JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Reisdocument: paspoort of identiteitskaart? » Prijsvrij.be

Reisdocument: paspoort of identiteitskaart?

Auteur: Rachèl  Gepubliceerd op: 20-10-2023

Goed nieuws voor de reizigers onder ons, binnenkort zijn de legitimatiebewijzen twee keer zo lang geldig dan dat nu het geval is. De huidige paspoorten en identiteitsbewijzen zijn 5 jaar geldig maar dit zal verdubbeld worden naar een geldigheidsduur van 10 jaar! Het is dus niet meer nodig om elke vijf jaar naar het gemeentehuis te gaan om wéér een nieuw reisdocument aan te vragen voor een hoop geld.

Verschil paspoort en identiteitskaart

Wat is nu precies het verschil tussen een paspoort en identiteitsbewijs? Eigenlijk is het heel simpel: met een paspoort kun je de hele wereld over reizen en met een identiteitskaart vrijwel alleen Europese landen. Hieronder volgt een lijst met landen waar je jezelf met een Vlaamse identiteitskaart kunt identificeren en mee kunt reizen:

Andorra Hongarije Noorwegen
België Ierland Oostenrijk
Bosnië IJsland Polen
Bulgarije Italië Portugal (incl. Madeira & Azoren)
Cyprus Kroatië Roemenië
Denemarken Letland San Marino
Duitsland Liechtenstein Servië
Estland Litouwen Slovenië
Finland Luxemburg Slowakije
Frankrijk Macedonië Spanje (incl. Canarische Eilanden)
Griekenland Malta Tsjechië
Groot-Brittannië Monaco


Het is dus handiger om over een paspoort te beschikken dan over een identiteitskaart omdat je nooit weet wat de toekomst brengt wat betreft reizen. Je betaalt maximaal €69,96 voor en voor een identiteitskaart maximaal €52,95. Deze bedragen verschillen overigens sterk per gemeente. Uiteraard mag je ook over beide legitimatiebewijzen beschikken.

Reisdocument voor kinderen

Kinderen hebben, ongeacht de leeftijd, altijd een eigen reisdocument nodig als ze reizen naar het buitenland. Het is dus ook niet meer mogelijk om een kind bij één van de ouders op het paspoort te zetten. De belangrijkste redenen hiervoor zijn;

– kinderen moeten zich kunnen legitimeren bij medische zorg.
– de identificatieplicht geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen.

Geldigheid identiteitskaart of paspoort

Er zijn helaas geen standaard regels voor de geldigheid van een legitimatiebewijs als je op reis gaat. Deze regels verschillen per land. Controleer daarom de geldigheidsdatum van je legitimatiebewijs en de regels van je vakantiebestemming op tijd. Mocht je onverhoopt toch een nieuw legitimatiebewijs nodig hebben, hou er dan rekening mee dat het ongeveer 5 werkdagen duurt voordat je legitimatiebewijs bij het gemeentehuis binnen is.

Sommige landen kunnen aanvullende eisen stellen bij het bezoeken van het desbetreffende land. Zo kunnen zij bijvoorbeeld om een visum, inentingsbewijs of minimale geldigheidsduur van het reisdocument eisen. Welke landen dit zijn en hoe je dit kunt aanvragen, weet de klantenservice van Prijsvrij.be je precies te vertellen.

Een paspoort en een identiteitskaart worden dus beiden beschouwd als geldige reisdocumenten. Maar check van tevoren of er bij jouw vakantiebestemming geen extra eisen zijn gevraagd wat betreft de reisdocumenten.

Heb jij nu genoeg informatie over het meenemen van een reisdocument? Nu nog een vakantie! Bekijk ons uitgebreide aanbod en vergeet je paspoort of ID niet.