JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Spanje informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.be

Spanje informatie

Ga goed voorbereid op vakantie naar Spanje met de Prijsvrij Vakantiewijzer. Zo is het fijn om voor je vakantie te weten welke vaccinaties je eventueel nodig hebt en welk drinkwater je wel of niet mag drinken. Geen zorgen: wij hebben alle praktische informatie over Spanje voor je op een rij gezet, zodat je veilig en zorgeloos naar je vakantiebestemming toe gaat. Alvast een hele fijne reis gewenst!

Spanje informatie

Officiële taal


Spaans


Hoofdstad


Madrid


Regeringsvorm

 


Constitutionele monarchie


Oppervlakte


505.990 km²


Inwoners


50.015.792


Munteenheid


Euro (EUR)


Tijdsverschil

Vasteland:

Can. Eilanden:


 

Geen

+ 1 uur


Vaccinatie


n.v.t.


Vluchtduur

Vasteland:

Can. Eilanden:

Balearen:


 

Circa 2 tot 4,5 uur

Circa 4,5 uur

Circa 3 uur


Visum

Nee


Web - Code - Tel.

.es - ESP - +34

Valuta in Spanje

Spanje behoort tot de EU-landen en heeft als munteenheid de euro als betaalmiddel. Vrijwel overal in Spanje worden zowel bankpassen als creditcards geaccepteerd. Ook zijn er genoeg geldautomaten te vinden wanneer je contant geld wilt opnemen. Let wel op: geld opnemen met een bankpas is niet altijd gratis. Hiervoor mogen kosten in rekening worden gebracht per transactie.

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie

Voor een vakantie naar Spanje is alleen een geldig paspoort óf een geldig Belgische identiteitskaart vereist. Een visum in het bezit is hiervoor niet nodig. 

Vluchtduur Spanje

Kies je ervoor om met het vliegtuig naar Spanje te gaan? Dan zijn er directe vluchten vanaf Brussel. Neem een rechtstreekse vlucht vanaf Brussels Airport naar Alicante en bereik deze mooie stad in 2 uur en 5 minuten. Wil je ook graag weten hoe lang het vliegen is naar andere luchthavens in Spanje? Bekijk dan onze vliegtijden voor Spanje en de Canarische Eilanden.

Eenmaal aangekomen in Spanje wil je natuurlijk het liefst meteen naar je hotel. Bekijk onze transfertijden Spanje en transfertijden Canarische Eilanden om erachter te komen hoelang het rijden is naar je hotel.

Elektriciteit in Spanje

Voor een vakantie in Spanje heb je geen wereldstekker nodig. De netspanning van de elektriciteit in Spanje is 230 volt en de frequentie 50 hertz. 

Drinkwater

Het kraanwater in Spanje is gelukkig veilig om te drinken. De kwaliteit van het kraanwater wordt volgens strenge Europese regels gecontroleerd. Echter kan de kwaliteit van het kraanwater per regio verschillen. Zo komt het in de meeste costa's (o.a. Alicante en Valencia) voor dat het kraanwater niet lekker smaakt door de hoeveelheid kalk en chloor. In deze regio's wordt dan ook aangeraden om flessen (mineraal)water te drinken. Dit is ook aan te raden op de Canarische Eilanden.

Welke taal spreken ze in Spanje?

De officiële nationale taal van Spanje is Castiliaans. Er zijn daarnaast ook vier officiële regionale talen in Spanje: Baskisch, Catalaans, Galicisch en Occitaans. Mocht je de Spaanse taal beheersen, komt dat goed van pas tijdens je vakantie. Het niveau van de Engelse taal is namelijk laag onder de Spanjaarden. En anders neem je nog een Spaanse taalgids mee voor vertrek om Spanjaarden te kunnen aanspreken in hun voertaal!

Cultuur Spanje

Een van de Spaanse gewoontes die je ongetwijfeld niet zal missen is het laat eten. Dit begint al direct bij het ontbijt, want dit doen de Spanjaarden later. Het middageten zal rond 14:30 of 15:00 zijn en het avondeten tussen 21:00 en 22:00.

Ook leven vele Spanjaarden in de siesta-cultuur. Dan staat het leven in Spanje even stil tussen 14:00 en 17:00. Tijdens de siesta zullen onder andere winkels, musea, restaurants en kantoren sluiten. 

Feestdagen Spanje

Goed om te weten is dat alle winkels gesloten zijn tijdens de feestdagen in Spanje. Zodra de Spanjaarden een extra lang weekend hebben trekken ze ook massaal met de hele familie naar het strand. Houd daarbij rekening mee dat er files kunnen ontstaan richting de kust. Een feestdag waar je bij wilt zijn is La Ansunción de la Virgen, een dag dat vooral symbool staat als het einde van de drukke zomerweken waarop overal feesten worden georganiseerd. Denk aan vuurwerk, muziek en dans!

1 januari

Año Nuevo (Nieuwjaarsdag)


6 januari

Los Reyes Magos (Driekoningen)


Maart/april

Jueves Santo (Witte Donderdag)


Maart/april

Viernes Santo (Goede Vrijdag)


Maart/april

Pascua (Pasen)


1 mei

Día del Trabajo (Dag van de Arbeid)


15 augustus

La Ansunción de la Virgen (O.L.V. Hemelvaart)


12 oktober

Fiesta Nacional de España (Nationale Feestdag)


1 november

Día de Todos los Santos (Allerheiligen)


6 december

Día de la Constitución Española (Dag van de  Grondwet)


8 december

Inmaculada Concepción de María (Maria Onbevlekte Ontvangenis)


25 december

Navidad (Eerste Kerstdag)


Hoe is het weer en klimaat in Spanje?

Hete droge zomers en zachte winters kenmerken het mediterraan klimaat van Spanje. Voor een zonvakantie kan je het beste van mei t/m oktober afreizen naar Spanje. In deze periode valt er bijna geen neerslag. Geniet van een gemiddelde temperatuur van 30 graden. In Noord-Spanje zijn gemiddeld gezien de temperaturen wat lager, maar ook zeker geschikt voor een zonvakantie. 

Het klimaat op de Canarische Eilanden wijkt af van het vasteland van Spanje. In de wintermaanden is het gemiddeld warmer dan op het vasteland, waardoor de Canarische Eilanden geschikt zijn voor een heerlijke winterzon vakantie.

Welke vaccinaties zijn nodig voor Spanje?

Voor een vakantie in Spanje, de Balearen of de Canarische Eilanden zijn vaccinaties niet verplicht of noodzakelijk. Mocht je de stad Melilla bezoeken, hier is sprake van een verhoogd risico op rabiës, oftewel hondsdolheid. Echter zijn vaccinaties in Melilla ook niet verplicht. Om rabiës te voorkomen, raden wij aan om contact met dieren te vermijden: dode of zieke dieren niet aanraken, dieren niet aaien of voeren en opletten dat kinderen deze dieren niet aanraken. 

Lokale alarmnummers

Mocht je de hulpdiensten in Spanje willen bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie in Spanje, dan kan dat met onderstaande alarmnummers:

 • Algemeen alarmnummer: 112
 • Ambulance: 061
 • Brandweer: 080
 • Politie: 091
 • Netnummer: +34

Met de auto naar Spanje

Ben je van plan om per auto op vakantie naar Spanje te gaan of een auto te huren? Om je goed voor te bereiden voor een autovakantie Spanje hebben wij praktische informatie voor je op een rij gezet:

 • Voor de snelste route naar Spanje raden wij de autosnelwegen (tol) via België - Frankrijk aan.
 • Mocht je de tolwegen willen vermijden, adviseren wij de Routes Nationales en Routes Departementales door Frankrijk.
 • De autoreis naar Spanje zal ook door andere landen gaan. Controleer ook van deze landen de eisen, zoals het hebben van een milieusticker
 • Houd rekening met extra verkeersdrukte rondom de feestdagen en grote evenementen.
 • In Spanje wordt voor het verlenen van voorrang een dikke onderbroken streep gebruikt in plaats van haaientanden.
 • Autorijden met twee handen aan het stuur is in Spanje verplicht.

All inclusive alcohol voorwaarden Spanje

Sommige hotels liggen in een gebied waar er regels gelden van de lokale overheid omtrent alcohol, ook binnen het all inclusive concept. Bij de all inclusive verzorging zijn daarom standaard 3 drankjes inbegrepen bij de lunch en 3 bij het diner. Extra alcoholische drankjes zijn toegestaan, maar deze zijn voor eigen rekening. Je kunt uiteraard wel onbeperkt genieten van non-alcoholische drankjes en het eten.

Dit beleid geldt niet voor alle hotels. Sommige hotels liggen namelijk buiten het gebied, waardoor je in deze hotels wel onbeperkt gebruik kunt maken van het volledige all inclusive concept.

Heb je nog geen vakantie geboekt naar Spanje? Bekijk dan ons ruime aanbod voor jouw volgende vakantie naar Spanje!