JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Bonaire informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.be

Bonaire informatie

Bon Bini na Bonaire! Het is o zo belangrijk om goed voorbereid op vakantie te gaan en alle belangrijke ins- en outs van een bestemming te weten. Met de Prijsvrij Vakantiewijzer ben je snel op de hoogte van alle praktische informatie over een vakantie naar Bonaire. Wij leggen wat meer uit over onder andere welke reisdocumenten wel en niet geldig zijn, wat het weer in Bonaire is en of je nu eigenlijk je eigen stekker mee kan nemen of juist een wereldstekker nodig hebt. Na het lezen van de Bonaire informatie hoef je alleen nog maar op vakantie te gaan. Enjoy!

Bonaire informatie

Officiële taal

 


Nederlands & Papiaments


Hoofdstad


Kralendijk


Regeringsvorm

 


Constitutionele monarchie


Oppervlakte


288 km²


Inwoners


20.915


Munteenheid


Amerikaanse dollar


Tijdsverschil:

 


-5 uur (wintertijd)

-6 uur (zomertijd)


Vaccinatie


n.v.t.


Vluchtduur

Bonaire International Airport


 

circa 10 uur 

 


Visum

Nee


Web - Code - Tel.

.bq - BES - +535

Valuta Bonaire

In Bonaire is de officiële munteenheid de Amerikaanse dollar. 1 amerikaanse dollar is gelijk aan ongeveer € 0,88. De dollar is ook de enige manier waarmee je kunt betalen (euro's zijn niet mogelijk). Wel kun je je bankpas en creditcard gebruiken. Let op, er worden hier eventueel kosten voor in rekening gebracht. Ook kan het zo zijn dat je niet overal met een pas kunt betalen. Het is daarom verstandig om wat contant geld bij je te hebben.

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie

Voor een vakantie naar Bonaire is alleen een paspoort geldig. Je hebt geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 180 dagen (6 maanden).

BELANGRIJK: vlieg je via de Verenigde Staten of Canada naar de Dominicaanse Republiek? Hou er dan rekening mee dat je voor je reis ESTA of eTA aanvraagt. Dit kun je online aanvragen tot 72 uur voor vertrek. 

Vluchtduur naar Bonaire

Bonaire is onderdeel van de ABC landen (wordt ook wel eens de BES landen genoemd), samen met Curaçao en Aruba en ligt in het Caribisch Nederland. Vaak wordt de vlucht naar Bonaire gecombineerd met de overige Caribische eilanden (Aruba en Curaçao). Gemiddeld ben je dan ongeveer 10 uur onderweg. Houd daarnaast rekening met het tijdsverschil tussen Nederland en Bonaire. Houd daarnaast rekening met het tijdsverschil tussen België en Bonaire. Zo is het in de zomertijd 6 uur vroeger in Bonaire en is dit in de wintertijd 5 uur. Het is dus mogelijk om een beetje last te hebben van een jetlag, maar gelukkig ga je vakantie vieren op een relaxed eiland.

Elektriciteit op Bonaire

Het aantal volt op Bonaire is 127/120, heel wat minder dan bij ons in België, waar het ongeveer 220 volt is. Toch bieden sommige accommodaties 220 volt aan, waardoor je je apparaten wel gewoon kunt gebruiken. Omdat ze hier op Bonaire het Amerikaanse type stopcontact gebruiken heb je een wereldstekker of adapter nodig. De gaatjes van deze stopcontacten zijn namelijk rechthoekig en niet rond zoals bij ons. Reisstekkers of adapters kun je natuurlijk regelen op het eiland of voordat je vertrekt al in België kopen.

Drinkwater

Je kunt het water van Bonaire gewoon drinken want het zeewater wordt hier gedestilleerd en gezuiverd waardoor het water normaal smaakt. Mocht je niet zo dol zijn kraanwater dan kun je er ook waterflessen kopen.

Welke taal spreken ze op Bonaire?

Er worden maar liefst 4 talen gesproken hier op Bonaire! Zo is Nederlands de officiële taal en wordt Papiaments ook veel gesproken, vooral onder elkaar. Deze taal is een mengeling van meerdere talen waaronder Portugees, Spaans, Nederland en Frans. Daarnaast spreken de Bonairiaanse mensen ook nog een uitstekend woordje Engels en Spaans. Laten we je alvast een beetje op weg helpen:

 • Halo = hallo
 • Kon ta bai? = hoe gaat het?
 • Bon danki, i abo? = goed, en met jou?
 • Mi nòmber ta = mijn naam is
 • Bon dia/tardi/nochi = goedemorgen/middag/avond
 • Ayo = doei
 • Danki = bedankt
 • Di nada = graag gedaan
 • Por tabor = alstublieft
 • Mi dushi = mijn liefste
 • Kuanta esaki ta kost? = hoeveel kost dit?

Cultuur van Bonaire

Tijdens een vakantie op Bonaire merk je al gauw hoe vriendelijk de bevolking is en dat ontspanning hier belangrijk is. Want ook op Bonaire wordt er een soort van siësta gehouden waardoor winkels gesloten zijn tussen 12.00 en 14.00 uur. Supermarkten zijn vaak wel gewoon de hele dag open en sommige winkels zijn zelfs open op zondag.

Bonairianen zijn dol op muziek, lekker eten en dansen. Als je de mogelijkheid hebt, dans dan gezellig mee! Een van de populairste dansen is de Simadan, die in de herfst wordt gehouden en waar ze dan de maisoogst vieren. Ook de Bari is een bekende dans. Tijdens feestjes is iedereen ook prachtig gekleed, in kleurrijke jurken, pakken en met hoeden.

Feestdagen Bonaire

Bonaire heeft een paar feestdagen net zoals wij die hebben, denk aan eerste kerstdag en Hemelvaartsdag. Houd er rekening mee dat tijdens deze feestdagen de winkels zijn gesloten en veel mensen lekker aan het relaxen zijn. Kijk dus goed voor vertrek of er tijdens jouw vakantie een feestdag is. Verder zijn dan de meeste winkels gesloten op zondag of hebben eventueel aangepaste openingstijden.

1 januari

Nieuwjaarsdag


Februari/maart

Carnaval


April

Goede Vrijdag & Pasen


27 april

Koningsdag


30 april

Dia di Rincon


1 mei

Dag van de Arbeid


Mei

Hemelvaartsdag


24 juni

Sint-Jansdag


29 juni

Petrusdag


6 september

Bonairedag


25 en 26 december

(Eerste & tweede kerstdag)

Hoe is het weer en klimaat in Bonaire?

Wil je even een pauze van de koude winterdagen? Dan is het tropische klimaat van Bonaire ideaal voor een heerlijke winterzonvakantie. De gemiddelde temperatuur is namelijk zo'n 28 graden en het is er eigenlijk altijd wel zonnig!

Welke vaccinaties zijn nodig voor Bonaire?

Voor je vakantie naar Bonaire zijn geen vaccinaties nodig.

Lokale alarmnummers

Mocht je de hulpdiensten van Bonaire willen bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie, dan kan dat met onderstaande alarmnummers:

 • Algemeen alarmnummer: 911
 • Landnummer: +599

Vervoer tijdens je vakantie op Bonaire

Het kleine, maar gezellige Bonaire is perfect voor een ontspannen zonvakantie. De helft van de tijd lig je waarschijnlijk uitgebreid te luieren op het strand, maar mocht je toch wat meer willen zien van het eiland dan is dat zeker mogelijk. De beste optie is dan met de auto of zelf met de scooter. Je kunt gemakkelijk een auto huren voordat je op vakantie gaat zodat je meteen je auto kunt ophalen na je aankomst op dit fijne eilandje. Er zijn daarnaast meerdere autoverhuurbedrijven op het vliegveld, in het centrum en soms ook bij je eigen hotel.

Geen zin om zelf rond te rijden? Dan zijn er ook voldoende taxi's aanwezig. Bonaire heeft bovendien openbaar vervoersmogelijkheden, maar die zijn minimaal en niet echt populair. Een andere leuke manier om het eiland te ontdekken is per fiets. Huur deze ter plekke en geniet van Bonaire op je eigen tempo. Dat wordt genieten!