JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Ierland informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.be

Ierland informatie

Zin in een vakantie naar Ierland? Of je nu komt voor een leuke citytrip naar Dublin of lekker een weekje vakantie gaat vieren, het groene Ierland is een fantastische bestemming. Met de Prijsvrij Vakantiewijzer geven wij je alle praktische informatie over Ierland en ga je goed voorbereid op reis. Zo kom je te weten of je je pinpas kunt gebruiken als je gaat winkelen en hoe het weer is in de zomermaanden. Handig toch! Veel plezier met de voorbereiding van je vakantie naar Ierland en alvast een fijne vakantie gewenst.

Ierland informatie

Officiële taal


Iers en Engels


Hoofdstad


Dublin


Regeringsvorm

 


Parlementaire republiek


Oppervlakte


69.825 km²


Inwoners


5.176.569


Munteenheid


Euro (EUR)


Tijdsverschil

 


+1 (zomertijd)

Geen (wintertijd)


Vaccinatie


n.v.t.


Vluchtduur


1,5 uur


Visum

Nee


Web - Code - Tel.

.ie - IRL - +353

Valuta in Ierland

Ierland bestaat uit 2 delen, namelijk Republiek Ierland en Noord-Ierland (wat onderdeel is van Groot-Brittannië). Het land ligt in Europa en heeft als munteenheid de Euro. Zo kan je gemakkelijk je biertjes in de pub betalen. Bijna overal in Ierland worden zowel bankpassen als creditcards geaccepteerd. Ook zijn er volop geldautomaten te vinden wanneer je geld wilt opnemen. Let wel op: geld opnemen met een bankpas is niet altijd gratis. Hiervoor kunnen kosten in rekening worden gebracht per transactie.

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie 

Voor een vakantie naar Ierland moet je in het bezit zijn van een identiteitskaart of paspoort. Aangezien Ierland onderdeel is van de Schengenlanden waardoor de identiteitskaart gezien wordt als reisdocument.

Vluchtduur Ierland

Wil je met het vliegtuig naar Ierland, bijvoorbeeld om een stedentrip te maken? Dan zijn er directe vluchten vanaf Amsterdam, Brussel en Düsseldorf. Het is ongeveer anderhalf uur vliegen vanaf Amsterdam en 1 uur en drie kwartier vanaf Brussel.

Elektriciteit in Ierland

Voor een vakantie in Ierland heb je een wereldstekker nodig. De stopcontacten hebben rechthoekige gaten. De netspanning van de elektriciteit is 230 volt en de frequentie 50 hertz. Dit is hetzelfde als in België.

Drinkwater

Tijdens je vakantie in Ierland kan je gewoon genieten van het drinkwater.

Welke taal spreken ze in Ierland?

De officiele nationale taal van Ierland is Iers (oftewel Gaelisch) en Engels. Gaelisch is afkomstig van de Kelten, een hele oude taal. Het alfabet is ook wat anders dan bij ons. Mocht je met een hard g spreken, dan is het waarschijnlijk net iets makkelijker om Iers te praten. Probeer de onderstaande woorden maar eens uit te spreken:

 • Hallo = dia duit (uitgesproken als jee-ah-gwitch)
 • Hoe gaat het met je? = conas atá tú? (uitgesproken als kunas ah-taw tuu)
 • Tot ziens = slán (uitgesproken als slan)
 • Proost = sláinte (uitgesproken als slen-cha)

Cultuur Ierland

Van oorsprong is het Ierse volk zeer katholiek en dit vind je dan ook terug in de vele kerken en andere historische must-sees zoals het standbeeld Croagh Patrick. Ook al zijn de Ieren nu niet meer zo katholiek, toch gaan ze nog fanatiek naar de kerk. Daarnaast zijn de Ieren hele gastvrije en vriendelijke mensen. Geniet je van een pintje in de pub, kijk dan niet raar op als een wildvreemde ineens met je proost op het leven. De pub is trouwens echt de place to be tijdens je citytrip.

Ierland barst ook nog eens van de muziek en dans. Er zijn vele leuke evenementen waar je kunt genieten van de traditionele Ierse muziek die wordt gekenmerkt door onder andere de fiddle (viool) en de bodhrán (Ierse trommel). En wie weet kun je nog ergens een lesje riverdance meepakken!

Feestdagen Ierland

Het is goed om te weten dat de meeste winkels gesloten zijn tijdens de feestdagen in Ierland. Met name tijdens St. Patricksday. Dit is een van de belangrijkste feestdagen voor de Ieren en het wordt groots gevierd. Denk aan groene outfits, klavertjes drie, rode baarden, volop muziek en heel veel gezelligheid in de pubs. Houd er wel rekening mee dat de pubs dan flink druk zullen zijn.

1 januari

New Years Day (Nieuwjaarsdag)


17 maart

Saint Patrick's Day


Maart/april

Good Friday & Easter (Goede vrijdag en Pasen)


Mei

May Bank Holiday (eerste maandag in mei)


Juni

June Bank Holiday (eerste maandag in juni)


Augustus

August Bank Holiday (eerste maandag in augustus)


Oktober

Oktober Bank Holiday (laatste maandag in oktober)


25 december

Christmas (eerste kerstdag)


26 december

Saint Stephens Day/Boxing Day (tweede Kerstdag)


Hoe is het weer en klimaat in Ierland?

Als je aan Ierland denk, dan denk je vast en zeker aan al die mooie groene natuur. Dat komt mede doordat het flink kan regenen. Ook al zit je nu niet echt te wachten op regen, het zal je vakantie of citytrip in Ierland heus niet verpesten. Dankzij het zeeklimaat geniet het land van milde winters en vrij frisse zomers. In de maanden juli en augustus is de gemiddelde temperatuur 20 graden, de ideale reistijd om al het moois van dit land te ontdekken. Maar ook de rest van het jaar kan je prima een leuke citytrip maken naar Dublin of Belfast. Mocht het regenen, dan loop je toch gewoon één van de leuke pubs binnen voor een lekker biertje!

Welke vaccinaties zijn nodig voor Ierland?

Voor een vakantie naar Ierland zijn er geen vaccinaties verplicht en worden er ook geen aanbevolen.

Lokale alarmnummers

Mocht je de hulpdiensten in Ierland willen bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie, dan kan dat met de onderstaande alarmnummers:

 • Noodnummer: 112 of 999 (Noord-Ierland)
 • Netnummer: +353

Met de auto naar Ierland

Je kunt er ook voor kiezen om op een autovakantie te gaan naar Ierland. Omdat Ierland een eiland is en er geen wegen naar toe lopen, ga je met de veerboot. Eenmaal in het land kun je uitstekend alle populaire must-sees bereiken met de auto of het openbaar vervoer. Het is ook mogelijk om een auto te huren nadat je per vliegtuig of boot bent aangekomen. Hieronder geven je enkele regels en tips als je met de auto naar en in Ierland rijdt:

 • Vergeet je Vlaamse rijbewijs niet mee te nemen.
 • In Ierland wordt er links gereden (en rechts ingehaald)! Rijd je liever niet zelf, reis dan bijvoorbeeld met de metro (Dublin), tram, bus of trein.
 • Auto's in Ierland hebben het stuur aan de rechterkant
 • In Ierland wordt er gebruik gemaakt van Miles in plaats van kilometers. Zo is 50 Miles ongeveer 80 kilometer.
 • Er zijn diverse routes die je kunt nemen, zo kan je richting Calais (in Frankrijk) rijden en vanaf daar de veerboot naar Dover (Groot-Brittannië) nemen. Dan rijd je naar Holyhead (Wales) en neem je de veerboot naar Dublin. Je kunt ook via Hoek van Holland met de veerboot naar Harwich (Groot-Brittannië) en dan door naar Holyhead. Veerdiensten waar je gebruik van kunt maken zijn o.a. Stena Line, Irish Ferries (van Frankrijk naar Ierland) en P&O Ferries.
 • Houd rekening met extra verkeersdrukte rondom de feestdagen, vakanties en grote evenementen

Klaar voor een avontuur in het sprookjesachtige Ierland? Bekijk dan ons aanbod aan leuke hotels en maak een bijvoorbeeld een gezellige citytrip naar Dublin of Belfast.