JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Slovenië informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.be

Slovenië informatie

Slovenië - ook wel 'Europa in het klein' genoemd. Dit land heeft werkelijk waar alles! Vakantie vieren doe je hier op en top en met de Prijsvrij Vakantiewijzer kun jij helemaal voorbereid vertrekken. Wist je bijvoorbeeld dat je jouw wereldstekker thuis kunt laten en je euro's gewoon mee op reis kunnen? Ontdek alle praktische informatie over Slovenië en laat de voorpret maar beginnen. Dit vakantieland zou zomaar eens jouw nieuwe favoriet kunnen worden!

Slovenië informatie

Officiële taal


Sloveens


Hoofdstad


Ljubljana


Regeringsvorm


Republiek


Oppervlakte


20.373 km²


 

Inwoners


 

2.102.678


 

Munteenheid


 

Euro (EUR)


 

Tijdsverschil


 

Geen


 

Vaccinatie


 

Alleen aanbevolen


 

Vluchtduur


 

Circa 2 uur


 

Visum


 

Nee


 

Web - Code - Tel.

 

.si - SVN - 386

Valuta in Slovenië

Sinds 1 januari 2007 hoort Slovenië bij de EU en kun je je euro's mee op vakantie nemen. Geld opnemen bij automaten kan op veel plekken, maar let er wel op dat je een kleine commissie betaalt over de transactie. Betaal je in winkels en restaurants liever met je bankpas of creditcard? Geen probleem. Deze worden namelijk vrijwel overal geaccepteerd.

De prijzen in Slovenië liggen een beetje tussen die van West-Europa en het goedkopere Oost-Europa. Maaltijden en boodschappen zijn gemiddeld goedkoper dan in België. De grootste kostenpost zijn de vele bezienswaardigheden die het land kent. Je betaalt meestal entree om er eentje te kunnen bezichtigen. Goed om rekening mee te houden tijdens het vaststellen van je vakantiebudget.

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie 

Wanneer je op vakantie gaat naar Slovenië heb je alleen een geldig reisdocument nodig. Dit kan een paspoort of een ID-kaart zijn. Je hoeft niet in het bezit te zijn van een visum.

Vluchtduur Slovenië

De vliegtijd naar Slovenië vanaf Brussel is ongeveer 1 uur en 45 minuten. Je landt dan op de luchthaven van de Sloveense hoofdstad Ljubljana (LJU). 

Elektriciteit in Slovenië

In Slovenië gebruiken ze dezelfde stopcontacten als wij en ook de netspanning van de elektriciteit is hetzelfde, namelijk 230 volt en de frequentie is 50 hertz. Je hoeft dus geen wereldstekker in te pakken.

Drinkwater

Over het algemeen is het water in Slovenië van goede kwaliteit. Je kunt het kraanwater prima drinken in dit land. Twijfel je toch? Dan zijn er overal flessen water te koop. 

Welke taal spreken ze in Slovenië? 

Sloveens is de taal die gesproken wordt in dit vakantieland. De taal lijkt een beetje op het Servisch en Kroatisch en kent meer dan 50 dialecten. In het oosten spreken veel inwoners een woordje Duits en aan de kust zal je met Italiaans beter uit de voeten kunnen. Daarnaast krijgt een steeds groter deel van de jeugd Engels op school, dus met wat handgebaren en Engelse woorden is de kans groot dat je je goed verstaanbaar kunt maken. Vooral in de toeristische gebieden. Dat betekent echter niet dat een Nederlands-Sloveens woordenboekje een overbodige luxe is. Het installeren van een vertaal-app op je telefoon is ook een handige tip. Hvala pozneje. Oftewel: bedank ons later!

Cultuur Slovenië

Tradities en cultuur staan hoog in het vaandel in Slovenië. Zo is dit het enige land ter wereld waar de dag van cultuur een officiële feestdag is. Dit komt mede door het feit dat Slovenië lange tijd geen eigen staat heeft gehad. De voormalige inwoners van het land hechtten daarom extra veel waarde aan hun eigen taal en cultuur. Je zal tijdens je vakantie gegarandeerd merken hoe trots de Slovenen op hun tradities en gebruiken zijn. Het allerleukst is om deze mee te maken tijdens marktjes of evenementen. 

Geloof het of niet, maar carnaval vieren kun je ook gewoon in Slovenië doen! Het land heeft een lange traditie van carnaval vieringen, die zelfs tot immaterieel cultureel erfgoed behoren op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bewonder de unieke huis-aan-huisrondes van de Kurenti of bezoek een van de gezellige carnavalsfeesten in de grote steden. Oorspronkelijk was carnaval bedoeld om de winter weg te jagen, maar op de dag van vandaag is het een groot feest. Dit geldt ook voor Pasen en Kerst: je wordt tijdens deze feestdagen overrompelt door kleurrijke en gezellige tradities. 

Feestdagen Slovenië

Tijd om te proosten met een glas schnapps en te genieten van eigengemaakte versnaperingen! Dat is wat veel Slovenen doen op nationale feestdagen. Feest mee, of ben in ieder geval op de hoogte van deze feestdagen, zodat je niet voor gesloten deuren van winkels of musea komt te staan. Dit zijn de belangrijkste feestdagen in Slovenië:  

1 januari

Nieuwjaarsdag


8 februari

Dag van de Sloveense Cultuur


Maart/april

Pasen


Mei/juni

Pinksteren


25 juni

Nationale Feestdag


15 augustus

Maria Tenhemelopneming


1 november

Allerheiligen


25 december

Kerstmis


26 december

Onafhankelijkheidsdag


Hoe is het weer en klimaat in Slovenië?

In de zomer is het er warm en in de winter koud: Slovenië heeft een typisch landklimaat. Van mei tot en met september valt er amper neerslag en loopt de gemiddelde temperatuur op tot wel 26°C in juli. Ideaal voor een mei- of zomervakantie. Vooral aan de kust van het land is het goed vertoeven in de zomermaanden. In de winter daalt de temperatuur gemiddeld tot een graad of 3. In het noordwesten kan zelfs een aantal weken per jaar genoten worden van wintersport. Slovenië has the best of both worlds!  

Welke vaccinaties zijn nodig voor Slovenië?

Er zijn geen vaccinaties verplicht voor een vakantie naar Slovenië. Wel worden er enkele vaccinaties aanbevolen zoals DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A (besmettelijke geelzucht), maar deze zijn niet noodzakelijk. Mocht je de aanbevolen vaccinaties willen aanvragen, kan dat via onze partner Vaccinaties op Reis.

Lokale alarmnummers

Wil je de hulpdiensten in Slovenië bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie, dan kan dat met onderstaande alarmnummers:

  • Algemeen alarmnummer: 112
  • Politie: 113

Met de auto naar Slovenië

Ga je met de auto naar Slovenië? Of wil je er een auto huren? Om je goed voor te bereiden op een autovakantie naar het groenste land van Europa hebben wij wat handige informatie voor je op een rij gezet:

  • Vergeet je Belgische rijbewijs niet mee te nemen.
  • De aangeraden route naar Slovenië gaat via München - Salzburg - Tauern-Autobahn (tol) - Villach en Karawankentunnel (tol) en is ongeveer 1200 kilometer vanaf Brussel. 
  • Voor het rijden op de Sloveense snelwegen is het verplicht om een vignet op de voorruit te hebben. Deze kan je online of nabij de Sloveense grens kopen. 
  • De reis loopt ook door andere landen. Controleer ook van deze landen de eisen, zoals het hebben van een milieusticker bijvoorbeeld. 
  • In Slovenië zijn de verkeersregels nagenoeg gelijk aan de regels in België. Een uitzondering hierop is dat je niet mag parkeren aan de linkerkant van de weg (tegen de rijrichting in).


Wordt Slovenië jouw nieuwe favoriete vakantieland? Ga het zelf ontdekken en boek jouw vakantie naar Slovenië!