JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Aruba informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.be

Aruba informatie

Ga goed voorbereid op vakantie naar Aruba met de Prijsvrij Vakantiewijzer! Zo is het fijn om voor je vakantie te weten welke vaccinaties je eventueel nodig hebt en of je het kraanwater gewoon kunt drinken. Geen zorgen: wij hebben alle praktische informatie over Aruba voor je op een rij gezet, zodat je veilig en zorgeloos naar je vakantiebestemming toe gaat. Wist je trouwens dat de Arubanen het gelukkigste volk ter wereld zijn? Nou, dat kan niet anders dan een gezellige en fantastische vakantie worden.

Aruba informatie

Officiële taal

 


Nederlands & Papiaments


Hoofdstad


Oranjestad


Regeringsvorm

 


Constitutionele monarchie


Oppervlakte


180 km²


Inwoners


119.428


Munteenheid


Arubaanse florin


Tijdsverschil:

 


-5 uur (wintertijd)
-6 uur (zomertijd)


Vaccinatie


n.v.t.


Vluchtduur

Aruba Airport


 

9 a 10 uur 


Visum

Nee


Web - Code - Tel.

.aw - ABW - +297

Valuta Aruba

Het mooie Aruba is één van de ABC (Aruba, Bonaire en Curaçao) eilanden in de Cariben en onderdeel van het Koninkrijk den Nederlanden. Aruba heeft als munteenheid de Arubaanse florin als betaalmiddel. Natuurlijk verandert de wisselkoers wel eens maar over het algemeen is 1 Arubaanse florin ongeveer € 0,49. Bijna overal op het eiland worden zowel bankpassen als creditcards geaccepteerd.

Ook zijn er genoeg geldautomaten te vinden wanneer je contact geld wilt opnemen. Het is altijd verstandig om wat cash bij je te hebben, mocht je ergens je pinpas of creditcard niet kunnen gebruiken. Let wel op: geld opnemen met een bankpas in een ander land is niet altijd gratis. Hiervoor worden mogelijk kosten in rekening gebracht per transactie. Vergeet daarnaast niet je pinpas op 'Wereldstand' te zetten voor de dagen dat je op Aruba verblijft.

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie

Voor een vakantie naar Aruba voldoet alleen een geldig paspoort (die minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst). Ook als is het eiland onderdeel van Nederland, een identiteitskaart geldt hier niet. Als Belg heb je geen visum nodig als je minder dan 180 dagen op Aruba verblijft. Wil je bijvoorbeeld een auto huren om het mooie eiland te ontdekken, dan kun je gewoon je Belgische rijbewijs gebruiken (je hebt dus geen internationaal rijbewijs nodig).

Let op: voor alle reizigers naar Aruba is het verplicht om jezelf online te registreren, ook voor kinderen en baby's. Dit kan vanaf 7 dagen voor vertrek via Aruba Online ED.

BELANGRIJK: vlieg je via de Verenigde Staten of Canada naar Aruba? Hou er dan rekening mee dat je voor je reis ESTA of eTA aanvraagt. Dit kun je online aanvragen tot 72 uur voor vertrek. 

Vluchtduur naar Aruba

Aruba ligt in de Caribische zee en een vlucht vanaf Schiphol naar dit mooie eiland duurt ongeveer 9 à 10 uur. Dat is toch een eindje vliegen. Maar eenmaal aangekomen kun je je heerlijke tropische vakantie meteen beginnen! Houd rekening met het tijdsverschil tussen België en Aruba. In de zomertijd is het op Aruba 6 uur vroeger dan in België en in de wintertijd is dit 5 uur.

Elektriciteit op Aruba

Voor een vakantie op Aruba heb je een wereldstekker of adapter nodig aangezien de stopcontacten anders zijn dan bij ons in België. Zo zijn de uiteinden van de stekkers op Aruba zoals in Amerika, met twee (of drie) rechte pinnen in plaats van ronde pinnen zoals wij gewend zijn. Het stroomnetwerk van Aruba kent een netspanning van ongeveer 110 volt. Dat is wel een verschilletje met België, waar het aantal volt 230 is. Dus voordat je je stekkers zomaar in het stopcontact stopt, check eerst even hoeveel volt er toegestaan is (staat meestal op het apparaat).

Drinkwater

Het kraanwater op Aruba is gelukkig veilig om te drinken. Er wordt hier namelijk heel goed gefilterd waardoor het water normaal smaakt en niet met een chloorsmaakje zoals je misschien al wel eens eerder hebt geproefd op vakantie. Mocht je niet zo dol zijn kraanwater dan kun je er ook waterflessen kopen.

Welke taal spreken ze op Aruba?

De officiële nationale taal van Aruba is Nederlands en Papiaments. Dit is een mengeling van Spaan en Portugees. Wel zo handig dat je hier gewoon Belgs kunt praten! Ook spreken ze hier prima Engels.

Mocht iemand je Dushi noemen, dan is er geen reden voor paniek. Het betekent onder andere 'lieverd' en dat is toch hartstikke leuk om te horen. Wil je iets meer kunnen zeggen dan alleen Dushi? Dan hebben wij hieronder een paar zinnetjes voor je op een rij gezet:

  • Bon Bini! = Welkom!
  • Bon dia / Bon tarte / Bon nochi = Goedemorgen / Goedemiddag / Goedenavond
  • Con ta bai? = Hoe gaat het met je?
  • Mi ta bon = Met mij gaat het goed
  • Danki = Dankuwel
  • Aruba ta dushi = Aruba is prachtig!
  • Salú = Proost
  • Bon petit = eet smakelijk

Ontdek de cultuur van Aruba

Aruba met zijn helder blauwe water, witte zandstranden en wuivende palmbomen is een top plek voor een tropische vakantie! De lieve Arubanen zijn vrolijke, gastvrije en vriendelijke mensen. Het eiland is daarnaast kleiner dan Curaçao en Bonaire. Tijdens je vakantie op Aruba kun je dan ook prima genieten van de laidback sfeer. Bovendien biedt het eiland een interessante geschiedenis, een culinaire keuken en een wereld vol dans en muziek.

De leuke feestdagen van Aruba

Goed om te weten is dat alle winkels gesloten zijn tijdens de feestdagen op Aruba. Eén van de feestdagen hier die je niet mag missen is natuurlijk Carnaval! Prachtige kostuums, Arubaanse tunes en een geweldige carnavalsoptocht in Oranjestad. Carnaval wordt gevierd van 5 januari tot 5 maart. Maar er zijn hier op Aruba nog meer feestdagen en wij hebben ze op een rijtje gezet voor je:

1 januari

Nieuwjaarsdag


25 januari

Beticodag


Februari/maart

Carnaval


18 maart

Arubadag


Maart/april

Goede Vrijdag en Pasen


27 april

Koningsdag


1 mei

Dag van de Arbeid


Mei

Hemelvaart


23 juli

Sint-Johannesdag


25 en 26 december

(Eerste & tweede kerstdag)

Hoe is het weer en klimaat van Aruba?

Heerlijk warm! Het tropische klimaat van Aruba zorgt ervoor dat je eigenlijk het gehele jaar wel op vakantie kunt. De zon schijnt bijna altijd en de gemiddelde temperatuur ligt rond de 27 à 30 graden. Zelfs in de nacht is het nog aangenaam met temperaturen van boven de 20 graden. Wil je het regenseizoen omzeilen of de koude winter van België een keertje overslaan? Dan is de beste reistijd tussen december en mei. Ideaal voor winterzonvakantie. Of misschien ben je net getrouwd en op zoek naar een fantastische bestemming voor je romantische huwelijksreis. 

Welke vaccinaties zijn nodig voor Aruba?

Er zijn geen vaccinaties verplicht voor je vakantie op Aruba. 

Lokale alarmnummers

Mocht je de hulpdiensten van Aruba willen bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie, dan kan dat met onderstaand alarmnummer:

  • Algemeen alarmnummer: 911
  • Landnummer: +297

Vervoer tijdens je vakantie op Aruba

Dit gezellige eiland is niet heel groot (31 km lang en 9 km breed) maar overal heen lopen is nu ook weer niet altijd even handig. Het kan er namelijk vrij warm zijn en dan is een auto die airconditioning heeft toch handig. Huur daarom een auto en ontdek zo het mooie Aruba! De wegen op dit mooie eiland zijn netjes en veilig, dus niet al te veel hobbels tijdens je autorit! Een auto huren op Aruba is niet heel duur. Zo kun je voor € 70 à € 80 per dag al een auto gehuurd hebben. Ook is de benzine iets goedkoper dan bij ons. Let op, sommige drukke gebieden in Willemstad (onder andere rond Caya Netico Croes en de L.G. Smith Boulevard) is het betaald parkeren. Je kunt betalen met de Arubaanse florin of de Amerikaanse dollar.

Wil je liever niet zelf rijden? Dan kan ook rondkomen met het openbaar verover of de taxi. Want zeg nu eerlijk, het soms best wel fijn als je zelf niet hoeft te rijden, én dat je dan ook zelf niet hoeft te parkeren. Taxi's in Aruba hebben geen meters en kijken niet en naar de 'miles', maar naar wat je eindbestemming is. De prijzen staan vast. Het is daarom slim om de prijs voordat je instapt al op te vragen. De minimumprijs voor een taxi is ongeveer 12,60 Arubaanse florin of US $ 7.00. 

Ook al wordt het openbaar vervoer minder door vakantiegangers gebruikt, je kunt er toch prima mee van a naar b. Bijvoorbeeld met de Arabus, die elke dag langs de populaire strip rijdt. En alsof al deze opties nog niet genoeg zijn kun je er ook nog eens op pad met een jeep, motor, scooter of de fiets.


Wat een top eiland! Heb jij je vakantie al geboekt? Mocht je dat nog niet hebben gedaan, check dan maar eens ons luxe en sfeervolle aanbod en vlieg binnenkort al naar het betoverende Aruba.