JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Griekenland informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.be

Griekenland informatie

Met de Prijsvrij Vakantiewijzer ga je goed voorbereid op reis naar Griekenland. Zo weet je precies welke vaccinaties je nodig hebt en of je het water nu wel of niet mag drinken uit de kraan. Alle praktische informatie over Griekenland hebben wij voor je op een rij gezet. Zo weet je zeker dat je veilig en zorgeloos op vakantie kan gaan. Wij wensen je alvast veel succes met je voorbereiding en een fijne reis naar Griekenland!

Griekenland informatie

Officiële taal


Grieks


Hoofdstad


Athene


Regeringsvorm


Republiek


Oppervlakte


131.957 km²


Inwoners


10.718.565 


Munteenheid


Euro (EUR)


Tijdsverschil

Zomer:

Winter:


 

+ 2 uur

+ 1 uur


Vaccinaties


n.v.t.


Vluchtduur

Athene:

Corfu:

Kos:

Kreta:


 

Circa 3 uur

Circa 2,5 uur

Circa 3,5 uur

Circa 4 uur


Visum


Nee


Web - Code - Tel. .gr - GRC - +30

Valuta in Griekenland

Griekenland behoort net als België tot de EU-landen. Als munteenheid heeft Griekenland dus ook de euro als betaalmiddel, wel zo makkelijk. Vrijwel overal in Griekenland worden zowel bankpassen als creditcards geaccepteerd. Ook zijn er genoeg geldautomaten te vinden wanneer je contant geld wilt opnemen. Let wel op: geld opnemen met een bankpas is niet altijd gratis. Hiervoor worden mogelijk kosten in rekening gebracht per transactie.

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie

Voor een vakantie naar Griekenland is een geldig paspoort óf een geldige Vlaamse identiteitskaart vereist. Een visum heb je niet nodig. 

Vluchtduur Griekenland

Vanaf Brussel bereik je velen verschillende luchthavens van Griekenland. Vlieg bijvoorbeeld rechtstreeks naar Athene en bereik de hoofdstad in 3 uur en 5 minuten. Ga je op vakantie naar een Grieks eiland, zoals Kreta? Dan is de gemiddelde vluchtduur 3 uur en 40 minuten. Voor uitgebreidere informatie, bekijk onze vliegtijden en transfertijden pagina's voor Griekenland.  

Elektriciteit in Griekenland

De netspanning van de elektriciteit in Griekenland is 230 volt en de frequentie 50 hertz. Tijdens je vakantie in Griekenland heb je geen wereldstekker nodig.

Drinkwater

Het kraanwater in Griekenland is in het algemeen van goede kwaliteit maar is op sommige plekken licht gechloreerd. Omdat dit maag- en darmklachten kan veroorzaken, raden wij je aan om water uit flessen te drinken. Deze zijn overal in de supermarkt verkrijgbaar. IJsklontjes worden meestal uit zakken gebruikt. Bij twijfel kan je dit het beste even navragen. Je tanden kan je overigens prima spoelen met het water. Al kan hier wel een raar smaakje aan zitten. Vind je dit niet prettig? Gebruik dan gewoon het drinkwater uit flessen.  

Welke taal spreken ze in Griekenland?

De officiële nationale taal van Griekenland is Grieks. De meeste Grieken kunnen ook prima Engels, vooral in de toeristische plaatsen. Wil je tijdens je vakantie contact maken met de lokale bevolking? Dan is het leuk en handig om een aantal Griekse woorden te leren. Wij helpen je alvast op weg:

  • Jamas = Proost!
  • Kalimera = Goedemorgen
  • Efcharistó = Bedankt

Cultuur Griekenland

Dansen is één van de grootste tradities van Griekenland. Op vrijwel ieder feest wordt er volop gedanst, ook door de kinderen. Ook het geloof speelt een belangrijke rol in het leven van de meeste Grieken. Daarom vind je ook zo veel kerkjes terug in Griekenland.

Griekenland staat natuurlijk ook bekend om haar uitgebreide keuken met typische Griekse gerechten en producten zoals feta, olijfolie, wijn, ouzo en raki. Als je uit eten gaat in Griekenland, krijg je vaak voorafgaand aan de maaltijd een glaasje (gratis) ouzo aangeboden. Het avondeten wordt door de Grieken ook als pure ontspanning en sociale gelegenheid gezien. Daarom eten ze vaak laat op de avond erg uitgebreid. 

Feestdagen Griekenland

Houd er rekening mee dat de meeste overheidsinstellingen, banken en winkels gesloten zijn tijdens de feestdagen.

1 januari

Nieuwjaarsdag


6 januari

Epifani Theofania (Driekoningen)


Februari/Maart

Kathara Deftera (Asmaandag)


25 maart

Onafhankelijkheidsdag


April 

Megalo Paraskevi (Goede Vrijdag)


April 

Grieks Orthodox Pasen


1 mei

Dag van de Arbeid


Juni

Orthodox Pinksteren


15 augustus 

Maria Tenhemelopneming (O.L.V. Hemelvaart)


28 oktober

Nationale feestdag (Ochi Dag)


25 en 26 december

Kerstmis

Hoe is het weer en klimaat in Griekenland?

Griekenland heeft een mediterraan klimaat dat zich kenmerkt met droge, warme zomers en zachte winters. Voor een zonvakantie kan je het beste van mei t/m oktober afreizen naar Griekenland. In deze periode valt er amper neerslag en geniet je van een gemiddelde temperatuur van 27 graden. Vooral de Griekse Eilanden kennen vrij lange, warme zomers. In deze periode kan het soms weken niet regenen, vooral in juli en augustus. Vanwege de wind is het op de Griekse Eilanden overigens wel goed toeven, ook al is het erg warm. 

In hoger geleden gebieden (bijvoorbeeld in het binnenland) kan het een stuk koeler zijn. In sommige delen van Griekenland is het dan zelfs mogelijk om te skiën. 

Welke vaccinaties zijn nodig voor Griekenland?

Voor een vakantie naar Griekenland zijn vaccinaties niet verplicht of noodzakelijk. Wel kan er rabiës bij zoogdieren voorkomen. Daarom raden wij je aan om contact met dieren te vermijden. Ook komt in Griekenland Tekenencefalitis voor. Dit komt vooral voor bij wilde, kleine zoogdieren (vooral knaagdieren). Draag daarom bedekkende kleding en gebruik insectenwerende middelen. Laat je persoonlijk adviseren door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of dat vaccinatie zinvol is tijdens jouw vakantie naar Griekenland.

Lokale alarmnummers

Mocht je de hulpdiensten in Griekenland willen bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie in Griekenland, dan kan dat met onderstaande alarmnummers:

  • Algemeen alarmnummer: 112
  • Ambulance: 166
  • Brandweer: 199
  • Politie: 100
  • Netnummer: +30

Vervoer Griekenland

Wil je je verplaatsen in Griekenland? Dan is een huurauto het meest gekozen vervoersmiddel op de Griekse eilanden. Hou er wel rekening mee dat je minimaal 21 jaar oud moet zijn om een auto te kunnen huren. De leeftijdsgrens kan per maatschappij verschillen. Lees daarom altijd goed de voorwaarden na.

De bus wordt ook regelmatig gebruikt in Griekenland en verbindt de meeste grotere plaatsen met elkaar. Van plaats naar plaats kan je je hier dan ook makkelijk mee verplaatsen. Voor korte ritjes zijn er ook taxi's beschikbaar.


Heb je nog geen vakantie geboekt naar Griekenland? Dan vind je bij Prijsvrij Vakanties een uitgebreid aanbod aan accommodaties. Bekijk alle mooie hotels in Griekenland en vlieg met ons mee naar deze heerlijke vakantiebestemming!