JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Noorwegen informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.be

Noorwegen informatie

Overweeg je een vakantie naar het prachtige Noorwegen? Zorg er dan voor dat je goed voorbereid op reis gaat. Met de Prijsvrij Vakantiewijzer geven wij je alle handige informatie voor een onvergetelijke trip naar Noorwegen. Het is altijd handig om een paar reistips te krijgen. Kom bijvoorbeeld meer te weten over de gewoontes van de vriendelijke Noren en hoe het weer kan zijn in de zomer én winter. Ha en fin ferie!

Noorwegen informatie

Officiële taal

 


Noors, Samisch & Kveens


Hoofdstad


Oslo


Regeringsvorm

 

 


Parlementaire constitutionele monarchie


Oppervlakte


323.787 km²


Inwoners


5.391.369


Munteenheid


Noorse Kroon (NOK)


Tijdsverschil


Geen


Vaccinatie


niet nodig


Vluchtduur


circa 1.45 a 2 uur


Visum

Nee


Web - Code - Tel.

.no - NOR - +47

Valuta in Noorwegen

Noorwegen is een natuurrijk land in Europa (maar is geen lid van de Europese Unie) en heeft als munteenheid de Noorse Kroon (NOK) als betaalmiddel. Bijna overal in Noorwegen worden zowel bankpassen als creditcards geaccepteerd. Ook al zijn er volop geldautomaten te vinden wanneer je geld wilt opnemen, het is altijd verstandig om wat contant geld bij je te hebben. Just in case! Let wel op: geld opnemen met een bankpas is niet altijd gratis. Hiervoor kunnen kosten in rekening worden gebracht per transactie.

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie 

Voor een vakantie naar Noorwegen is een geldig Vlaamse identiteitskaart verplicht. Aangezien het land onderdeel is van de Schengenlanden heb je geen paspoort nodig, maar het is altijd handig om het bij je te hebben. Verder heb je geen visum nodig.

Vluchtduur Noorwegen

Wil je met het vliegtuig naar Noorwegen, bijvoorbeeld om een citytrip te maken naar Oslo? Dan zijn er directe vluchten vanaf Amsterdam, Brussel of Düsseldorf. Vanuit België, Nederland en Duitsland is het nog geen 2 uur vliegen naar Noorwegen. 

Elektriciteit in Noorwegen

Voor een vakantie in Noorwegen heb je geen wereldstekker nodig. De netspanning van de elektriciteit in Noorwegen is 220 volt en de frequentie 50 hertz.

Drinkwater

Tijdens je vakantie in Noorwegen kan je gewoon genieten van het drinkwater. Het is veilig om te drinken en de smaak is net zoals in België helemaal prima.

Welke taal spreken ze in Noorwegen?

De officiële nationale taal van Noorwegen is Noors, Samisch en Kveens. Noors wordt door de Noren opgesplitst in Nynorsk en Bokmal. Het is natuurlijk handig als je een paar woordjes Noors spreekt, maar zo niet, dan is dat totaal geen probleem. De Noren, en vooral de jongeren zijn heel goed in Engels en kunnen ook wel een woordje Duits, Frans of Spaans aangezien ze net zoals wij Belgen meerdere talen leren op school. En om het je alvast een beetje voor te bereiden hebben we een paar handige woorden en zinnen voor je opgesteld:

- Goedendag = God dag
- Hoe gaat het? = Hvordan går det?
- Het gaat goed = Det går bra
- Spreek je Engels? = Snakker du Engelsk?
- Kun je mij helpen? = Kan du hjelpe meg?
- Alstublieft = Vennligst
- Dankjewel = Takk

Cultuur Noorwegen

De Noren zijn dol op natuur en gaan er dan ook graag op uit. Ontdek tijdens je vakantie zeker het prachtige landschap van Noorwegen, want wauw, wat is het er mooi! Zorg er wel voor dat je je warm inpakt, want het kan fris zijn. Verder kan je er prima skiën, maar veel Noren langlaufen ook. Er zijn veel løpes die in de avond verlicht zijn. Wil je graag kamperen? Dan is de camper ideaal, met een caravan wordt het toch moeilijker met al die fantastische bergen.


Houdt je van kaas? Proef dan eens Geitost, een bruine kaas die naar karamel smaakt en perfect is voor op crackers of met een lekker koffietje. Het ziet er op het eerste oog niet zo smakelijk uit, maar dat is het zeker wel! Houd er daarnaast rekening mee dat als je sterke drank wilt kopen dit alleen in speciale winkels mogelijk is (Vinmonopolet).

Feestdagen Noorwegen

Het is goed om te weten dat de meeste winkels gesloten zijn tijdens de feestdagen in Noorwegen. Ook het openbaar vervoer rijdt met een beperkt schema. Een feestdag waar je bij wilt zijn is de Noorse Nationale feestdag op 17 mei! De Noren vieren dan de onafhankelijkheid en veel mensen gaan dan in Noorse klederdracht. 

1 januari

Første nyttårsdag (Nieuwjaarsdag)


Maart/april

Palmesøndag (Palmpasen)


Maart/april

Skjærtorsedag (Witte Donderdag)


Maart/april

Langfredag (Goede Vrijdag)


Maart/april

Påske (Pasen)


1 mei

(Dag van de Arbeid)


13 mei

Kristi himmelfart (Maria Hemelvaart)


17 mei

Grunnlovsdag (Dag van de grondwet)


Mei/juni

Pinse (Pinksteren)


25 en 26 december

Første & andre juledag (Eerste en tweede kerstdag)


Hoe is het weer en klimaat in Noorwegen?

Noorwegen kent maar liefst vijf klimaten! De kustgebieden in het zuidwesten en westen hebben een gematigd zeeklimaat, wat betekent dat er vrij milde winters en zomers zijn. Het binnenland heeft een gematigd landklimaat met koelere winters. En in het noorden zijn er drie verschillende klimaten. Over het algemeen zijn hier relatief korte zomers en zeer koude temperaturen in de winter. De zomers zijn in heel Noorwegen redelijk fris. In de zomermaanden kan het ongeveer 25 tot 28 graden worden, maar warmer dan dat wordt het meestal niet. In het noorden liggen de temperaturen wat lager, gemiddeld rond de 15 graden. In de zomer zijn er lange dagen met veel licht en korte nachten. Wat is jouw favoriete seizoen?

Welke vaccinaties zijn nodig voor een vakantie naar Noorwegen?

Voor een vakantie in Noorwegen zijn vaccinaties niet verplicht en worden er ook geen vaccinaties aanbevolen. 

Lokale alarmnummers Noorwegen

Mocht je de hulpdiensten in Noorwegen willen bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie in Noorwegen, dan kan dat met onderstaande alarmnummers:

Ambulance: 113
Brandweer: 110
Politie: 112
Netnummer: 0047

Met de auto naar Noorwegen

Je kunt er ook voor kiezen om op een autovakantie te gaan naar Noorwegen en op campings te verblijven. Of misschien ga je liever voor een typisch Noors vakantiehuis of een mooi hotel. Eenmaal in Noorwegen kun je uitstekend bezienswaardigheden bereiken met de auto of door middel van uitdagende wandeltochten zoals een soort wandelvakantie. Het is ook mogelijk om een auto te huren in Noorwegen nadat je per vliegtuig of trein bent aangekomen. Hieronder geven we je enkele regels en tips als je met de auto naar en in Noorwegen rijdt:

  • Vergeet je Vlaamse rijbewijs niet mee te nemen.
  • Voor de beste en snelste route naar Noorwegen raden wij de wegen via Duitsland en Denemarken aan. Ga via Bremen naar Hamburg, dan via Flensburg (aan de grens van Denemarken) naar Hirtshals om met de ferry aan te komen in Larvik. Op deze route rijdt je over tolwegen.
  • Het is mogelijk om naar Noorwegen te rijden zonder een veerboot te nemen. De best route gaat dan via Bremen - Hamburg - Kolding - Nyborg - Kopenhagen - Gothenburg - Sponvika
  • De autoreis naar Noorwegen gaat ook door andere landen. Controleer daarom van deze landen de eisen, zoals het hebben van een milieusticker in Duitsland. 
  • Houd rekening met extra verkeersdrukte rondom de feestdagen en grote evenementen.
  • Autorijden met twee handen aan het stuur is in Noorwegen verplicht.
  • Er zijn bijna geen snelwegen in Noorwegen, reken daardoor op veel reistijd
  • Wist je dat Noorwegen de langste tunnel van Europa heeft? Die loopt tussen Oslo en Bergen en is 24,5 km lang.

Ben je helemaal enthousiast geworden en heb je nog geen vakantie geboekt naar het indrukwekkende Noorwegen? Bekijk dan ons ruime aanbod voor jouw volgende vakantie en wie weet ben jij binnenkort aan het genieten van een fijne vakantie in Noorwegen!