JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Polen informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.be

Polen informatie

Niets is belangrijker dan goed voorbereid op vakantie te gaan. In de vakantiewijzer van Prijsvrij vind je alle informatie die je nodig hebt voor jouw heerlijke vakantie in Polen. Van belangrijke reisdocumenten en de munteenheid tot het drinkwater en de Poolse gebruiken. Nadat jij alle Polen informatie hebt gelezen ben je klaar om op vakantie te gaan. Wij wensen je alvast een hele fijne reis naar Polen!

Polen informatie

Officiële taal


Pools


Hoofdstad


Warschau


Regeringsvorm


Republiek


Oppervlakte


312.679 km²


Inwoners


38.476.269


Munteenheid


Poolse złoty (PLN)


Tijdsverschil


Geen


Vaccinatie


n.v.t.


Vluchtduur

Krakau:


 

Circa 1,5 tot 2 uur


Visum

Nee


Web - Code - Tel.

.pl - ISO - +48

Valuta in Polen

Het vakantieland Polen heeft zlotys als betaalmiddel. In sommige winkels nemen ze ook euro’s aan, maar dit is vooral op grote, toeristische plekken zoals Krakau. Het wisselgeld krijg je wel vaak terug in zlotys. 1 Poolse złoty is ongeveer gelijk aan 0,22 cent, dus deel het bedrag door vier en je weet ongeveer wat je moet betalen. In Polen kun je gemakkelijk (contactloos) pinnen, maar houd er rekening mee dat de banken een kleine toeslag hanteren, omdat je betaald in vreemde valuta.

Het is het beste om altijd zlotys op zak te hebben. Bij wat kleinere winkels, openbaar vervoer en supermarkten accepteren ze enkel contant geld. Je kunt het beste zlotys pinnen bij een betaalautomaat. Dit is vaak goedkoper dan geld inwisselen bij een wisselkantoor.

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie 

Om naar Polen af te reizen is een paspoort of identiteitskaart het belangrijkste vereiste reisdocument. Deze moet bij aankomst van het vakantieland nog 6 maanden geldig zijn. Voor een bezoek aan Polen is geen visum nodig.

Vluchtduur Polen

Het vakantieland kent verschillende luchthavens waardoor de vluchtduur iets verschilt. Van Brussels Airport naar Krakau is het bijvoorbeeld 2 uur. Vliegen vanaf een andere luchthaven is ongeveer 10/15 minuten langer. 

Elektriciteit in Polen

Het stroomnetwerk van Polen kent een netspanning van 220-230 volt. Dit is ongeveer gelijk aan die in België. Ze hebben ook dezelfde stopcontacten, dus tijdens je reis naar Polen hoef je geen rekening te houden met elektriciteit.

Drinkwater

Het kraanwater in Polen kun je drinken, echter wordt dit wel afgeraden. Je kunt flessen water kopen in de supermarkt of laat het water ongeveer 5 minuten koken. Voor tanden poetsen of ijsklontjes in je drinken kan het drinkwater geen kwaad. 

Welke taal spreken ze in Polen?

De officiële taal van Polen is Pools. Op de meeste toeristische plekken in de stad en op de luchthaven kun je terecht met Engels en Duits, maar net buiten de toeristische plekken, markten of in kleine winkeltjes spreken ze vaak alleen Pools. Vaak kom je er dan met gebarentaal wel uit, maar de inwoners waarderen het als je een paar woordjes Pools spreekt. Do widzenia!

Cultuur Polen

De bewoners in Polen zijn zeer gastvrij en zullen iedereen met open armen ontvangen. Ze zijn zo gastvrij dat er altijd ruimte is en je gelijk een heel bord eten voorgeschoteld krijgt. Afwijzen van eten in Polen is echt not done en dit wordt als een belediging gezien. Wat ook opvallend is in Polen, is dat de porties gemiddeld wat groter zijn. De hoeveelheid van een bord eten in een restaurant kun je niet vergelijken met een bord eten in België, dat wordt flink eten! In Polen zijn de meeste inwoners zeer gelovig en houden ze van tradities. Dus koop vooral een geluksmuntje, maar ontwijk de zwarte kat of loop niet onder de ladder! Christelijke feestdagen worden nog uitbundig gevierd en op zondag zijn de kerken nog steeds vol.

Feestdagen Polen

Polen heeft veelal dezelfde feesten als wij die kennen in België, zoals Eerste en Tweede kerstdag. Verder worden religieuze feestdagen zeer serieus genomen, dus dat betekent dat alle winkels, musea en sommige restaurants gesloten zijn. Daarnaast is er in 2020 besloten dat alle winkels op de meeste zondagen dicht moeten van de regering. Geen zorgen! Op slechts enkele zondagen zijn de winkels gewoon open. Dit is meestal op de laatste zondag van de maand, maar controleer dit van te voren goed. Houd er rekening mee dat dit ook geldt voor de supermarkten, bakkers en boetiekjes. 1 januari

Nieuwjaarsdag


6 januari

Drie Koningen


1 t/m 3 mei

Viering Polen en Grondwet


5 mei 

Viernes Santo (Goede Vrijdag)


Mei (9e donderdag na Pasen)

Sacramentsdag 


15 augustus

Maria Hemelvaart


1 november 

Allerheiligen


11 november 

Onafhankelijkheidsdag


Hoe is het weer en klimaat in Polen?

Polen bestaat net zoals België grotendeels uit vlak landschap. Polen heeft een gematigd landklimaat met vrij koele winters en redelijk warme zomers. Het is in de zomer net iets warmer dan in België met temperaturen tussen de 22 en 28 graden. In de nachten koelt het vrij snel af, waardoor je geen last hebt van tropische tempraturen. In de zomermaanden komt een hittegolf vaak voor en hierdoor kunnen onweersbuien ontstaan na een lange periode van warm weer. Polen is een van de droogste landen en de neerslag valt het meeste in de zomermaanden.

Welke vaccinaties zijn nodig voor Polen?

Voor je bezoek aan het vakantieland Polen zijn vaccinaties niet verplicht. Als je een langere tijd in Polen bent,  kan een vaccinatie tegen Hepatitis B en Rabiës wel noodzakelijk zijn. Meer informatie? Kijk bij onze exclusieve partner voor het juiste advies. 

Lokale alarmnummers

Mocht je de hulpdiensten in Polen willen bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie in Polen, dan kan dat met onderstaande alarmnummers:

 • Algemeen alarmnummer: 112
 • Ambulance: 999
 • Brandweer: 998
 • Politie: 997
 • Netnummer: +48

Met de auto naar Polen

De meeste mensen gaan met het vliegtuig naar Polen, echter is het ook met de auto mogelijk. Het is ongeveer 10 a 11 uur rijden naar het midden van Polen. Even wat praktische zaken op een rij als je met de auto naar Polen reist:

 • Een aantal snelwegen zijn tolwegen in Polen, namelijk de A1, A2 en A4. Je kan hier met bankpas, creditcard, euro’s en zloty’s betalen.
 • Vergeet je Vlaamse rijbewijs niet mee te nemen.
 • In Polen is een veiligheidsvestje, gevarendriehoek, verbanddoos en brandblusser verplicht om mee te nemen.
 • Reis je door Duitsland? In sommige delen van Duitsland is een milieusticker verplicht. Controleer vooraf goed of jij door een van deze gebieden rijdt.
 • Polen ligt op een belangrijke route voor vrachtverkeer, dus let goed op tijdens het rijden.
 • Langs de snelwegen en hoofdwegen vind je in Polen veel tankstations en benzinestations. In dunbevolkte gebieden veel minder, dus houd hier dan ook rekening mee.


Heb je nog geen vakantie geboekt naar Polen? Bekijk dan ons ruime aanbod voor jouw volgende vakantie naar Polen!