JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Mooiste regio’s voor een wandelvakantie » Prijsvrij.be

Mooiste regio’s voor een wandelvakantie

Auteur: Anne  Gepubliceerd op: 20-09-2023


Wandelen is een hele ontspannen manier om je vakantiedagen door te brengen. Je bent in een hele andere omgeving en komt helemaal tot rust. Het rustige tempo van wandelen werkt onthaastend. En het geeft je genoeg tijd om het landschap in je op te nemen. Maar wat zijn nou eigenlijk de mooiste regio’s om te wandelen? In deze blog tippen we zes bestemmingen voor jouw wandelvakantie.

Van de gebaande paden af in Noorwegen

Je zou haast denken dat wandelen in Noorwegen is uitgevonden! Het hele land ligt bezaaid met wandelpaden die zijn uitgezet door de Noorse wandelvereniging. En het mooie is dat je overal mag lopen. Zie je een afslag waarvan je niet zeker weet of het een wandelpad is? Voel je de drang om een rots te beklimmen of om een bergmeertje in te duiken? In Noorwegen kan en mag het allemaal, vanwege de ‘allemansretten’. Dat betekent dat iedereen recht heeft op wandelen, fietsen, zwemmen en varen in de vrije natuur. Ook mag je onbeperkt bloemen, paddenstoelen en bessen plukken. Mits ze niet beschermd zijn, dan.

Een van de mooiste wandelregio’s is het Sognefjord. Met zijn 204 kilometer is dit het langste en diepste fjord van Noorwegen. Wandelen kan je hier trouwens prima afwisselen met fietsen of varen. Vanaf het water beleef je de omgeving weer op een andere manier.

Hoteltip: Scandic St Olavs Plass****


Bootjes in Sognefjord & Uitzicht over Sognefjord

Wandelvakantie op het bloemeneiland Madeira

Wereldwijd staat Madeira bekend als uitstekende wandelbestemming. Dit Portugese eiland heeft meer dan 200 verschillende wandelroutes om uit te kiezen. Omdat het landschap zo divers is heeft elke wandeling weer andere hoogtepunten. Soms zelfs letterlijk! Madeira is namelijk een vulkanisch eiland met bergachtige landschappen. Wist je trouwens al dat twee derde van Madeira uit beschermd natuurgebied bestaat? Dat komt vanwege de zeldzame bloemen, planten en dieren die hier leven.

Mooie natuurgebieden om te wandelen zijn: Parque Ecologica, Ponta de São Lourenç, Ribeiro Frio Parque, Parque das Queimadas en Garajau's Nature Reserve.

Hoteltip: Pestana Casino Park*****


Ponta Delgada, Madeira

Voor elke wandelaar wat wils in Italië

Voor een wandelvakantie onder de zon ga je naar Italië. De wandelpaden zijn goed onderhouden en voorzien van bewegwijzering. Ook zijn er verschillende type routes: van een pittige hike in de bergen van de Dolomieten tot een ontspannende wijnwandeling in de heuvels van Toscane. Van kilometerslange tochten tot een recreatief blokje om. Italië biedt wandelplezier voor wandelaars van elk niveau!

Een mooie wandelregio voor het hele gezin is het Gardameer. Wandel langs bergen, watervallen, botanische tuinen en grotten. Neem een welverdiende break in het azuurblauwe water. En maak foto’s van de toppen van de alpen, die rond de oevers van het meer oprijzen. Een wandelvakantie aan het Gardameer blijft je nog lang bij!

Hoteltip: Latemar Spitze***


Koppel in de bergen van de Dolemieten

30.000 kilometer wandelen in Duitsland

Duitsland is een geliefde bestemming voor wandelvakanties. Hoewel het land relatief dichtbij huis ligt, is het landschap er heel anders. Het ligt er natuurlijk wel een beetje aan waar je naartoe gaat. Hoe zuidelijker je gaat, hoe bergachtiger het landschap zal worden. Onze favoriete Duitse wandelregio, en dat zullen vele wandelaars met ons eens zijn, is het Zwarte Woud. Hier vind je 30.000 kilometer aan wandelpaden die dwars door dichtbegroeide bossen, berglandschappen en wijngaarden lopen. Onderweg zijn er vele terrasjes om even uit te rusten. Met een kopje koffie én een huisgemaakte Schwarzwalder kirschtorte.

Bekende wandelroutes in het Zwarte Woud zijn de Westweg (de oudste langeafstandsroute) en de Schluchtensteig (een route door ravijnen en langs watervallen). Maar het is ook hartstikke leuk om zonder plan op pad te gaan en te kijken welke mooie plekken je onderweg tegenkomt. De meeste hotels hebben wandelroutes klaarliggen.

Hoteltip: Gasthof Rappen***


Wandelaars in het Zwarte Woud

Nederland: een wandelvakantie dichtbij

Voor een wandelvakantie hoef je echt niet ver weg te gaan. Want ook in Nederland barst het van de natuurgebieden. Van zandduinen tot bossen en van heidevelden tot de polder: er valt genoeg te zien. Het enige wat je hier niet zal vinden zijn bergen. Maar is dat erg? Een vlak wandelpad zorgt er juist voor dat je het wandelen langer volhoudt.

Een wandeltip in Nederland is de Veluwe in Gelderland. Met een oppervlakte van 91.200 hectare is dit het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa. Waar deze regio vooral bekend om staat, zijn de paarse heidevelden. Die zijn in augustus op z’n mooist. Daarnaast kan je hier bijzondere dieren spotten, zoals edelherten, vossen, wilde zwijnen en spechten.

Hoteltip: NH Veluwe Sparrenhorst****


Zonsondergang op de Veluwe

Er zijn nog zoveel mooie wandelregio’s om te ontdekken! Waar ga jij straks jouw record aantal stappen verbreken? Doe alvast inspiratie op met ons aanbod wandelvakanties.