JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Malta informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.be

Malta informatie

Er zijn natuurlijk weinig dingen belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. In de Prijsvrij Vakantiewijzer vind je alle informatie die je nodig hebt voor jouw vakantie naar Malta. Van het weer en de valuta tot de voertaal en Maltese cultuur: na het lezen van de onderstaande informatie ben je van alles op de hoogte. Zo kun jij volledig voorbereid gaan genieten van je vakantie op Malta!

Malta informatie

Officiële taal


Maltees en Engels


Hoofdstad


Valetta


Regeringsvorm


Republiek


Oppervlakte


316 km²


Inwoners


457.267


Munteenheid


Euro (EUR)


Tijdsverschil


Geen


Vaccinatie


n.v.t.


Vluchtduur

Malta:


 

Circa 2 uur


Visum


Nee


Web - Code - Tel. .mt - MLT - +356

Valuta in Malta

Betalen in Malta kan op de meeste plekken zowel met een betaalkaart als met contant geld. Malta behoort tot Europese Unie en heeft de euro als munteenheid. Daarnaast worden vrijwel overal in Malta bankpassen en creditcards geaccepteerd. Voor bankpassen geldt meestal een bestedingslimiet per dag of per week. De bank kan je limiet op verzoek verhogen, maar dit zal vaak niet nodig zijn. Er zijn genoeg geldautomaten te vinden wanneer je contant geld wil opnemen. Let er wel op dat hier soms kosten voor in rekening worden gebracht. Deze kosten staan meestal aangegeven op de geldautomaat of op het scherm. 

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie

Voor een vakantie naar Malta heb je een geldig paspoort óf een geldige Belgische identiteitskaart nodig. Er zijn geen aanvullende reisdocumenten zoals een visum nodig. 

Vluchtduur Malta

Hemelsbreed ligt Malta op 1845 kilometer afstand van Brussel. De gemiddelde, rechtstreekse vlucht naar Malta is ongeveer 2 uur vanaf een Belgische vluchthaven. Je staat dus binnen no-time met je koffer op het zonnige eiland! Ben je benieuwd naar hoelang het rijden is van het vliegveld naar jouw accommodatie? Bekijk dan de transfertijden op Malta.

Elektriciteit in Malta

De netspanning van de elektriciteit in Malta is 230 volt en de frequentie 50 hertz. Omdat ze op Malta veel Britse stopcontacten gebruiken, raden we je aan om een wereldstekker mee te nemen.

Drinkwater

Het kraanwater op Malta is veilig om gedronken te worden. Er zit wel meer chloor in het water, wat er voor kan zorgen dat het water anders smaakt dan bijvoorbeeld Belgisch kraanwater. Als het water niet geschikt is om te drinken, wordt dit aangegeven met een bordje. Het is dan verstandig om flesjes water te kopen in de winkel.

Welke taal spreken ze in Malta?

De officiële voertalen op Malta zijn Maltees en Engels. Het eiland is namelijk in Britse handen geweest en daarom spreken de inwoners tot op de dag van vandaag nog steeds een goed woordje Engels. Met Engels kun je dus zeker goed uit de voeten op Malta. 

Cultuur Malta

Malta is één van de katholiekste landen ter wereld. Maar liefst 97% van de Maltese bevolking is katholiek. Probeer dit tijdens je vakantie te respecteren. Trek liever geen korte broeken of rokjes aan als je een kerk bezoekt en probeer je schouders te bedekken.

Het is in Malta, net als in België, gebruikelijk om zo'n 5 tot 10% fooi te geven of het bedrag naar boven af te ronden. Dit geldt voor zowel horecapersoneel als voor taxichauffeurs.

Feestdagen Malta

Bijna iedereen op Malta is katholiek. Daarom worden ook alle katholieke feestdagen gevierd op dit eiland. Houd er rekening mee dat op deze dagen banken en winkels gesloten zijn. Ook kan het voorkomen dat het openbaar vervoer niet rijd.

1 januari

Nieuwjaarsdag


6 januari

Feest van de Schipbreuk van Paulus


19 maart

Sint Jozef


31 maart

Vrijheidsdag


1 mei

Dag van de Arbeid


7 juni

Sette Giugno


29 juni

Feest van Sint-Petrus en Paulus


15 augustus

Maria Hemelvaart


8 september

Onze Lieve Vrouwen van de Overwinning


21 september

Onafhankelijkheidsdag


8 december

Onbevlekte Ontvangenis


13 december

Dag van de Republiek


25 december

Eerste Kerstdag


31 december

Oudjaarsdag


Hoe is het weer en klimaat in Malta?

Droge, warme zomers en milde winters met redelijk wat neerslag zijn de kenmerken van het klimaat in Malta. Het eiland ligt onder Italië en heeft een mediterraan klimaat. In de wintermaanden is er vaak sprake van een windje, waardoor het toch redelijk fris aan kan voelen. De laagste gemiddelde temperatuur is 15 graden in januari. Gedurende de zomermaanden valt er vrijwel geen neerslag en staat er minder wind. In de maanden juni tot en met september is het ook 's avonds nog lang warm en komen de temperaturen vaak pas na middernacht onder de 25 graden. Malta is daarom de perfecte bestemming voor een zonnige mei- of zomervakantie. 

Welke vaccinaties zijn nodig voor Malta?

Voor een vakantie naar Malta zijn er geen vaccinaties verplicht of noodzakelijk, tenzij je recent in een gele koorts gebied bent geweest. Dan dien je hier een vaccinatie voor te halen. 

Lokale alarmnummers

Mocht je de Maltese hulpdiensten willen bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie in Malta, dan kan dat met onderstaande alarmnummers:

  • Algemeen alarmnummer: 112
  • Ambulance: 196
  • Politie: 112
  • Brandweer: 112
  • Netnummer: +356

Vervoer Malta

Let op: op Malta wordt links gereden. Dit is voor de meeste mensen even wennen, dus let extra goed op wanneer je een rotonde nadert of de grote weg op wil draaien. Bekijk de mogelijkheden voor het huren van een auto als je het eiland graag per auto wil verkennen. Een ander geliefd vervoersmiddel op Malta is een scooter! Je kunt voor €15 tot €30 per dag op veel plaatsen een scooter huren. We raden je aan om een basisverzekering af te sluiten en de verkeersregels goed door te nemen. 

Malta is ook makkelijk te ontdekken met het openbaar vervoer. Het eiland stond jaren bekend om de antieke gele bussen, maar in 2011 zijn deze allemaal vervangen door nieuwe bussen. In totaal zijn er 80 verschillende lijnen die allerlei locaties in Malta met elkaar verbinden. Hieronder vallen grote plaatsen zoals Valletta, het Mater Dei ziekenhuis, het vliegveld en andere bestemmingen. Bovendien is het busvervoer erg aantrekkelijk qua tarieven. Voor slechts €2,– reis je 2 uur met de bus en voor €21,– kun je 7 dagen ongelimiteerd reizen. Ideaal! Het reizen met de bus is daarom een absolute aanrader.


Ben je nog op zoek naar een leuke bestemming of hotel op Malta? Bekijk dan snel het aanbod op onze website!