JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Tsjechië informatie » Prijsvrij Vakanties

Tsjechië informatie

Ga je mee vakantie vieren in Tsjechië? Bereid jezelf dan goed voor met onze Prijsvrij Vakantiewijzer. Zo is het fijn om voor je vakantie te weten welke taal je alvast moet gaan leren en of het drinkwater wel of niet drinkbaar is. Wij hebben alle praktische informatie over Tsjechië voor je gevonden, zodat je veilig en zorgeloos naar je vakantiebestemming toe gaat. Heel veel plezier!

Tsjechië informatie

Officiële taal


Tsjechisch


Hoofdstad


Praag


Regeringsvorm


Republiek


Oppervlakte


78.866 km²


Inwoners


10.702.498


Munteenheid


Koruna (CZK)


Tijdsverschil


Geen


Vaccinatie


n.v.t.


Vluchtduur

Praag:


 

Circa 1 uur


Visum


Nee


Web - Code - Tel. .CZ - CZE - +420

Valuta in Tsjechië

De munteenheid in Tsjechië is de Tsjechische kroon (CZK), 1 CZK is ongeveer € 0,40. Het is over het algemeen vrij goedkoop in Tsjechië. Bankpassen worden bijna overal geaccepteerd en er zijn genoeg pinautomaten waar je geld op kan nemen. Hier worden meestal wel kosten voor berekend. Ook is het mogelijk om je creditcard te gebruiken, maar dit is zeer beperkt. Dus zorg ervoor dat je wat contant geld bij de hand hebt.

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie

Voor een vakantie naar Tsjechië moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort of een Belgische identiteitskaart. Een visum is niet nodig. 

Vluchtduur Tsjechië

Het is ongeveer 9 uur rijden richting het westen van Tsjechië en als je bijvoorbeeld een citytrip wilt maken naar het mooie Praag, dan is vliegen veel gemakkelijker. Je bent er namelijk binnen 1 uur.

Elektriciteit in Tsjechië

De stopcontacten in Tsjechië zijn hetzelfde als in België. Voor geaarde stekkers die niet zijn voorzien van een gat (voor de aardingspin), heb je waarschijnlijk een Europa adapter of een universele wereldstekker nodig. 

Drinkwater

Het drinkwater in Tsjechië is drinkbaar, maar let op, niet overal. Ook kan het soms zo zijn dat het niet lekker smaakt door het hoge chloorgehalte. Wij raden dan ook aan om in ieder geval wat flessen water te kopen. 

Welke taal spreken ze in Tsjechië?

De officiële taal van Tsjechië is Tsjechisch, maar er wordt ook wel wat Slowaaks gesproken. Daarnaast wordt er in enige mate Engels gesproken, met name in de grotere steden zoals Praag waar je jezelf relatief makkelijk verstaanbaar kan maken. En ook met de Duitse taal kan je ver komen, al wordt dit wel meer door de oudere generatie gesproken.

Cultuur Tsjechië

De Tsjechische bevolking vindt het heel fijn als je in ieder geval een paar woordjes Tsjechisch spreekt tijdens bijvoorbeeld een bezoek aan een restaurant of bar. Dus here it comes! Dobrý den is goedendag, Děkuji is dank je, na shledanou is tot ziens, prosím is alstublieft en natuurlijk Pivo, wat bier betekent. Want als je in Tsjechië bent, moet je natuurlijk een lekker lokaal biertje proeven!

Tsjechen eten altijd een warme lunch, dus als je op zoek bent naar een broodje of een tosti, dan wordt het wat moeilijker. In bijna elk restaurant kan je een warme maaltijd vinden. Tussen 12.00 en 14.00 uur serveren ze een menu (soep, hoofdgerecht en een dessert). Soms kan je er ook een 5-gangenmenu van maken. En het kost bijna niets. Een menu is ongeveer 150 CZK (circa € 6). 

Feestdagen Tsjechië

Houd tijdens het plannen van je vakantie rekening met de feestdagen in Tsjechië. Vrijwel alle winkels, bankfilialen, postkantoren en dergelijke zijn gesloten. 

1 januari

Nový rok (Nieuwjaarsdag)


april

Velký pátek a Velikonoce (Goede Vrijdag en Pasen)


1 mei

Den práce (Dag van de Arbeid)


8 mei

Den vítězství (Bevrijdingsdag)


5 juli

Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje (Dag van Sint Cyrillus en Methodius)


6 juli

Den upálení mistra Jana Husa (Sterfdag Jan Hus)


28 september

Den česke státnosti (Nationale feestdag)


28 oktober

Den vzniku samostatného československého státu (Dag der onafhankelijkheid)


17 november

Den boje za svobodu a demokracii (Dag van de vrijheid en democratie)


24 december

Štědrý den (kerstavond)


25 en 26 december

První svátak vánoční (eerste kerstdag)

Druhý svátek vánoční (tweede kerstdag)


Hoe is het weer en klimaat in Tsjechië?

Op vakantie naar Tsjechië kan eigenlijk het hele jaar wel. Zo kan je tussen december en april op wintersport gaan, tijdens de lente een leuke citytrip maken en van juni t/m september je zomervakantie vieren op de camping. Over het algemeen is de zomer warmer (gemiddeld 25 graden) dan bij ons en de winter kouder (gemiddeld 3 graden) en voorzien van veel sneeuw in de berggebieden. Ga bijvoorbeeld op vakantie naar het Reuzengebergte, ideaal voor sportliefhebbers.

Welke vaccinaties zijn nodig voor Tsjechië?

Voor een vakantie naar Tsjechië heb je geen vaccinaties nodig. Maar het kan natuurlijk zo zijn dat je door andere redenen wel vaccinaties nodig hebt. Check dit daarom even goed met bijvoorbeeld je huisarts.

Lokale alarmnummers

Mocht je de hulpdiensten in Tsjechië willen bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie, dan kan dat met onderstaande alarmnummers:

  • Algemeen alarmnummer: 112
  • Ambulance: 155
  • Brandweer: 150
  • Politie: 158
  • Netnummer: +420

Met de auto naar Tsjechië

Ben je van plan om per auto op vakantie naar Tsjechië te gaan of een auto te huren? Om je goed voor te bereiden voor een autovakantie Tsjechië hebben wij praktische informatie voor je op een rij gezet:

  • De beste route naar Tsjechië is via Duitsland, maar je kunt ook een leuke omweg maken en door Polen of Oostenrijk rijden.
  • Er zijn niet veel snelwegen, maar wel volop hoofdwegen en landweggetjes. Onverharde wegen vind je het meeste in de niet-toeristische gebieden.
  • Tijdens je autorit naar en in Tsjechië hoor je in het bezit te zijn van een elektronisch tolvignet. Deze kan je online kopen, maar o.a. ook bij Tsjechische tankstations. Het is niet nodig voor alle wegen maar er wordt aangegeven met bordjes wanneer een weg geen tolweg is (Bez Poplatku). Daarnaast heb je een milieusticker nodig zodra je door milieuzones in Duitsland rijdt, ook wel ‘umweltzonen’ genoemd. Deze zones mag je alleen in als je auto is voorzien van een geldige milieusticker.
  • In Tsjechië geldt een alcoholverbod. Er mag absoluut geen alcohol worden gedronken voor en tijdens het autorijden, dit geldt ook voor fietsers. 
  • Tussen 1 november en 31 maart is het gebruik van winterbanden verplicht.


Klaar voor een fantastische tijd in Tsjechië? Check dan meteen alle leuke accommodaties die Prijsvrij Vakanties aanbiedt en boek jouw vakantie naar Tsjechië!