JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Zwitserland informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.be

Zwitserland informatie

Heb je een vakantie naar het mooie Zwitserland op het vooruitzicht staan? Dan ben je vast benieuwd naar de munteenheid, de voertaal en of er belangrijke feestdagen zijn tijdens je vakantie. Zwitserland hoort niet bij de Europese Unie, dus het is extra belangrijk om van een aantal zaken op de hoogte te zijn. Geen zorgen: wij hebben alle praktische informatie over Zwitserland voor je op een rijtje gezet in de Prijsvrij Vakantiewijzer. Wilkommen, bienvenue of benvenuto in Zwitserland!

Zwitserland informatie

Officiële taal

 


Duits, Italiaans,

Frans, Reto-Romaans


 

Hoofdstad


Bern


 

Regeringsvorm


Directoriale republiek

Oppervlakte


41.285 km²


 

Inwoners


8.403.994


 

Munteenheid


Zwitserse frank (CHF)


 

Tijdsverschil


Geen


 

Vaccinatie


n.v.t.


 

Vluchtduur


Circa 1,5 uur


 
Visum

Nee


 

Web - Code - Tel.

.ch - CHE - +41

 

Valuta in Zwitserland 

Tijdens je vakantie in Zwitserland betaal je jouw boodschappen, dinertje of geshopte kleding meestal met de Zwitserse frank. 1 Zwitserse frank is gelijk aan €0,91, dus de rekening zal in verhouding vaak iets hoger zijn dan je gewend bent. Omdat Zwitserland volledig wordt omringd door landen uit de Europese Unie, kun je op veel plaatsen ook met de euro betalen. Houd er wel rekening mee dat dit zeker niet overal het geval is. Vooral in de minder toeristische gebieden, op marktjes en in berghutten kan vaak niet met de euro betaald worden. Daarbij is de wisselkoers meestal wat ongunstig. Het is dus verstandig om altijd een aantal Zwitserse franken op zak te hebben tijdens je vakantie.

Met veel contant geld op pad gaan is niet nodig in Zwitserland. Creditcards en betaalpassen worden op heel veel plaatsen geaccepteerd en ook pinautomaten zijn bijna overal te vinden. 

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie 

Voor een vakantie naar Zwitserland heb je alleen een geldig paspoort of een geldige Vlaamse identiteitskaart nodig. Een visum is niet nodig.

Vluchtduur Zwitserland

Met een rechtstreekse vlucht van Brussel naar Zürich (ZRH) sta je na ongeveer 1 uur en 15 minuten vliegen op Zwitserse bodem. Vlieg je van Brussel naar Genève (GVA)? Dan ben je ongeveer 1 uur en 20 minuten onderweg. Daarnaast gaan er dagelijks goedkopere vluchten richting Zwisterland, die meestal 1 of 2 tussenstops hebben onderweg. 

Elektriciteit in Zwitserland

In Zwitserland worden stopcontacten van type C en type J gebruikt. Stopcontacten van type J zijn anders dan die in België. Daarom is het verstandig om een wereldstekker mee te nemen. Zo kun je al je apparaten gewoon gebruiken tijdens je vakantie in Zwitserland. De netspanning is 230 volt.

Drinkwater

Het kraanwater in Zwitserland voldoet aan zeer hoge kwaliteitsnormen en is dus perfect geschikt om te drinken. Tachtig procent van het water is afkomstig uit ondergrondse bronnen en de rest wordt uit meren gehaald. Je kunt tijdens je vakantie zonder enige gezondheidsrisico's het kraanwater drinken. Het water in Zwitserland heeft zelfs een betere ecologische balans dan water uit flessen.  

Welke taal spreken ze in Zwitserland?

Naast vele dialecten worden er vier officiële landstalen gesproken in Zwitserland. De meerderheid van de bevolking woont in het Duitstalige deel van het het land en Duits is dan ook de meest gesproken taal. In het westen van het land wordt Frans gesproken en in het zuiden van Zwitserland kom je gegarandeerd Italiaans sprekende inwoners tegen. In een heel klein deel van Zwitserland wordt nog Reto-Romaans gesproken: vooral in de Zwitserse Alpen is de kans aanwezig dat je op deze taal stuit. 

Welke taal de inwoners spreken hangt dus erg af van de regio waarin je op vakantie gaat. Gelukkig spreekt het merendeel van de Zwitsers een goed woordje Engels. Vooral op toeristische plekken kun je je prima verstaanbaar maken in het Engels. Echter is een Duits, Italiaans of Frans woordenboekje geen overbodige luxe tijdens je vakantie in Zwitserland.

Cultuur Zwitserland

Jodelen, Alpenhoornblazen, vendelzwaaien en worstelen: Zwitserland is een land vol authentieke gebruiken en tradities. De verschillende taalgebieden zijn hier een belangrijke oorzaak van. Naast de nationale tradities zijn er ook nog een heleboel tradities die regio- of plaatsgebonden zijn. Probeer tijdens je vakantie in Zwitserland dus zeker wat van de lokale tradities en cultuur te ontdekken.

De Zwitserse keuken kent veel Franse, Duitse en Italiaanse invloeden. Maar Zwitserse chocola, rösti en natuurlijk kaasfondue zijn een aantal van de typische specialiteiten van dit fijne vakantieland. Deze gerechten komen vaak op tafel tijdens lokale feesten, dus dat is de perfecte gelegenheid om er kennis mee te maken. 

Feestdagen Zwitserland

De feestdagen in Zwitserland verschillen veelal per regio. Vraag bij aankomst in je hotel na of er nog belangrijke feestdagen zijn tijdens je verblijf. Houd daarnaast rekening met bijvoorbeeld Pasen en Pinksteren, deze vallen namelijk ieder jaar op een andere datum. Op feestdagen kan het voorkomen dat winkels, restaurants en andere faciliteiten gesloten zijn. In het onderstaande schema vind je de belangrijkste nationale feestdagen:

1 januari

Nieuwjaarsdag


2 januari

Berchtoldstag


6 januari

Driekoningen


11 juni

Sacramentsdag


1 augustus

Zwitserse Nationale Dag


25 & 26 december

Kerstmis


Hoe is het weer en klimaat in Zwitserland?

Zwitserland kent maar liefst vier klimaten: een hooggebergteklimaat, koud landklimaat, gematigd landklimaat en het zuidelijkste puntje van het land heeft een mediterraan klimaat. Zwitserland heeft een imago van bergen en sneeuw, maar ook in de zomer is het een heerlijke bestemming voor een vakantie. In de lente verdwijnt de sneeuw op veel plekken en schieten de thermometers snel omhoog naar aangename temperaturen. De temperaturen liggen in de zomer gemiddeld tussen de 20 en 25 graden. Vaak is het er ideaal weer voor mooie wandelingen en sightseeing.

s' Winters worden de bergen vaak bedekt met een dik pak sneeuw, waardoor Zwitserland een geliefde bestemming is voor een wintersportvakantie. De grote wintersportgebieden zijn vrijwel honderd procent sneeuwzeker in de periode december tot en met april. De gemiddelde temperatuur ligt in de wintermaanden meestal rond het vriespunt. Ideaal!

Lokale alarmnummers

Mocht je de hulpdiensten in Zwitserland willen bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie in Zwitserland, dan kan dat met onderstaande alarmnummers:

  • Algemeen alarmnummer: 112
  • Ambulance: 144
  • Brandweer: 118
  • Politie: 117
  • Netnummer: +41

Met de auto naar Zwitserland

Het schitterende Zwitserland is een populaire bestemming voor een autovakantie. Wanneer je geen tussenstops maakt en geen file hebt, kan je Zwitserland in ongeveer 8,5 uur rijden bereiken. De reistijd verschilt natuurlijk per bestemming. Ga je naar Genève? Dan kun je het beste via Luxemburg en Frankrijk rijden. Voor andere plaatsen in Zwitserland is een route door Duitsland vaak sneller.

Voordat je met de auto naar Zwitserland vertrekt is het belangrijk om de verkeersregels door te nemen. Ook wanneer je een auto huurt op bestemming, is het fijn om goed op de hoogte te zijn van de verkeersregels. Enkele belangrijke zaken tijdens een autovakantie in Zwitserland zijn:

  • Zet je dimlicht aan wanneer je in een tunnel rijdt;
  • Bewaar een gevarendriehoek binnen handbereik in je auto;
  • Vaak is een tolvignet vereist voor het rijden op de snelweg;
  • Op verschillende bestemmingen heb je een milieusticker nodig.


Nu je helemaal op de hoogte bent van de praktische informatie over Zwitserland, kun je onbezorgd gaan genieten van je vakantie! Of je nu gaat wintersporten of gaat genieten van de natuur en cultuur in de zomer: bij Prijsvrij vind je de beste hotels voor een vakantie naar Zwitserland!