JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Sri Lanka informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.be

Sri Lanka informatie

Ben jij plannen aan het smeden voor een vakantie naar Sri Lanka of heb je al een vakantie geboekt? Een goede voorbereiding is het halve werk met de Prijsvrij Vakantiewijzer! Op deze pagina vind je allerlei informatie over dit fantastische, Aziatische eiland. Je krijgt antwoorden op vragen zoals: hoe betaal ik in Sri Lanka? Hoe lang is het vliegen naar Sri Lanka? En welke taal spreken ze in Sri Lanka? Lees snel verder want op deze en nog véél meer vragen krijg je antwoord zodat jij met volle teugen van Sri Lanka kunt genieten!

Sri Lanka informatie

Officiële taal


Singalees en Tamil


Hoofdstad


Colombo


Regeringsvorm


Republiek


Oppervlakte

65.610 km²


Inwoners


21.800.000


Munteenheid

 


Sri Lankaanse Roepie (LKR)


Vaccinatie

(verplicht)

(aanbevolen)

 

 

 


 

Gele koorts

DTP, Hepatitis A, Hepatitis B, Buiktyfus, Rabiës en Tuberculose


Vluchtduur

Colombo


 

Circa 12 uur


Visum


Ja


Web - Code - Tel. .lk - LKA- +94

Valuta in Sri Lanka

Op dit eiland betaal je met de Sri Lankaanse roepie. Om je een beeld te geven bij de waarde van deze munteenheid: 100 Sri Lankaanse roepie is ongeveer € 0,43. Bij aankomst op de luchthaven in Colombo zijn er verschillende pinautomaten waar je deze valuta kunt opnemen. Er zijn vaak problemen met deze automaten omdat ze niet werken. Je doet er daarom verstandig aan om voorafgaand aan vertrek wat geld in lokale valuta bij je te hebben. Op het vliegveld kun je ook naar een wisselkantoor om je euro’s te ruilen. In de rest van het land kun je bij grote banken wisselen. Dit kan ook bij wisselkantoren, maar die zijn niet overal even betrouwbaar. Kies daarom eerder voor een automaat om geld te wisselen.

Op veel plekken in Sri Lanka vind je pinautomaten. Vergeet niet om je bankpas op wereldstand te zetten, anders kun je geen geld pinnen! Met een creditcard van MasterCard of Visa kun je bij de meeste hotels, restaurants en grote winkels betalen. Je kunt het beste met cash betalen voor een gunstiger tarief.

Probeer je Sri Lankaanse roepies in cash zo veel mogelijk op te maken op vakantie. Eenmaal terug in België kun je deze bijna nergens meer inwisselen en als dat wel kan dan zijn ze bijna niets waard.

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie 

Om Sri Lanka te mogen ontdekken heb je een paspoort nodig die bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Kinderen hebben een eigen paspoort nodig en mogen niet meer bij een ouder in het paspoort staan. Daarnaast moet je een retour- of doorreisticket kunnen overleggen.

Voor Sri Lanka heb je ook een visum nodig. Voor een verblijf van maximaal 30 dagen in Sri Lanka moet je een elektronisch visum aanvragen. Doe dit op tijd, uiterlijk 5 werkdagen voor vertrek. Bij deze visumaanvraag heb je een creditcard en paspoort nodig. Een E-Visum kun je aanvragen voor € 69,95. 

Als je zelf wilt rijden in Sri Lanka (wat niet aanbevolen is) moet je ook zorgen voor bepaalde documenten. Alleen een Belgisch rijbewijs volstaat niet in Sri Lanka. Je dient voor vertrek een internationaal rijbewijs aan te schaffen en eenmaal in Sri Lanka ook een tijdelijk lokaal rijbewijs. Voor de aanvraag moet je een pasfoto meenemen naar AA Ceylon in Colombo. De kosten voor het tijdelijke rijbewijs zijn € 12,50. 

Vluchtduur Sri Lanka

De vluchtduur vanaf Brussel naar de hoofdstad Colombo met een rechtstreekse vlucht bedraagt 10,5 uur. Met een vlucht met een tussenstop moet je rekening houden met ongeveer 12 tot 14 uur vliegtijd.

Ook goed om te weten is dat je in Sri Lanka te maken hebt met een tijdsverschil. In onze zomer is het in Sri Lanka 3,5 uur later en in de winter is het 4,5 uur later.

Elektriciteit in Sri Lanka

Om je elektrische apparaten op te laden heb je een reisstekker nodig in Sri Lanka. De netspanning in Sri Lanka is 230 volt en een frequentie van 50 hertz.

Drinkwater

Het kraanwater in Sri Lanka is niet drinkbaar. Je kunt hier ziek van worden, omdat dit een ander soort water is als wat we in België gewend zijn. Op enorm veel plekken in Sri Lanka kun je flessenwater kopen. Let ook op ijsblokjes in drinken en ijsjes, want deze zijn vaak gemaakt van lokaal kraanwater. Denk ook aan rauwe groentes die worden gewassen met dit kraanwater.

Welke taal spreken ze in Sri Lanka? 

Sri Lanka kent twee officiële talen: Singalees en Tamil. Bijna alle inwoners spreken Singalees en een klein gedeelte van de bevolking spreekt Tamil. Sri Lanka was vroeger een kolonie van Engeland, waardoor veel inwoners redelijk goed Engels kunnen. Dat is handig als je zelf ook goed Engels kunt, want zo kun je makkelijk communiceren met de lokale bevolking. Je zult merken dat dit in het binnenland en het noorden de mensen iets minder goed Engels kunnen. Hieronder vind je een paar woorden in het Singalees als je op lokale wijze de inwoners wilt begroeten:    

  • Hallo Aubowan
  • Tot ziens Subagaman
  • Alsjeblieft Karuna karala
  • Bedankt Bohama Sthuthie
  • Hoe gaat het? Kohomada oyata?  

Cultuur Sri Lanka

Ongeveer 80% van de inwoners geloven in het boeddhisme. De rest van bevolking bestaat uit christenen, moslims en hindoes. Het geloof speelt een belangrijke rol in het leven van de eilandbewoners. Dat zie je op veel plekken terug aan de hoeveelheid tempels en Boeddhabeelden. Wil je een tempel van binnen zien? Denk dan aan de lokale kledingvoorschriften: draag een broek tot over de knieën, bedek je schouders, doe je schoenen uit en draag geen hoed of pet.

Feestdagen Sri Lanka

In Sri Lanka kent men naast de reguliere feestdagen ook de zogeheten ‘Poya days’. Iedere maand is er wel zo’n Poya day waarop het volle maan is en telkens iets nieuws herdacht wordt. Op een Poya day is bijna iedereen vrij en zijn er feestelijkheden.

1 januari

Nieuwjaarsdag


Februari

Magha Puja


4 februari

Onafhankelijkheidsdag


Februari/maart

Holi


Mei

Wesak


Juli

Asalha Puja


26 september

Bandaranaike Dag


Oktober/november

Divali


25-26 december

Kerstmis


Hoe is het weer en klimaat in Sri Lanka?

Sri Lanka heeft een tropischregenwoudklimaat. De beste reistijd voor een vakantie naar Sri Lanka is van december t/m april. Het is er dan lekker warm en weinig kans op neerslag. In de overige maanden van het jaar valt hier veel meer regen omdat je hier te maken hebt met moessons. Het hele jaar door ligt de temperatuur rond de 30 graden Celsius.

Welke vaccinaties zijn nodig voor Sri Lanka?

Een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht. Dit geldt alleen wanneer je 7 dagen voordat je aankomt in Sri Lanka in een land bent geweest waar gele koorts is. België behoort daar niet toe. Maak je tijdens je heenvlucht een overstap in een gele koorts-land? Ook dan is een gelekoortsvaccinatie verplicht.

Naast deze verplichte vaccinatie worden er een aantal vaccinaties aanbevolen om jezelf goed te beschermen. Aanbevolen vaccinaties voor een vakantie naar Sri Lanka zijn DTP, Hepatitis A en Buiktyfus. Onder andere de vaccinaties tegen Hepatitis B, Rabiës en Tuberculose zijn persoons- en reisgebonden. Hiervoor kun je terecht bij onze partner Vaccinaties op Reis.

Lokale alarmnummers

Hopelijk is het niet nodig, maar in geval van nood kun je onderstaande nummers bellen:

  • Politie: 119
  • Ambulance 110
  • Brandweer: 110
  • Toeristenpolitie (Engels): +94 11 242 1451

Het netnummer van dit land is +94 als je vanuit een ander land naar Sri Lanka wilt bellen.

Vervoer Sri Lanka

Met de trein reizen in Sri Lanka is erg populair. Vooral in het binnenland is een rit per trein een verademing langs de groene theeplantages. Nog een voordeel: treintickets zijn erg goedkoop!

Je kunt ook de bus nemen om door Sri Lanka te reizen. De bussen zijn vaak oud en overvol met lokale inwoners. Je kunt daarom beter kiezen voor een privébus die iets duurder zijn, maar zeker nog betaalbaar. Een andere optie om je te verplaatsen is met de taxi (in grotere steden) of de tuktuk. Spreek in beide gevallen altijd een prijs af vóór vertrek.   

Zelf rijden in Sri Lanka is niet aan te raden. Het verkeer is zeer chaotisch en men neemt het niet zo nauw met de verkeersregels. Wil je toch de uitdaging aangaan? Dan dien je een internationaal rijbewijs én lokaal rijbewijs aan te vragen, zie kopje reisdocumenten. We raden je aan om een auto met privéchauffeur te huren om de omgeving te verkennen.

Je hebt nu veel informatie ontvangen over Sri Lanka waardoor je met een goede voorbereiding op zak er vakantie kunt vieren. Nog geen vakantie naar Sri Lanka geboekt? Ontdek de mogelijkheden naar dit Aziatische eiland in ons aanbod!