JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Letland informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.be

Letland informatie

Zit jij te denken aan een vakantie naar Letland of heb je deze al geboekt? Lees je dan goed in vóór vertrek met deze Prijsvrij Vakantiewijzer! Allerlei praktische zaken komen aan bod, zoals onder andere het tijdsverschil, het verkeer, het drinkwater en het klimaat in Letland. Zo ga je goed voorbereid op pad en kun je volop gaan genieten van dit Noord-Europese land en haar prachtige bezienswaardigheden. Laipni ludzam Latvija, oftewel welkom in Letland!  

Letland informatie

Officiële taal


Lets


Hoofdstad


Riga


Regeringsvorm


Republiek


Oppervlakte


64.589 km²


Inwoners


1.920.000


Munteenheid


Euro


Tijdsverschil


+ 1 uur


Vaccinatie


n.v.t.


Vluchtduur
Riga


 

2 uur en 15 minuten


Visum


Nee


Web - Code - Tel. .lv - LVA - +371

Valuta in Letland

Sinds 2014 is Letland overgegaan van de Letse Lats naar de Euro. Dat is handig, want zo hoef je geen geld te wisselen in een andere valuta. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd in restaurants, hotels en winkels. Neem wat contant geld mee op reis naar Letland voor het geval dat je ergens moet betalen maar nog niet hebt kunnen pinnen. In Letland zijn veel pinautomaten te vinden.

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie 

Voor een reis naar Letland heb je een paspoort of identiteitsbewijs nodig die geldig is tot na je verblijf in Letland. Je hebt geen visum nodig om Letland binnen te mogen. Wil je zelf rondrijden in een auto in Letland? Dan heb je aan je Vlaamse rijbewijs voldoende en is een internationaal rijbewijs niet verplicht. 

Vluchtduur Letland

De vluchtduur vanaf Brussel naar de hoofdstad Riga bedraagt 2 uur en 30 minuten. Houd er rekening mee dat het in Letland altijd één uur later is dan in België.

Elektriciteit in Letland

De netspanning in Letland is 230 volt en een frequentie van 50 hertz. De stopcontacten in Letland zijn hetzelfde als in België waardoor je geen reisstekker nodig hebt.  

Drinkwater

Het kraanwater in Letland is van slechte kwaliteit. Het is daarom niet aanbevolen om kraanwater te drinken in Letland. Je kunt het beste flessenwater kopen bij winkels of supermarkten. Heb je geen fles water tot je beschikking? Kook het water dan 5 minuten of maak gebruik van waterzuiveringstabletten waarna je het kraanwater zonder problemen kunt gebruiken. Denk ook aan ijsklontjes van kraanwater in drankjes!   

Welke taal spreken ze in Letland?

In Letland spreekt men Lets. Dit is ook de officiële taal van het land. Daarnaast spreken veel Letten ook Russisch. In de grotere steden zul je merken dat je met de meeste inwoners Engels kunt praten. Als je het leuk lijkt om de lokale inwoners in hun eigen taal te spreken, kun je deze eenvoudige woorden zeggen:     

  • Hallo - Sveiki
  • Tot ziens - Ata
  • Bedankt - Paldies
  • Goedemorgen - Labrit
  • Goedendag - Labdien
  • Goedenavond - Labvakar

Cultuur Letland

Meer dan de helft van alle Letten hangen het lutheranisme aan, een stroming binnen het protestantse christendom. Ongeveer een kwart van de bevolking is rooms-katholiek. Je zult op vakantie merken dat Letten zeer vriendelijk zijn, maar in het begin wat terughoudend. In Letland leven naast Letten ook veel inwoners uit buurlanden, zoals Wit-Rusland en Rusland. In de hoofdstad Riga wonen zelfs iets meer Russen dan Letten.  

Feestdagen Letland

1 januari

Nieuwjaarsdag


1 mei

Dag van de Arbeid


4 mei

Herstel van de Onafhankelijkheid


9 mei

Dag van Europa


1 juni

Internationale Dag van het Kind


23-24 juni

Midzomernacht (Ligo)


18 november

Onafhankelijkheidsdag


25 december 

Eerste Kerstdag


26 december

Tweede Kerstdag


Hoe is het weer en klimaat in Letland?

Letland heeft een landklimaat. In de zomermaanden stijgt de temperatuur naar zo’n 23 graden, terwijl je gedurende de wintermaanden rekening moet houden met temperaturen rond het vriespunt met soms een uitschieter naar -10. Ga je in de herfst denk dan aan ongeveer 5 graden en tijdens de lente circa 15 graden. Het voor- en najaar zijn erg wisselvallig, net zoals we dat in België gewend zijn. Doordat Letland een noordelijke ligging heeft is het in de zomer maar heel kort donker, waardoor je er lekker lange dagen hebt. De beste reistijd is van mei tot september vanwege de verrassend lekkere temperaturen voor een Noord-Europees land.

Welke vaccinaties zijn nodig voor Letland?

Voor Letland zijn geen vaccinaties verplicht. Wel worden twee vaccinaties aanbevolen, maar alleen in bepaalde gevallen. De vaccinatie Teken encefalitis wordt aanbevolen wanneer je 3 dagen of langer de natuur intrekt in de periode maart tot november. Hepatitis B wordt aangeraden wanneer je 3 maanden of langer in Letland verblijft. Voor vaccinaties kun je terecht bij onze partner Vaccinaties op Reis.

Lokale alarmnummers

Het alarmnummer in Letland is 112. Bel dit nummer in geval van nood, hopelijk is dat niet nodig. Het netnummer van Letland is +371. Toets deze cijfers eerst in als je vanuit een ander land naar Letland wilt bellen.

Vervoer Letland

Het openbaar vervoer is in Letland goed geregeld. Er rijden veel bussen in grote steden en tussen andere steden. Je kunt op vakantie ook gebruik maken van de trein. Er ligt een uitgebreid treinnetwerk rondom de hoofdstad Riga. Een ticket voor de trein is bovendien voordelig!   

Wil je zelf met de auto naar Letland? Verschillende veerdiensten zorgen voor een overtocht vanuit Duitsland en Zweden naar Letland. Vanuit het Duitse Travemünde (6 uur rijden vanaf België) bereik je Liepaja in Letland met de Stena Line (27 uur varen). Vanuit Stockholm in Zweden kun je met de Tallink Silja Line naar de hoofdstad Riga.

Kies je ervoor om liever met het vliegtuig naar Letland te gaan, maar wil je het land toch met de auto ontdekken? Huur dan een auto! De minimale leeftijd voor autorijden in Letland is 18 jaar. Let op, want voor het huren van een auto dien je minimaal 21 jaar te zijn en minimaal twee jaar in het bezit van een rijbewijs. Een Belgisch rijbewijs is voldoende om de wegen op te mogen in Letland.

Hopelijk ben je nu een stuk wijzer geworden over Letland en kun je goed voorbereid op pad! Heb je nog geen vakantie geboekt naar Letland? Bekijk de mogelijkheden in ons aanbod!