JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Gladiator - Filmlocaties

Gladiator

Auteur: Kim  Gepubliceerd op: 06-06-2021

Marokko is een zeer geliefde locatie voor de filmindustrie en dat begrijpen wij als geen ander! Het land heeft een eindeloze woestijn, kleine berberdorpjes en een magische uitstraling. Daarbij is de beroemdste filmset van Marokko gelegen in het bijzondere Ouarzazate. Dit stadje staat ook wel bekend als het 'Hollywood' van Marokko. Deze filmset, genaamd Atlas Studio's, is tevens de grootste van de wereld. Om een aantal filmlocaties van Gladiator te bewonderen, ben je hier aan het juiste adres. Gladiator won maar liefst vijf Oscars, waaronder die voor beste acteur, beste film en beste geluid. Een indrukwekkende film die zich afspeelt in het schitterende Marokko!

De filmlocaties van Gladiator

De dramafilm Gladiator, opgenomen in 1999, werd voornamelijk op drie locaties gefilmd. De openingsscènes werden opgenomen in Bourne Woods in Engeland. Terwijl de locaties van het oude Rome op Malta werden nagebouwd. Marokko was ondertussen de thuisbasis van het deel van de film waarin Maximus, een voormalige generaal van het Romeinse leger, wordt aangepakt. De scènes over de reis door de woestijn en de gladiatoren-oefen-school werden voornamelijk opgenomen in Ouarzazate, Marokko.

Ait-Ben-Haddou heeft ook een aantal scènes uit Gladiator gehuisvest. Speciaal voor de film werd er een arena gebouwd aan de voet van Ait-Ben-Haddou. Hier werden de spannende scènes waarin Maximus een aantal tegenstanders verslaat opgenomen. Deze stad mocht tevens het decor zijn voor films als 'The Mummy' en 'Prince of Persia'.

Ouarzazate

De stad Ouarzazate en haar omgeving is om meerdere redenen geweldig voor een vakantie. De eerste reden zijn de eindeloze, ontzettend mooie landschappen. De tweede heeft waarschijnlijk veel met de eerste te maken. Ouarzazate huisvest namelijk de grootste filmstudio ter wereld en is een veel gebruikte filmlocatie. Als je Gladiator hebt gezien, is de kans groot dat je een déjà vu krijgt omdat je de bergketen herkent uit de film. Echte Gladiator-liefhebbers moeten hier gewoon een keer zijn geweest!

Door de Atlas Filmstudio is Ouarzazate verder ontwikkeld dan de meeste Marokkaanse steden. Je ziet het terug in de opzet van de stad, die veel westelijker aanvoelt. Maar ook het straatbeeld is compleet anders. Koffiebars en hippe tentjes met de uitstraling van fastfoodketens zijn hier niet ongewoon. Ouarzazate is hot en happening, maar dan wel met een Marokkaanse touch. Mede daarom is deze stad een perfecte vakantiebestemming.


Berbertenten in de Flint Oase


Tip: Op een half uurtje rijden van Ouarzazate kun je een bezoekje brengen aan Berbertenten in de Flint Oase, heel gaaf!

Aït-Ben-Haddou

Aït-Ben-Haddou is een prachtige middeleeuwse stad in Marokko die sinds 1987 op de werelderfgoedlijst staat. Niet zo vreemd dus dat hier heel veel films zijn opgenomen! Het eeuwenoude Aït-Ben-Haddou was en is voor veel velen een bron van inspiratie en is daarnaast een geliefd achtergronddecor voor regisseurs. Zo ook voor de regisseur van Gladiator. Mocht je jezelf dus, net zoals de personages in Gladiator, onder willen dompelen in Romeinse sferen, kan een bezoekje aan Aït-Ben-Haddou niet ontbreken tijdens een vakantie in Marokko. 


Uitzichtpunt op Ait-Ben-Haddou

Ondanks dat er nu bijna niemand meer in Aït-Ben-Haddou woont, is het één van de mooiste stadjes van Marokko. Het is helemaal gemaakt van leem en stro en met het aanzicht vanaf de rivier kun je niet anders dan verliefd worden. Dwaal door de straatjes en loop door tot de top van de heuvel voor een prachtig uitzicht. Door de hele stad hangen briefjes met verwijzingen naar films waarin Aït-Ben-Haddou het decor is geweest. Mocht je nog meer willen weten, dan loopt er altijd wel iemand rond die je graag meer uitleg geeft. Gratis of als gids.

Atlas Filmstudio

De Atlas Filmstudio is niet de grootste wat filmproducties betreft, maar wel als het gaat om oppervlakte. Goed nieuws: het is mogelijk om de Atlas Filmstudio te bezoeken, deze is namelijk niet meer in gebruik. Voor 50 Dirham (ongeveer €5,-) kun je door filmsets van oude Atlas-producties lopen. Normaal zou je verwachten dat alles na de opnames weer wordt afgebroken, maar niet hier! De Atlas Filmstudio is zo groot dat ze zelfs de decorstukken hebben laten staan. Bereid je voor op sentiment en heerlijke anekdotes van gedraaide opnames. Je wordt namelijk altijd vergezeld door een gids. Een paar pronkstukken zijn piramides, sfinxen, oude vliegtuigen en vele andere filmdecors.

De Atlas Filmstudio in Ouarzazarte 

Tip: Vlakbij de filmstudio kan je het nagebouwde Jeruzalem bezoeken, dat is gebruikt voor de film 'The Kingdom of Heaven'.

Wil jij de magische filmlocaties van Gladiator ontdekken? Dan gaat de reis naar Marokko! Bij Prijsvrij Vakanties vind je de fijnste hotels voor een vakantie naar dit Noord-Afrikaanse land.