiteatro. Dit plein met terrassen was vroeger een Romeins amfitheater. Aan de vorm van de huizen die het plein omsluiten kun je nog steeds de vorm van het theater herkennen.

Piazza dell’Anfiteatro in Lucca

4. San Gimignano

Het silhouet van dit stadje wordt gekenmerkt door de veertien uit de middeleeuwen overgebleven torens, oorspronkelijk waren dit er 72. Het stadje wordt ook wel de Manhattan van Toscane genoemd. Het gerucht gaat dat het ontwerp van de World Trade Towers is gebaseerd op de torens van San Gimignano.

Naast de vele torens staat San Gimignano om nog iets bekend, er huisvest een van de beste ijssalons ter wereld. Aan het Piazza della Cisterna zit de ijssalon Gelateria Dondoli, eenvoudig te herkennen aan de rij mensen die er voor de deur staat. De ijsmeester Dondoli is twee keer Wereldkampioen Ijsmaken geweest. Is ijs niet helemaal je ding en zit je liever aan de wijn. Dan kunnen we je La Vecchie Mura aanbevelen, hier kun je heerlijk wijnen met een prachtig uitzicht over de glooiende heuvels van het Toscaanse platteland. #lekkerwijnen

 

San Gimignano

5. Het eeuwenoude Siena

Ben je James Bond fan, dan ken je vast de actiescene uit Quantum of Solace, waarin 007, een schurk over de daken van Siena achtervolgt, terwijl beneden hem, op het Piazza del Campode plein, de befaamde paardenraces gaande zijn. Siena heeft sfeervolle oude straatjes met restaurants en barretjes waar je heerlijk kunt genieten van je welverdiende terrasje.


Siena

6. De bronnen van Bagni San Filippo

Maar de prachtigste kunstwerken worden misschien wel gemaakt door moeder natuur. Zo vind je in Toscane vele natuurbronnen. Warm water bronnen die geroemd worden om hun ontspannende en genezende werking. Een van die bronnen, is het verscholen liggende Bagni San Filippo. Een natuurthermen bestaand uit een meters hoge rots genaamd Fosso Bianco die over de jaren heen is ontstaan door kalksteenafzetting. De bronnen hebben een aangename temperatuur van 30 tot 40 graden. Het mooiste van dit alles, is dat het gratis toegankelijk is, vergeet dus vooral je zwembroek niet! 


Bronnen van Bagni San Filippo

7. Volterra

Volterra is een stadje gelegen bovenop een heuvel. Het huisvest vele ambachtslieden en kunstenaars die prachtige beeldjes, sieraden en souvenirs maken uit albast gesteente. Ben je uitgekeken na een dag slenteren door de straatjes van Volterra, sluit de dag dan af tijdens ‘golden hour’, het perfecte moment om foto’s te maken tijdens zonsondergang. Een goed punt hiervoor zijn de kliffen van Volterra. Hier heb je een prachtig uitzicht over het glooiende landschap rondom Volterra, waarbij je het licht van de ondergaande zon ziet weerkaatsen op de heuvels. Volterra

Naast de 7 bovenvermelde bezienswaardigheden biedt Toscane nog veel meer interessante highlights. Zo zijn er zijn er nog veel meer mooie stadjes, maar ook een prachtige kustlijn en ontelbare terrasjes en restaurantjes. Vergeet niet de lekkere pizza’s en pasta’s uit de Italiaanse keuken te proeven! Ben jij overtuigd van een roadtrip door Toscane? Bekijk dan ons uitgebreide aanbod!