JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Gambia informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.be

Gambia informatie

Gefeliciteerd! Je gaat of denkt aan een vakantie naar Gambia. Een hele goede keuze, want dit is zonder twijfel één van de pareltjes van Afrika. Je hebt een lange reis voor de boeg, wat betekent dat je compleet voorbereid wil zijn. Dat kan met de Prijsvrij Vakantiewijzer. Wij hebben alle praktische informatie over een vakantie naar Gambia voor je verzameld en lichten de belangrijkste zaken uit. Na het lezen van de onderstaande informatie ben jij helemaal klaar voor vertrek!

Gambia informatie

Officiële taal


Engels


Hoofdstad


Banjul


Regeringsvorm

 


Presidentiële Republiek


Oppervlakte


11.295 km²


Inwoners


2.348.000


Munteenheid


Dalasi (GMD)


Tijdsverschil

Zomer

Winter


 

-2 uur

-1 uur


 

Vaccinatie


 

Aanbevolen


Vluchtduur
Circa 6 uur

Visum

Korter > 90 dagen

Langer > 90 dagen


 

Nee

Ja


Web - Code - Tel.

.gm | GMB | 220

Valuta in Gambia

De Gambiaanse dalasi. Had jij er al eens van gehoord? Dit is de valuta waarmee ze betalen in dit West-Afrikaanse land. €1 staat ongeveer gelijk aan 60 dalasi (GMD). Voor een flesje water betaal je meestal 18 GMD en een goede maaltijd kost rond de 600 GMD. Zoals je hieruit op kunt maken, liggen de prijzen van producten en diensten een stuk lager dan in België. Bonus!

Goed om rekening mee te houden is dat creditcards en bankpassen eigenlijk niet als betaalmiddel gebruikt kunnen worden in Gambia. Slechts in sommige hotels en in toeristische gebieden kan betaald worden met een Visa kaart of Maestro pinpas. Hetzelfde geldt voor betaalautomaten. Je vindt er hier tevens lang niet zoveel van als je misschien gewend bent. Daarom is het belangrijk om genoeg contant geld bij te hebben tijdens je vakantie. Dit kunnen zowel euro's als dalasi zijn: je kunt je euro's namelijk op veel plekken inwisselen. 

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie 

Voor een vakantie naar Gambia heb je een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na thuiskomst. Een identiteitskaart is niet voldoende. Wanneer je afreist naar deze vakantiebestemming is een visum gelukkig niet nodig. Een visum is enkel nodig in het geval je langer dan 90 dagen in het land verblijft. 

Let op: zowel bij aankomst als vertrek moet je op de luchthaven Banjul International Airport een veiligheidstoeslag, ook wel de security tax, betalen. Deze betaling moet contant voldaan worden en bedraagt ongeveer 20 euro (1.000 Dalasis - GMD) per persoon.

Vluchtduur Gambia

Gambia behoort tot één van onze mooiste verre reisbestemmingen. Na slechts 6 uur en 20 minuutjes vliegen vanaf Brussel sta je al op de luchthaven van Banjul, de hoofdstad van het land. Het kan voorkomen dat je een tussenstop of overstap hebt, dan loopt de reistijd iets hoger op natuurlijk. Meestal is dit niet het geval en ben je dus na ongeveer 6 uur op de plaats van bestemming.

Elektriciteit in Gambia

De netspanning van de elektriciteit in Gambia is 230 volt, maar de stopcontacten wijken af van die in België. Daarom adviseren we je om een wereldstekker mee te nemen. Is de stroom uitgevallen? Geen paniek. Dit kan wel eens voorkomen tijdens je vakantie in Gambia en is altijd van korte duur. 

Drinkwater

Het kraanwater in Gambia kun je het beste te allen tijde vermijden. Koop flessen water en gebruik deze ook tijdens het poetsen van je tanden of het wassen van je fruit. Haal ijsblokjes ook uit je glas om zo weinig mogelijk van het kraanwater binnen te krijgen.

Welke taal spreken ze in Gambia?

In het verleden was Gambia een kolonie van Engeland. Hierdoor is de officiële taal in het land nog steeds Engels. Vooral in de toeristische gebieden is dit de meest gebruikte taal. Zo zijn menu's en verkeersborden bijvoorbeeld meestal in het Engels. Naast Engels worden er veel dialecten gesproken. De Gambiaanse bevolking spreekt voornamelijk de stamtalen Mandinka en Wolof. Dit is een soort verbastering van het Engels, die overigens erg moeilijk is om te leren.  

Cultuur Gambia

Wanneer je op vakantie gaat naar Gambia, zijn er een aantal culturele aspecten die we je mee willen geven. Zo kun je volledig voorbereid kennismaken met het land en haar gebruiken en tradities:

  • Gambia is een arm land. Het geven van fooi is zeer gebruikelijk en wordt bovendien erg gewaardeerd. Kleine bedragen kunnen al een groot verschil maken.
  • Ondanks dat het een arm land is, is afdingen iets wat al ingecalculeerd wordt door verkopers. Vooral over souvenirs kun je stevig onderhandelen. Slechts 50% van de oorspronkelijke prijs betalen is helemaal niet gek hier. 
  • Het overgrote deel van de Gambiaanse bevolking is moslim. Dit betekent echter niet dat hier dezelfde kledingregels gelden als in het Midden-Oosten bijvoorbeeld. Vrouwen die een hoofddoek dragen zal je niet vaak tegenkomen en ook hoeft niet het hele lichaam bedekt te zijn. Kleed je echter wel gepast wanneer je een moskee wil bezoeken.
  • In Gambia leven veel stammen. Binnen deze stammen staat muziek vaak centraal. Het is zeker een aanrader om de klanken en cultuur zelf te gaan ervaren tijdens een bezoekje aan zo'n stam. 

Feestdagen Gambia

Benieuwd of er feestdagen zijn tijdens je vakantie in Gambia? Dit zijn de belangrijkste nationale feestdagen: 

1 januari

Nieuwjaarsdag


18 februari

Onafhankelijkheidsdag


1 mei

Dag van de Arbeid


22 juli

Dag van de Machtsovername


15 augustus

Maria Hemelvaart


25 december

Kerstmis


Houd daarnaast rekening met feestdagen uit de Christelijke en Islamitische cultuur, die ieder jaar op een andere dag vallen. Om van alle feestdagen op de hoogte te zijn, kun je het beste even navraag doen in je hotel bij aankomst. 

Hoe is het weer en klimaat in Gambia?

Het hele jaar door gemiddelde temperaturen van boven de 30°: klinkt dat niet heerlijk? Gambia heeft een tropisch savanneklimaat en het is hier het hele jaar lekker weer. Daarom is deze bestemming perfect voor wat welverdiende winterzon! Wanneer het hier zomer is, begint het regenseizoen in Gambia. Dit betekent dat er zo nu en dan harde regenbuien zijn, die gelukkig ook weer snel overtrekken. Daarbij is het goed om rekening te houden met extreme hitte. Vooral in het binnenland, waar een zeebriesje ontbreekt, kan het aardig heet worden. Aan de kust kun je de verkoeling van de zee opzoeken en daar zit je dus altijd goed. 

Welke vaccinaties zijn nodig voor Gambia?

Voor een vakantie naar Gambia zijn geen vaccinaties verplicht, maar er worden wel een aantal aanbevolen. Dit zijn de vaccinaties tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio), hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en gele koorts. Deze vaccinaties kan je gemakkelijk online aanvragen via onze partner Vaccinaties op Reis. 

Lokale alarmnummers

Mocht je de hulpdiensten willen bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie in Gambia, dan kan dat met onderstaande alarmnummers:

  • Ambulance: 116
  • Politie: 117
  • Brandweer: 118

Vervoer in Gambia

Je kunt in Gambia het beste gebruik maken van een taxi als je ergens naartoe wil. Je zal overal groene taxi's tegenkomen en we raden je aan om in zo'n taxi te stappen. De groene taxi's zijn namelijk de officiële taxi's voor toeristen. Ze zijn iets duurder, maar wel geregistreerd en gereden door chauffeurs die eventueel ook als gids kunnen dienen. 

Het openbaar vervoer en het huren van een auto wordt over het algemeen afgeraden. Bussen rijden onregelmatig en zitten vaak overvol. Daarnaast zijn de wegen in Gambia niet zoals je gewend bent en hebben Gambianen een andere rijstijl als wij. Wil je toch het land verkennen? Boek dan een verzorgde dagexcursie.


Je bent overtuigd: de reis gaat naar Gambia! Heb je nog niet geboekt? Bekijk dan ons aanbod voor jouw volgende vakantie naar Gambia!