JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Marokko informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.be

Marokko informatie

De bestemming is besloten, je gaat op vakantie naar Marokko! Maar nu moet er alleen nog worden uitgezocht hoe en wat. Want weet jij eigenlijk welke taal de Marokkaanse bevolking spreekt, wat de temperatuur is in de zomer en of het drinkwater wel veilig is om te drinken? Wij hebben de meest belangrijke informatie op een rijtje gezet voor je in onze Prijsvrij Vakantiewijzer. Handig om te hebben voordat je lekker gaat genieten in Marokko.

Marokko informatie

Officiële taal


Arabisch en Berbers


Hoofdstad


Rabat


Regeringsvorm

 


Parlementaire monarchie


Oppervlakte


446.550 km²


Inwoners


35.561.654


Munteenheid


Dirham (MAD)


Tijdsverschil

Zomer:

Winter:


 

- 1 uur

Geen


Vaccinatie

(aanbevolen)


 

DTP en Hepatitis A


Vluchtduur

Agadir:

Casablanca:

Marrakesh:


 

Circa 4 uur

Circa 3 uur

Circa 3,5 uur


Visum


Nee


Web - Code - Tel. .ma - MAR - +212

Valuta in Marokko

In Marokko wordt met de Dirham (€1 is circa 11 Dirham) betaald. Gelukkig zijn er diverse geldautomaten waar je met je pinpas of creditcard geld kunt pinnen. En ook is dit mogelijk bij de meeste restaurants, bars en winkels, zeker in de toeristische gebieden. Het is aan te raden om bij aankomst niet te veel geld te wisselen. Voor het pinnen van geld en het gebruik van je creditcard kunnen kosten in rekening worden gebracht. Check ook even of je pas aanstaat voor landen buiten europa, aangezien sommige banken dit automatisch uit hebben staan. Dit kun je altijd even navragen bij je bank.

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie

Als je op vakantie wilt moet je in het bezit zijn van een paspoort, helaas is een ID kaart niet geldig. Daarnaast moet je paspoort 90 dagen geldig zijn na terugkomst. Een visum voor Marokko is niet nodig als je korter verblijft dan 90 dagen.

Vluchtduur Marokko

De reistijd is afhankelijk van de exacte vakantiebestemming in Marokko. De vliegtijd vanaf België naar Agadir is ongeveer 4 uur. Naar Marrakesh is de vluchtduur gemiddeld 3 uur en 20 minuten. Wil je weten hoelang het rijden is naar bijvoorbeeld het centrum van Marokko vanaf de luchthaven? Check dan de transfertijden in Marokko.

Elektriciteit in Marokko

In Marokko is de netspanning 220 volt en zijn de stopcontacten vrijwel hetzelfde als bij ons thuis. Stekkertype C heeft 2 gaten en bij type E steekt er nog een pinnetje uit. Maar het is altijd slim om een universele wereldstekker mee te nemen, mocht een stopcontact anders zijn, dan kun je toch je telefoon en ipad opladen.

Drinkwater

Wij raden aan om het water in Marokko niet te drinken. De kwaliteit van het drinkwater is niet goed waardoor je dus vrij ziek kunt worden. En niemand wil natuurlijk ziek worden op vakantie. Koop daarom flesjes water en gebruik dit tevens voor het tandenpoetsen. Kijk daarnaast ook uit met ijsblokjes en etenswaren gewassen in water, zoals fruit bijvoorbeeld.

Welke taal spreken ze in Marokko?

Marokko is een land in Noord Afrika waar de officiële taal Arabisch (Darija) en Berbers is. Daarnaast, zoals in vele delen van Afrika wordt er ook Frans gesproken. Frans is over het algemeen de tweede taal die gesproken wordt in Marokko, terwijl in het noorden veelal Spaans als tweede taal wordt gezien. Dus mocht je geen Arabisch spreken, dan wordt er in de toeristische gebieden nog wel wat Engels gesproken, en Frans natuurlijk. Maar kijk niet gek op als het Engels gebrekkig is.

Cultuur Marokko

Over het algemeen is het veilig voor vrouwen om op vakantie naar Marokko te gaan. Vooral de toeristische gebieden met vele hotels en resorts zijn prima toegankelijk. Marokko is een islamitisch land en het is hier gebruikelijk om in het openbaar als vrouw zijnde je schouders en knieën te bedekken. Respecteer de gewoontes van Marokko en de bevolking zal je heel dankbaar zijn. Daarnaast is het verstandig om vooral in afgelegen gebieden ook je benen en armen te bedekken. Bij het zwembad of op het strand kun je natuurlijk wel lekker je bikini aan!

Als islamitisch land kan het zo zijn dat tijdens je vakantie in Marokko niet alle hotels en restaurants alcohol aanbieden. Vraag het personeel anders even of je het bijvoorbeeld mag drinken op je kamer. Je kunt het dan zelf ergens kopen.

Feestdagen Marokko

Het vakantieland viert velen feestdagen, van nationale en plaatselijke feestdagen tot aan religieuze feestdagen. De ramadan is daarvan de belangrijkste islamitische feest. Goed om te weten is dat in het weekend en op feestdagen alle bedrijven en kantoren gesloten zijn. De meeste winkels zijn zeven dagen per week geopend en hanteren ruimere openingstijden. Mocht je in de medina zijn, dan zijn veel winkels op de vrijdagmiddag gesloten in verband met het vrijdaggebed. Bij de belangrijkste religieuze feestdagen is alles gesloten. 

1 januari

Ras l’âm  (Nieuwjaarsdag)


11 januari

Takdim watikat al-istiqlal (Driekoningen)


1 mei

Yaum al-amal (Dag van de Arbeid)


30 juli

Eid al arch (Troonfeest)


14 augustus

Wadi Eddahab (terugkomst naar het vaderland)


20 augustus

Thawrat al malik wa shâab (Dag van de Revolutie)


21 augustus

Eid al-Chabab (Dag van de Jeugd)


Hoe is het weer en klimaat in Marokko?

Heerlijk warm! Zelfs in de winter is het aangenaam. De beste reistijd voor een vakantie naar Marokko is afhankelijk van je reisdoel en de regio waar je naartoe op vakantie gaat. In april, mei, oktober en november is het klimaat aangenaam en niet te warm. Geschikte temperaturen voor een strandvakantie Marokko vind je in de maanden juni, juli, augustus of september. Voor een rondreis of citytrip zijn de maanden september t/m mei weer het best passend. Over het algemeen kun je een vakantie naar Marokko het gehele jaar door plannen.

Welke vaccinaties zijn nodig voor Marokko?

Voor Marokko zijn geen verplichte vaccinaties, wel zijn er aanbevolen vaccinaties wanneer je naar Marokko afreist. De aanbevolen vaccinaties voor Marokko zijn DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Voor een langer verblijf worden de volgende vaccinaties aangeraden: Buiktyfus, BMR (Bof, Mazelen en Rode hond), Hepatitis B, Tuberculose (TBC), Rabiës en Schistosomiasis. Deze zijn persoons- en reisgebonden.

Vraag voor je vakantie in Marokko de vaccinatie(s) gemakkelijk online aan bij onze exclusieve partner Vaccinaties op Reis. Ook ontvang je dan als klant van Prijsvrij Vakanties gratis een geel vaccinatieboekje. 

Lokale alarmnummers

Mocht je de hulpdiensten in Marokko willen bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie in Marokko, dan kan dat met onderstaande alarmnummers:

  • Algemeen alarmnummer: 112
  • Ambulance: 150
  • Brandweer: 150
  • Politie: 190
  • Netnummer: +212

Vervoer Marokko

Ga jij dit jaar vakantie vieren in Marokko? Dan ga je hoogstwaarschijnlijk met het vliegtuig. Maar je wilt vast de mooie omgeving ontdekken en dat wordt toch wat lastiger zonder auto. Gelukkig kun je een auto huren in Marokko! Houdt er wel rekening mee dat de minimale leeftijd om een auto te kunnen huren is in de meeste gevallen 21 jaar. Het is dus verstandig om de voorwaarden goed door te lezen. Het is vaak goedkoper om een auto te huren voordat je op vakantie gaat, want het kan flink duur zijn om er eentje te huren op het vliegveld of in de grote steden.

Een andere optie is het openbaar vervoer, zoals de bus of de trein. Dit is ideaal als je geen zin hebt om zelf te rijden, want je wilt kunnen genieten van al het moois dat je onderweg tegenkomt. Wel handig om te weten is dat de bus niet altijd van de beste kwaliteit is, ze zijn vaak laat en kunnen bommetje vol zitten. Maar als je dat niet erg vindt, neem dan de bus, want het is een van de goedkoopste mogelijkheden.

Maar er is meer! Je kunt ook de taxi nemen. Er zijn 2 soorten taxi's, de petit taxi en de grand taxi. De petit taxi's zijn voor maximaal 3 personen en de grand taxi's voor 6. Vooral de deeltaxi's zijn een goede optie, want je deelt namelijk een taxi en verlaagt zo de kosten. 1 minpuntje is dat de taxi alleen vertrekt zodra die vol zit, met name bij de grand taxi's.

De taxi is handig voor korte ritjes, terwijl de bus en trein makkelijker zijn voor lange afstanden. Wil je totale vrijheid, dan is het huren van een auto de perfecte keuze.


Heb je nog geen vakantie geboekt naar het warme Marokko? Neem dan eens een kijkje tussen ons aanbod aan leuke vakanties en regel je reis meteen!