JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Mexico informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.be

Mexico informatie

Niets is belangrijker dan goed voorbereid op vakantie te gaan. In de vakantiewijzer van Prijsvrij vind je alle informatie die je nodig hebt voor jouw heerlijke vakantie in Mexico. Van belangrijke reisdocumenten en de munteenheid tot het drinkwater en Mexicaanse gebruiken. Nadat jij alle Mexico informatie hebt gelezen ben je klaar om op vakantie te gaan. Wij wensen je alvast een hele fijne reis naar Mexico! 

Mexico informatie

Officiële taal


Spaans


Hoofdstad


Mexico-Stad


Regeringsvorm


Federale republiek


Oppervlakte


1.973.000 km²


Inwoners


128.649.565


Munteenheid

 


Mexicaanse peso (MXN)


Tijdsverschil

Zomer:

Winter:


 

- 7 uur

- 6 uur


Vaccinatie

(aanbevolen)


 

DTP en Hepatitis A


Vluchtduur

Mexico-stad:

Cancun:


 

Circa 16,5 uur

Circa 16 uur


Visum

Korter > 180 dagen:

Langer > 180 dagen:


 

Nee

Ja


Web - Code - Tel. .mx - MEX - +52

Valuta in Mexico

Het vakantieland Mexico heeft de Mexicaanse peso als betaalmiddel. Het fijne is dat het opnemen van geld bij de meeste geldautomaten mogelijk is. Buiten de grote steden van Mexico kan je waarschijnlijk geen geld opnemen, dus zorg voor voldoende contant geld op zak. Vergeet daarbij niet om je bankpas om te zetten in ‘wereldstand’, zodat je ook buiten de eurozone geld kan opnemen. Ook goed om te weten is dat er per transactie kosten worden gerekend, dus beperk het aantal transacties zoveel mogelijk. Bij de ene bank betaal je meer commissie dan bij de andere bank. Wat vaak voorkomt is dat het een vast bedrag is per transactie, dus dan kan je het beste zoveel mogelijk geld in één keer opnemen. Geldautomaten met een lage commissie zijn Citibanamex en de HSBC bank.

Daarentegen is het gebruik van creditcards als betaalmiddel beperkt in Mexico. Over het algemeen worden creditcards in pinautomaten, hotels of grote winkels geaccepteerd, maar bij kleinere winkels niet dus goed om op die plekken in Mexico voldoende contant geld op zak te hebben of je pinpas te gebruiken. 

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie 

Om naar Mexico af te reizen is een paspoort een van de belangrijkste vereiste reisdocumenten. Deze moet bij aankomst van het vakantieland nog 6 maanden geldig zijn. Zorg er daarbij ook voor dat je minstens 2 lege bladzijden in je paspoort hebt voor de stempels die je bij aankomst krijgt. Voor vluchten naar Mexico die een tussenlanding in Amerika maken, is een ESTA een vereist reisdocument: een goedgekeurde reistoestemming. Deze ESTA is verplicht om vóór je reis online aan te vragen. Vlieg je via Canada? Dan is eTA verplicht om aan te vragen voor je reis. 

Wanneer je korter dan 180 dagen geniet van je vakantie in Mexico, heb je geen visum nodig. Vergeet je rijbewijs niet als je een auto wilt huren om het prachtige land te ontdekken. Je Nederlandse rijbewijs is geldig in Mexico. Echter, raden wij je aan om een internationaal rijbewijs aan te schaffen, omdat sommige verhuurmaatschappijen hierom vragen.

Vluchtduur Mexico

Het vakantieland kent verschillende luchthavens waardoor de vluchtduur verschilt. Vanaf Brussel ben je met een vlucht met tussenlanding in 16 uur en 20 minuten in Mexico-stad. Mocht je vanaf Brussel naar Cancun willen vliegen, dan heb je ook een vlucht met tussenlanding. Dan bereik je in 15 uur en 50 minuten het mooie Cancun.

Aangekomen op het vliegveld in Mexico wil je natuurlijk zo snel mogelijk naar je accommodatie. Bekijk onze transfertijden Mexico voor meer informatie.

Elektriciteit in Mexico

In Mexico gebruiken ze net wat andere stopcontacten dan in België. De Mexicanen maken gebruik van type A en B stopcontacten, waardoor onze apparaten daar niet in passen. Vergeet dus zeker geen reisstekker en een spanningsomvormer mee te nemen. Wees daarbij ook extra voorzichtig bij bepaalde apparaten, omdat er een verschil is in frequentie. Als je apparatuur geschikt is voor 110/120 volt, dan moet het helemaal goed komen. Fijn om te weten is dat gelukkig bijna alle apparaten wel geschikt zijn. Het kan voorkomen dat accu's wat minder snel opladen dan je gewend bent. 

Drinkwater

Het leidingwater in Mexico is niet veilig als drinkwater. Wat je kan doen is het leidingwater voor gebruik koken, filteren of desinfecteren, zodat het veilig is om te drinken. Daarbij raden wij aan om flessen water te kopen. Voordat je het drinkt, controleer altijd of de dop van de fles niet eerder is geopend. Ook bij het drinken van frisdrank raden wij aan om dit alleen uit flesjes te doen. Let ook op groenten en fruit dat is gewassen in ongekookt water en houd rekening met ijsklontjes in je drankje. Wij adviseren altijd gebruik te maken van gekookt water of water uit flessen.

Welke taal spreken ze in Mexico? 

Het prachtige Spaans is de officiële voertaal van Mexico. Naast het Spaans spreken enorm veel Mexicanen ook hun eigen talen. Zoals de meest gesproken Indiaanse taal Nahuatl, de oude taal van de Azteken. Ook wordt er over het algemeen goed Engels gesproken, zeker als je je in de toeristische gebieden langs de kust bevindt. Zodra je daarbuiten bent komt een Spaans woordenboekje goed van pas. De Mexicanen gaan het enorm waarderen als je de moeite neemt om Spaans te spreken.

Cultuur Mexico

De Mexicanen houden ervan om beleefdheden uit te wisselen. Wanneer je iemand aanspreekt, bijvoorbeeld bij de bus of in een winkel, begin dan altijd het gesprek met een groet. Ook is het beleefd om ‘buenos dias’ of ‘buenas tardes’ te zeggen als je te gast bent bij een restaurant of hotel.


Zowel voor mannen als vrouwen wordt het zeer op prijs gesteld als je je netjes kleed. Zeker als je een kerk of Indiaans dorp bezoekt wordt ‘blote’ kleding niet op prijs gesteld. Bedek daarom je schouders en knieën om te laten zien dat je de Mexicaanse cultuur respecteert. Ook het dragen van een korte broek in een restaurant is een no-go. Bij vakantieresorts heerlijk aan zee mag je uiteraard wel lekker zomers gekleed.

Feestdagen Mexico

Mexico staat ook wel bekend om de kleurrijke feesten en festivals. Bijna iedere maand is er wel een nationale feestdag of fiesta. Houd daarom rekening met dat banken, winkels en overheidsgebouwen meestal gesloten zijn op deze feestdagen.

1 januari

Nieuwjaarsdag


5 februari

Dag van de Grondwet


24 februari

Dag van de Nationale Vlag


21 maart

Geboortedag van Benito Juárez


1 mei

Dag van de Arbeid


5 mei

Cinco de Mayo


16 september

Onafhankelijkheidsdag


12 oktober

Dia de la Raza


20 november

Dag van de Revolutie


25 december

Kerstmis


Hoe is het weer en klimaat in Mexico?

Mexico is een geliefde vakantiebestemming voor zonliefhebbers. Met haar tropisch klimaat geniet je het hele jaar door van temperaturen rond de 30 graden. Hoe heerlijk klinkt dat! De beste tijd om dit vakantieland te ontdekken is in de maanden december t/m maart waarin je mooi weer hebt en het minst kans hebt op regen. In de andere maanden is Mexico uiteraard ook geschikt voor een zonvakantie, maar in die periode heb je meer kans op regen.

Welke vaccinaties zijn nodig voor Mexico?

Gelukkig zijn er geen vaccinaties verplicht om naar Mexico te reizen. Wel zijn er enkele vaccinaties die worden aanbevolen, zoals tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Ook komt malaria in het grensgebied bij Guatemala voor en raden wij je aan om het insectenwerend middel met DEET mee te nemen.

Lokale alarmnummers

Mocht je de hulpdiensten in Mexico willen bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie in Mexico, dan kan dat met onderstaande alarmnummer:

  • Algemeen alarmnummer: 911
  • Netnummer: +52

Vervoer Mexico

Omdat Mexico een enorm land is, valt er genoeg te ontdekken. Vergis je tijdens je ontdekkingsreis niet dat er een aantal lange reizen tussen kunnen zitten. Een populair vervoersmiddel om van A naar B te reizen zijn de touringcars. Dit is de laatste jaren flink verbeterd. Denk aan de veiligheid van de grote bussen als de buschauffeurs. Haal je kaartje bijvoorbeeld van tevoren bij het busstation, bij je hotel of online via de website van de operator.


Ook kan je natuurlijk de taxi nemen. Let wel op, want er gaan verhalen rond over oplichtingspraktijken. Spreek voordat je instapt een prijs af of rijd altijd met de meter aan. Wees ook alert in wat voor een taxi je instapt, vermijd onofficiële of ongemarkeerde taxi’s en ben in Mexico-Stad extra voorzichtig.


Doe je liever je eigen ding en wil je staan en gaan waar je wilt? Huur dan een auto om Mexico te ontdekken. Voor het huren van een auto zijn een geldig Belgisch rijbewijs en een geldige verzekering vereisten. De verzekering zit vaak al bij de huurprijs inbegrepen als je een auto huurt. Vergeet daarbij ook niet je (kopie) paspoort en creditcard bij de hand te hebben. Daarnaast hanteren ze bij alle verhuurbedrijven in Mexico een minimum leeftijd van 21 jaar.


Heb je nog geen vakantie naar Mexico geboekt? Dan vind je bij Prijsvrij Vakanties een uitgebreid aanbod aan hotels en luxe resorts. Bekijk alle accommodaties in Mexico en vlieg met ons mee naar deze heerlijke vakantiebestemming!