JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Frankrijk informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.be

Frankrijk informatie

Het is wel zo handig als je goed voorbereid bent voordat je op vakantie gaat naar Frankrijk. Je wilt natuurlijk graag de juiste stekker bij de hand hebben om je telefoon te kunnen opladen, weten of er leuke feestdagen op de planning staan en of je overal gemakkelijk kunt pinnen. Wij geven je graag alle nuttige informatie over Frankrijk in onze Prijsvrij Vakantiewijzer, zodat je zonder zorgen op vakantie gaat. Enjoy!

Frankrijk informatie

Officiële taal


Frans


Hoofdstad


Parijs


Regeringsvorm

 


Constitutionele Republiek


Oppervlakte


551.500 km²


Inwoners


62.814.233


Munteenheid


Euro (EUR)


Tijdsverschil


Geen


Vaccinaties


n.v.t.


Vluchtduur

Parijs:


 

Circa 1,5 uur


Visum


Nee


Web - Code - Tel. .fr - FRA - +33

Valuta in Frankrijk

Tijdens je vakantie in Frankrijk hoef je gelukkig geen euro's om te wisselen. Als onderdeel van de Europese Unie gebruikt het land, net zoals bij ons, de euro als betaalmiddel. Daarnaast kun je bijna overal betalen met je pinpas en creditcard. Het kan zijn dat winkeltjes en sommige restaurants en bars alleen contant geld vragen, maar er zijn genoeg geldautomaten te vinden waar je geld kunt opnemen. Vergeet alleen niet dat dit soms geld kan kosten (transactiekosten). Vraag dit anders even na bij je bank.

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie

Voor een vakantie naar Frankrijk moet je in het bezit zijn van een geldig Vlaamse identiteitskaart of een paspoort. Je hebt geen visum nodig voor Frankrijk. Ook is het handig om je Europese zorgpas (EHIC) mee te nemen. Mocht er iets gebeuren, in het geval van ziekte of een ongeval, dan heb je in ieder geval recht op noodzakelijke medische zorg.

Vluchtduur Frankrijk

Een vlucht van Brussel naar bijvoorbeeld Parijs is ongeveer 1 uur, helemaal niet lang dus. Maar het ligt eraan waar je heen gaat. Als je op vakantie gaat naar het zuiden doe je er iets langer over, zo'n 2 uur. Ga je op een autovakantie naar Frankrijk? Dan is het vanaf Brussel naar Parijs circa 3 a 4 uur rijden. Richting Zuid-Frankrijk is de reistijd ongeveer 7 a 8 uur.

Elektriciteit in Frankrijk

In Frankrijk gebruiken ze over het algemeen dezelfde stopcontacten als in België. Het kan zo zijn dat je een stekker hebt zonder gat (voor een aardingspin) en het is mogelijk dat die niet in de Franse stopcontacten passen. Dus als je zeker wilt weten dat je al jouw stekkers kunt gebruiken, is het een goed idee om een wereldstekker mee te nemen. De netspanning van de elektriciteit in Frankrijk is 230 volt.

Drinkwater

Het kraanwater in Frankrijk is veilig om te drinken en wordt goed gecontroleerd. Hierdoor is het water dan ook van goede kwaliteit. Zo niet, dan wordt dit aangegeven (eau non potable) en raden wij je aan om flesjes water te kopen. Daarnaast kan het soms zijn dat het drinkwater een beetje raar smaakt door de hoeveelheid kalk en chloor. Maar ook dan kun je bijna overal wel een flesje mineraalwater kopen.

Welke taal spreken ze in Frankrijk?

Bonjour! Oftewel, hallo in het Frans. De officiele taal van Frankrijk is Frans. Mocht je een beetje Frans kunnen spreken, dan is dat ideaal. De Franse bevolking hecht heel veel waarde aan hun taal en spreken dan ook liever Frans. Gelukkig wordt er bij de meest populaire plekken wel wat Engels gesproken. En anders gebruik je toch gewoon Google Translate.

Cultuur Frankrijk

Net zoals de Spanjaarden genieten ook de Fransen maar al te graag van een 'la sieste' na de lunch. Dit betekent dan wel dat openingstijden van de kleinere winkels voor een paar uur gesloten zijn. Meestal is dit tussen 12.30 en 14.30. Daarnaast is ook 'la pause clope' heel populair. Dit wordt gebruikt wanneer een Franse aan het werk is en op zoek is naar een excuus om een pauze te nemen. En ook leuk om te weten is dat Fransen heel erg van een wijntje en kaas houden. Wat ze dan ook graag doen na het werk op vrijdag.

Feestdagen Frankrijk

1 januari

Jour de l'An (Nieuwjaarsdag)


1 mei

Fête de travail (Dag van de Arbeid)


8 mei

Le jour de la liberation (Feest van de overwinning)


14 juli

Fête Nationale (Nationale Feestdag)


15 augustus

Marie l'Assomption (Maria Hemelvaart)


1 november

Toussaint (Allerheiligen)


11 november

Jour de l'Armistice (Wapenstilstand)


25 december

Noël (Eerste Kerstdag)


Hoe is het weer en klimaat in Frankrijk?

Dat ligt er aan waar je op vakantie gaat. Dit komt doordat het een groot land is en het geografisch ook divers is. Het meerendeel van Frankrijk heeft een gematigd zeeklimaat, met milde winters, aangename zomers en zo af en toe regen. Aan de kust kun je genieten van een lekker windje, heerlijk tijdens de warme zomerdagen. Daarnaast is het in het zuiden over het algemeen warmer, met temperaturen van rond de 30 graden in de zomer.

Voor een zonvakantie zit je het beste in het zuidwesten en dan tussen mei en oktober. Ideaal voor een gezellige familievakantie op de camping. En aan de oostkant is het weer wat kouder aangezien je daar dichterbij de Alpen bent. Liever op wintersport naar Frankrijk? Dan is de beste reistijd tussen december t/m februari en ga je richting de Franse Alpen, waar de temperatuur onder het vriespunt valt. In januari kan het soms wel -10 graden worden.

Welke vaccinaties zijn nodig voor Frankrijk?

Geen! Vaccinaties zijn niet verplicht of noodzakelijk in Frankrijk. Mochten er persoonlijke omstandigheden zijn, waardoor je eventueel wel vaccinaties nodig hebt voordat je op vakantie gaat, neem dan even contact op met je huisarts of een vaccinatiecentrum.

Lokale alarmnummers

Mocht je de hulpdiensten in Frankrijk willen bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie in Frankrijk, dan kan dat met onderstaande alarmnummers:

  • Algemeen alarmnummer: 112
  • Ambulance: 15
  • Brandweer: 18
  • Politie: 17
  • Netnummer: +33

Met de auto naar Frankrijk

Ben je van plan om per auto op vakantie naar Frankrijk te gaan of een auto te huren? Om je goed voor te bereiden voor een autovakantie Frankrijk hebben wij praktische informatie voor je op een rij gezet:

  • Voor de snelste route naar het westen, Parijs en Dordogne raden wij de route Gent/Lille of Mons/Valeciennes. Als je naar het oosten, zuiden en de Middellandse Zee op vakantie gaat, dan is de beste route via Luxemburg en Nancy. Tol wordt pas na Nancy gevraagd. 
  • Mocht je liever niet het hoofdwegennet gebruiken, neem dan de Bison Futé route. 
  • Er geldt geen vignetplicht in Frankrijk. Daarentegen is een milieusticker in sommige gebieden van Frankrijk wel verplicht en moet er tol betaald worden.
  • Houd rekening met extra verkeersdrukte rondom de feestdagen en grote evenementen. Daarnaast is het ook heel druk op 31 juli en 7 & 14 augustus (zwarte zaterdagen).
  • Als bestuurder mag je geen telefoon gebruiken tijdens het stilstaan (bij een verkeerslicht bijvoorbeeld). 
  • Frankrijk maakt geen gebruik van haaientanden zoals wij dat hebben. Je zult dan een lijn van dikke blokken zien. Dit betekent dat bestuurders voorrang moeten verlenen aan bestuurders op een kruisende weg.


Vakantie informatie ontvangen? Check! Nu kan je je vakantie naar Frankrijk gaan boeken. Dus bekijk snel ons aanbod aan hotels, campings, appartementen en vakantieparken!