JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Jamaica informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.be

Jamaica informatie

Heb jij een welverdiende vakantie naar Jamaica op de planning staan? Voordat je in het vliegtuig stapt naar dit eiland in de Caribbean is het handig om met een paar praktische dingen rekening te houden. Zo kun je op het eiland niet met euro’s betalen en heb je te maken met tijdverschil. In onze Prijsvrij Vakantiewijzer vind je allerlei praktische informatie voor je vakantie naar Jamaica. Zo kun jij je thuis goed voorbereiden voordat je heerlijk vakantie kunt vieren tussen de palmbomen op het strand!

Jamaica informatie

Officiële taal


Engels


Hoofdstad


Kingston


Regeringsvorm

 


Parlementaire monarchie


Oppervlakte


10.991 km²


Inwoners


2.808.570


Munteenheid


Jamaicaanse dollar


Vaccinatie

(aanbevolen)


 

DTP en Hepatitis A


Vluchtduur

Montego Bay


 

Circa 11 uur


Visum


Nee


Web - Code - Tel. .jm - JAM- 876/658

Valuta in Jamaica

In Jamaica kun je betalen met de Jamaicaanse dollar. Om een beeld te krijgen: 100 Jamaicaanse dollar is 0,55 eurocent. Als je geld wilt wisselen, dan kan dat op de luchthaven van Jamaica, maar houd er wel rekening mee dat de wisselkoers daar ongunstig is. Verspreid over het eiland, zeker op toeristische plekken, zijn genoeg pinautomaten te vinden om aan Jamaicaanse dollars te komen. In de meeste restaurants, hotels en grote winkels kun je ook met creditcard betalen. Tip: zet je bankpas aan voor gebruik buiten Europa als je dat nog niet hebt gedaan. Zo kun je ook met je bankpas betalen in Jamaica.

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie 

Als je naar Jamaica gaat dan moet je paspoort minimaal 6 maanden geldig zijn. Verblijf je korter dan 3 maanden in Jamaica? Dan heb je geen visum nodig. Je dient natuurlijk wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort en retourticket óf ticket naar je volgende reisbestemming. Daarnaast is het verplicht om het Jamaicaanse immigratieformulier in te vullen vóór aankomst. Dit moet online via: Enter Jamaica. Wanneer je via Amerika of Canada vliegt dien je een ESTA of eTA te regelen.

Wil je Jamaica per huurauto ontdekken? Dan kun je met je Vlaamse rijbewijs een auto huren en ermee de Jamaicaanse wegen op. Een internationaal rijbewijs is aanbevolen zodat de lokale politie beter je rijbewijs kan controleren, maar dit is geen vereiste. De minimale leeftijd voor het huren van een auto op Jamaica is 21 jaar en je moet minimaal één jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Doordat Jamaica vroeger een Engelse kolonie was moet je op dit eiland aan de linkerkant rijden. Dit zijn wij in België niet gewend, maar dit heb je snel onder de knie.

Vluchtduur Jamaica

Jamaica telt twee luchthavens, één in Kingston en één in Montego Bay. Als vakantieganger zul je waarschijnlijk aankomen op Montego Bay. Om dit tropische eiland in de Caribbean te bereiken zit je gemiddeld 11 uur in het vliegtuig.

Voordat je van de exotische stranden kunt genieten heb je na aankomst op de luchthaven nog te maken met de reis naar je hotel. Check de transfertijden voor een indicatie hoe lang het rijden is naar de badplaats waar jouw hotel ligt.

Elektriciteit in Jamaica

De elektriciteit is in Jamaica anders geregeld dan in België. De netspanning is 110 volt en de frequentie is 50 hertz. Om je smartphone of andere apparaten op te laden doe je er verstandig aan om een reisstekker mee te nemen.

Drinkwater

Het drinkwater dat uit de kranen stroomt in Jamaica is veilig. Wel heeft het kraanwater een totaal andere smaak als dat je in België gewend bent. Voordat je kraanwater uit je hotelkamer drinkt is het verstandig om een minuut heet kraanwater door de kraan te laten stromen. Zo drink je geen stilstaand water in het begin, wat anders voor maagproblemen kan zorgen.

Welke taal spreken ze in Jamaica? 

De officiële taal in Jamaica in Engels. Super handig, want zo kun je je makkelijk verstaanbaar maken. Op het eiland zul je Jamaicanen onderling Patois horen spreken. Dit is een Creoolse taal dat afgeleid is van het Engels.

Cultuur Jamaica

Meer dan de helft van de inwoners op Jamaica zijn protestants. Op Jamaica is Rastafari ontstaan. Dit is echter geen geloof, maar een bepaalde levenswijze met invloeden uit Afrika en het Christendom. Als je op vakantie in Jamaica bent, dan merk je dat het overgrote deel van de inwoners zeer vriendelijk zijn. Muziek en een relaxed leven zijn belangrijke thema’s onder de bevolking. Je zult vaat begroet worden met de zin ‘Wah gwaan’. Men vraagt dan hoe het met je gaat in het Patois. Je kunt dan antwoorden ‘Mi algright’ waarop je zegt dat het goed gaat.

Een fooi geven in restaurants, bars of taxi’s is niet verplicht, maar men waardeert dit zeer. Gebruikelijk is om zo’n 10% van de eindprijs te geven. Sommige restaurants verwerken de fooi automatisch op de bon, dus check dit wel altijd even. Ook goed om te weten: afdingen is niet gebruikelijk in Jamaica.

Feestdagen Jamaica

1 januari

Nieuwjaarsdag


6 februari

Bob Marley dag


23 mei

Labour Day


1 augustus

Emancipatie dag


6 augustus

Onafhankelijkheidsdag


25 & 26 december

Kerstmis


Hoe is het weer en klimaat in Jamaica?

Jamaica heeft een (tropisch) savanneklimaat. Dat betekent dat op bijna alle dagen de zon schijnt, maar er ook vaak kans is op flinke regenbuien met onweer.

De beste reistijd voor een vakantie naar Jamaica is van januari t/m april. Je kunt dan genieten van veel zon en de kans op regen is het kleinst. Het hele jaar door ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 30 en 33 graden Celsius.

p>

Welke vaccinaties zijn nodig voor Jamaica?

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Jamaica. Wel worden er een aantal vaccinaties aanbevolen voor een vakantie naar dit eiland. Dit zijn er twee: DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Deze aanbevolen vaccinaties verkleinen de kans op ziek te worden. Meer info hierover vind je bij vaccinaties op reis.

Transfertijden Jamaica

Na aankomst op de luchthaven van Montego Bay heb je nog een transfertijd naar je hotel. De transfertijd verschilt per badplaats: 


Montego Bay: 12 minuten
Ocho Rios: 1 uur en 25 minuten 
Negril: 1 uur en 30 minuten 
Runaway Bay: 1 uur 

Lokale alarmnummers

Hopelijk is het niet van toepassing, maar mocht je hulp nodig hebben dan kun je het algemene alarmnummer 119 bellen. Voor aan ambulance of de brandweer is dit anders, want dan kun je 110 bellen. Het landnummer van Jamaica is 001876 / +1876.

Vervoer Jamaica

Het openbaar vervoer in Jamaica is erg populair, ook onder de lokale inwoners. Veel bussen zitten daarom erg vol. Bovendien zijn er niet veel bushaltes in Jamaica, daarom is het de gewoonte om naast de weg te gaan staan en je hand op te steken. In badplaatsen zoals Montego Bay zijn de busverbindingen beter geregeld dan wanneer je in het binnenland bent. Daarnaast kun je in de belangrijke badplaatsen ook gebruik maken van luxe busdiensten speciaal voor toeristen.

Een andere optie is om jezelf per taxi te verplaatsen. Bij veel hotels staan taxi’s voor de deur te wachten. Spreek van tevoren met de taxichauffeur duidelijk een prijs af voor de geplande rit, want aan een ritmeter doen ze niet. Je kunt het beste in Jamaicaanse dollars betalen, want dit is voordeliger dan andere valuta’s. Je herkent taxi’s aan rode kentekenplaten met daarop PP (Public Passenger).

Eén van de betere opties om het eiland te verkennen is met een huurauto. Ga je een auto huren? Houd er dan rekening mee dat je hier aan de linkerkant van de weg moet rijden. Voor korte afstand kan een scooter ook een uitkomst bieden. Je hoeft geen helm te dragen, maar dit is wel aanbevolen omdat het wegdek niet op alle plekken even goed is. Je bent voor het huren van een scooter wel verplicht om een WA-verzekering af te sluiten.

Je hebt nu een idee waar je rekening mee moet houden voordat je op vakantie naar Jamaica gaat. Zo ga je goed voorbereid op pad en kun je onbezorgd gaan genieten van de goudgele stranden met palmbomen en de helderblauwe zee. Nog geen vakantie naar Jamaica geboekt? Bekijk onze voordelige prijzen!