JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Panama informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.be

Panama informatie

Heb jij een avontuurlijke vakantie naar Panama op de planning staan? Voordat je in het vliegtuig stapt naar dit vakantieland in Midden-Amerika, is het handig om met een paar praktische dingen rekening te houden. Zo kun je op het eiland niet met euro’s betalen en heb je te maken met tijdsverschil. In onze Vakantiewijzer vind je alle praktische info voor je vakantie naar Panama. Zo kun jij je thuis goed voorbereiden voordat je op vakantie op verkenning gaat tussen de ongerepte natuur.

Panama informatie

Officiële taal

 


Spaans

Engels


Hoofdstad


Panama City


Regeringsvorm


Republiek


Oppervlakte


75.517 km²


Inwoners


4,3 miljoen


Munteenheid

 


Panamese balboa

Amerikaanse dollar


Tijdsverschil:

 


7 uur vroeger (zomer)

6 uur vroeger (winter)


Vaccinatie

 


Gele koorts, DTP en Hepatitis A


Vluchtduur

Panama City


 

11 uur


Visum

Nee


Tel.

+507

Valuta Panama

In Panama kun je betalen met de Panamese Balboa dollar en de Amerikaanse dollar. Om een beeld te krijgen, 1 Panamese Balboa dollar staat ongeveer gelijk aan € 0,93. Je kunt op het eiland betalen met zowel je pinpas als je creditcard. Ook zijn er in de grotere steden pinautomaten. Echter, in afgelegen gebieden zal deze niet te vinden zijn. Hierom is het verstandig om ook altijd contant geld bij je te dragen. Tip: zet je bankpas aan voor gebruik buiten Europa als je dat nog niet hebt gedaan. Zo kun je ook met je bankpas betalen in Panama.

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie

Als je naar Panama reist dan moet je paspoort minimaal 6 maanden geldig zijn. Bij een verblijf korter dan 3 maanden is geen visum nodig. Is dat even makkelijk! Je dient vervolgens wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort en retourticket óf ticket naar je volgende reisbestemming. Als je met minderjarige kinderen reist, moeten de kinderen hun eigen geldige paspoort hebben.

Let op! Wanneer je via Amerika of Canada vliegt dien je een ESTA of eTA te regelen.

Wil je Panama per huurauto ontdekken? Dan kun je met je Nederlandse rijbewijs een auto huren en ermee de wegen in Panama op. Het verkeer in Panama, en vooral Panama-City is wel een beetje druk en chaotisch. Hierom wordt aangeraden alleen een auto of motor te huren als je vertrouwd bent met rijden en de verkeersdeelnemers in Panama. Verder moet de bestuurder minstens 21 jaar oud zijn, maar ook dat kan verschillen per verhuurbedrijf en type auto.

Vluchtduur naar Panama

Panama telt twee luchthavens, één in Panama-City en één in David. Als vakantieganger zul je waarschijnlijk aankomen in Panama-City. Om dit exotische land te bereiken zit je gemiddeld 11 uur in het vliegtuig. Om naar David te reizen heb je wel een overstap, waardoor je er gemiddeld 24 uur over doet. Dit is wel een stuk langer, maar die stad ligt ook wel aan de andere kant van het land. Vergeet niet dat er een tijdsverschil is. In Panama is het 6 uur vroeger in de wintertijd en 7 uur vroeger in de zomertijd.

Elektriciteit in Panama

De elektriciteit is in Panama net wat anders geregeld dan in Nederland. De netspanning is daar namelijk 110 volt, wat bij ons in Nederland 230 volt is. Ook is het stopcontact anders dan hier in Nederland. Ze hebben in plaats van ronde gaten namelijk rechthoekige gaten. Om je smartphone of andere apparaten op te laden doe je er verstandig aan om een reisstekker mee te nemen. Ook is het verstandig om eerst te kijken hoeveel volt je elektrische apparaten zijn voordat je ze in het stopcontact doet.

Drinkwater

Het drinkwater dat uit de kranen stroomt in Panama is niet veilig om te drinken. Daarom raden wij je aan om flessen water te kopen. Voordat je het water gaat drinken, controleer altijd of de dop al niet een keer eerder is opengegaan. Let daarnaast ook op ijsblokjes en ijsjes, het kan namelijk voorkomen dat dit van kraanwater is gemaakt.

Welke taal spreken ze in Panama?

De officiële hoofdtaal in Panama is Spaans. Dit wijkt echter wel af van het Spaans dat je kent uit Spanje. De Panamezen gebruiken namelijk heel veel straattaal. Ook praten ze heel snel, waardoor het soms moeilijk te volgen valt. Verder spreken niet alle inwoners Engels. Vooral in de buitengebieden is dit het geval. Zo is het fijn om toch een paar woordjes Spaans te leren voordat je gaat. Hieronder een lijstje om je een beetje te helpen:

Nederlands

Spaans

Tellen

Spaans

Hallo

Hola

1

uno

Tot ziens

Adiós

2

dos

Alstublieft

Por favor

3

très

Bedankt

Graciás

4

cuatro

Ja / Nee

Sí / No

5

cinco

Hoe gaat het?

Que tal?

6

seis

Spreekt u Engels?

Habla Inglés?

7

siete

Ik begrijp u niet

(Yo) no entiendo

8

ocho

Hoeveel kost het?

Cuanto vale?

9

nueve

Ik ben op zoek naar...

Estoy buscando a...

10

diès

Cultuur in Panama

Door de ongerepte natuur bestaan hier ook nog inheemse stammen. Zo ook de Kuna-stam. Deze kun je terugvinden op de San Blás-eilanden. Deze stam kun je herkennen aan hun traditionele kleding, waarbij Mola’s op de blouses van vrouwen worden gestikt. Deze handgemaakte Mola’s weerspiegelen de tradities en waarden binnen hun cultuur, namelijk respect voor de natuur en dieren. Ook kun je dichter bij de bewoonde wereld een andere inheemse stam vinden. De Emberà-stam wonen namelijk in het Chagres National Park. Zij staan bekend om hun traditionele kleding. Zo dragen de vrouwen gekleurde rokken en zelfgemaakte kralensieraden en de mannen lendendoeken. Ook verven de mannen hun borst met een natuurlijke kleurstof als een soort tattoo.

Feestdagen Panama

Veel feestdagen komen overeen met de Nederlandse feestdagen. Zo vieren zij ook nieuwjaarsdag (1 januari) en Kerstmis (25 & 26 december).

9 januari

Dag der Martelaren (Día de los Mártires)


April

Stille zaterdag


1 mei

Dag van de Arbeid


3 november

Afscheiding van Panama van Colombia


4 november

Dag der Nationale Symbolen


5 november

Dag van de stad Colón


10 november

Begin der Onafhankelijkheid


26 december

Boxing Day


Hoe is het weer en klimaat in Panama?

Panama heeft een tropisch zeeklimaat met het hele jaar door aangename temperaturen. Verder is er een droge en natte periode. Van half december tot mei is het droge seizoen en valt er nauwelijks regen. In de overige maanden valt er meer neerslag en kan het licht benauwd aanvoelen door de hoge vochtigheidsgraad. De beste reistijd voor een vakantie naar Panama is van december tot en met april. Je kunt dan genieten van veel zon en de kans op regen is het kleinst.

Welke vaccinaties zijn nodig voor Panama?

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Panama. Wel worden er een aantal vaccinaties aanbevolen voor een vakantie naar dit eiland. Dit zijn er drie: Gele koorts, DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Deze aanbevolen vaccinaties verkleinen de kans op ziek te worden op je reis. Verder zijn er ook nog persoons- en reisgebonden adviezen. Voor een geheel overzicht, zou je het beste een afspraak kunnen maken bij de GGD.

Lokale alarmnummers

Wil jij tijdens je vakantie de hulpdiensten bereiken vanwege een ernstig ongeval, dan kan dat met onderstaande alarmnummers: 

Algemeen alarmnummer: 119

Politie: 104 

Brandweer: 103 

Netnummer: +507 

Vervoer Panama

De populairste manier om rond te reizen in Panama is met de bus. Dit omdat de afstanden tussen de steden redelijk kort zijn. Ook in de steden is de bus een fijn vervoermiddel. Zo kun je een Metrobus Card kopen voor € 2,- en betaal je zo € 0,25 voor ritjes in de stad. Panama is ook zeker geschikt om rond te reizen met een huurauto. Het is hierbij wel handig om in het bezit te zijn van een creditcard. Veel reizigers kiezen hier echter niet voor, omdat het vervoer per bus relatief goedkoop is.


Je hebt nu een idee waar je rekening mee moet houden voordat je op vakantie naar Panama gaat. Zo ga je goed voorbereid op pad en kun je onbezorgd gaan genieten van de interessante cultuur en mooie natuur. Nog geen vakantie naar panama geboekt? Ga dan snel op zoek in ons aanbod en vind je ideale reis!