JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Reisadvies Cyprus » Wat zijn de maatregelen in Cyprus? » Prijsvrij.be

Top 10 accommodaties op Cyprus

Bekijk hieronder onze beste hotels en resorts op het veelzijdige Cyprus

Reisadvies voor Cyprus

Voor het laatst bijgewerkt op 02-12-2021

Wil jij graag op vakantie naar Cyprus? Dan is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus, zodat je weet wat je allemaal kunt verwachten tijdens jouw vakantie. Om het makkelijk te maken hebben wij de meest actuele informatie en veelgestelde vragen voor een vakantie naar Cyprus voor je op een rijtje gezet.

Actuele informatie

Het reisadvies voor Cyprus vanuit de Belgische overheid is rood. Dit betekent dat vakanties naar dit mooie eiland op dit moment worden afgeraden. Ga je toch naar Cyprus houd je dan aan de maatregelen zoals het laten zien van een vaccinatie- of testbewijs.

Let op: Cyprus hanteert een kleurcode systeem (groen, oranje en rood). België is rood voor Cyprus en dit betekent dat als je niet volledig bent gevaccineerd je een PCR-test moet doen vóór en bij aankomst.Wij geven hier meer informatie over bij het kopje 'negatieve PCR-test'.

Een onvergetelijke vakantie op Cyprus!

Ben jij toen aan een andere wandeling dan bij jou door de buurt en wil je verdwalen in romantische steegjes van een authentieke stad zoals Paphos? Of lig jij liever hele dagen op een zonnig strand? Denk dan eens aan een vakantie naar Cyprus. Dit veelzijdige eiland in de Middellandse Zee biedt alles voor een onvergetelijke vakantie! 

Meer weten?

Praktische info Cyprus

Lees alles over valuta, visa en andere handige reisinformatie.

Buitenlandse Zaken

Check de laatste updates van het Ministerie van Buitenlandse zaken

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen over geboekte vakanties

Wat zijn de meest gestelde vragen?

Op dit moment helaas niet. De kleurcode voor Cyprus vanuit de Belgische Overheid staat op rood, wat betekent dat niet noodzakelijke reizen worden afgeraden. Maar hopelijk gaat de kleurcode snel terug naar oranje (of zelfs groen!) en kun je weer lekker vakantie vieren.

 • Mondkapjes

Een mondkapje moet tijdens je reis op verschillende plekken worden gedragen. Daarom is het aan te raden om meerdere mondkapjes mee te nemen als je op reis gaat. Zo dien je bij alle luchtvaartmaatschappijen en luchthavens mondkapjes te dragen. In Cyprus zijn mondkapjes (vanaf 12 jaar) verplicht in binnenruimtes zoals winkels, restaurants en het openbaar vervoer. Of als het niet mogelijk is om 2 meter afstand te houden.

 • Heenreis naar Cyprus

Cyprus Flight Pass

Alle vakantiegangers die naar Cyprus reizen moeten binnen 48 uur van te voren online de zogenoemde “Cyprus Flight Pass” invullen. De Flight Pass kun je online invullen. Dit is om te achterhalen met wie je in contact bent geweest als er nieuwe besmettingen worden vastgesteld.

   Bewijs van vaccinatie

   Ben je volledig gevaccineerd? Dan mag je Cyprus binnen zonder in quarantaine te gaan of een test af te leggen. Je moet wel een bewijs van vaccinatie kunnen laten zien die ouder is dan 14 dagen.

   Bewijs van herstel van COVID-19

   Je kunt ook het land inkomen als je een bewijs van herstel van het virus kunt laten zien. Deze verklaring moet laten zien dat je niet langer dan 6 maanden geleden van het virus bent hersteld.

   Negatieve PCR-test

   Ben je niet volledig gevaccineerd of heb je geen bewijs van herstel, dan kun je Cyprus binnenkomen met een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur. Kinderen onder de 12 jaar hoeven geen test af te leggen. Cyprus verdeeld vakantielanden onder in kleurcategorieën. Toeristen (die niet gevaccineerd zijn) uit categorie rood, waar België onder valt, moeten voor vertrek en bij aankomst in Cyprus een PCR-test doen (je betaalt de kosten van de test in Cyprus zelf, circa €19) en moeten het resultaat dan afwachten in quarantaine. Dit duurt meestal 3 a 5 uur en je kunt de uitslag dan hier vinden.

   • Terugreis naar België

   Public Health Passenger Locator Form België

   Wanneer je terugvliegt van vakantie dien je binnen 6 maande vóór aankomst in België, ook als je volledig gevaccineerd bent, een Public Health Passenger Locator Form in te vullen (online). Hetzelfde geldt voor wanneer je landt op een Nederlandse of Duitse luchthaven, dien je vóór aankomst terug in België dit formulier in te vullen. Meer informatie over het PLF vind je hier.

   Op basis van je antwoorden in het Passenger Location Form wordt beoordeeld of je in quarantaine moet of een testverplichting hebt.

   - Kom je uit een groene of oranje zone? Je hoeft je niet te laten testen en niet in quarantaine.

   - Kom je terug uit een rode zone in de Europese Unie of Schengenzone (of uit een rood-niet-EU-land op de witte lijst) en kan je een bewijs van vaccinatie of herstel laten zien? Dan hoef je niet in quarantaine of je te laten testen.

   - Kom je terug uit een rode zone in de Europese Unie (of uit een rood-niet-EU-land op de witte lijst) heb je geen vaccinatie- of herstelbewijs en geen recente PCR-test die niet ouder is dan 72 uur? Dan doe je op dag 1 of 2 een test. Als deze negatief is dan mag je je quarantaine verlaten. Kinderen onder 12 jaar hoeven geen test te doen maar moeten in quarantaine totdat de ouders hun resultaat binnen hebben. 

   -
   Kom je uit een rode zone buiten de Europese Unie of Schengenzone en heb je een vaccinatiebewijs? Dan doe je een test op dag 1 of 2 en mag je je quarantaine verlaten als het resultaat negatief is. Kan je geen vaccinatiebewijs laten zien dan ga je verplicht 10 dagen in quarantaine. Je kunt op dag 1 en dag 7 een coronatest af leggen. De quarantaine kan worden verkort als de 2e test op dag 7 negatief is. Deze quarantaine en testen zijn verplicht. Je riskeert een boete van minimaal 250 euro bij niet naleving van deze verplichting.

   • Vliegen vanaf Nederland

   Ben je op vakantie geweest naar Cyprus via een Nederlandse luchthaven en wil je Nederland weer inreizen? Dan dien je een coronabewijs te laten zien bij aankomst in Nederland. Let op: Nederland hanteert een andere definitie bij de kleurcodes van de reisadviezen en wellicht ook andere inreisbeperkingen. Controleer daarom altijd op de website van de Nederlandse overheid wat van toepassing is voor jouw vakantie en check de testlocaties op bestemming.

   Veel luchtvaartmaatschappijen vragen je om een gezondheidsverklaring in te vullen. Deze krijg je vaak aangereikt op het vliegveld, maar Prijsvrij raadt aan om deze alvast in te vullen voor je thuis vertrekt om vertraging te voorkomen. Gezondheidsverklaring downloaden doe je via deze link. Bekijk ook de maatregelen voor de luchthaven waar jij vandaan vliegt zoals Schiphol, Eindhoven of Rotterdam.

   • Vliegen vanaf Duitsland

   Vliegen vanaf Duitsland naar je vakantiebestemming? Dat is gewoon mogelijk. Voor je vlucht naar en van Duitsland hoef je jezelf niet te registeren (mits je in een hoogrisicogebied was) en is een negatieve test alleen verplicht als je niet bent gevaccineerd of geen bewijs van herstel kunt laten zien (geldt voor alle reizigers vanaf 12 jaar). Wij raden aan om een coronabewijs bij te hebben. Voordat je van een Duitse luchthaven vliegt, kijk dan even vanaf welke luchthaven je vertrekt en wat de maatregelen op bijvoorbeeld Dusseldorf, Weeze en Keulen zijn.

   De richtlijnen in Cyprus zijn als volgt:

   • Houd minimaal 2 meter afstand van elkaar, binnenshuis geldt er een minimale afstand van 3 meter.
   • Mondkapjes zijn verplicht (vanaf 12 jaar) in het openbaar vervoer en openbare ruimtes zoals winkels en supermarkten. Daarnaast is een mondkapje overal (binnen en buiten) verplicht als er geen afstand gehouden kan worden.
   • Reizen tussen het noorden en zuiden van Cyprus is mogelijk maar dit is beperkt. Vraag dit altijd even na bij de luchthaven of je hotel. Het kan zijn dat je een negatieve test moet laten zien.

   • Je moet in het bezit zijn van de Cypriotische coronapas (12 jaar en ouder), ook wel een SafePass genoemd (gaat per sms). Deze pas zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld bioscopen, winkelcentra , hotels en restaurants binnen mag (dit geldt niet voor supermarkten, apotheken en buitenruimtes van openbare gelegenheden). Je kunt deze pas alleen krijgen als:
    - je volledig bent gevaccineerd tegen COVID-19 (of ten minste 1 dosis hebt van minimaal 3 weken oud)
    - of je het coronavirus hebt gehad in de laatste 6 maanden en je kunt een herstelbewijs laten zien
    - of je een geldig 72-uur oude negatieve PCR-test kunt laten zien (papieren bewijs of sms-bericht)

   Hoe ziet het alledaagse leven er momenteel in Cyprus uit? Hier volgt een klein overzicht van wat er open is tijdens een vakantie in Cyprus:

   • Winkels: alle winkels zijn weer open met beperkingen maar je moet een coronapas hebben voor grote winkelcentra en winkels.

   • Horeca: de buitengedeeltes van cafés en restaurants zijn open. Ook de binnengedeeltes van restaurants en bars zijn open, maar je moet in het bezit zijn van de coronapas.

   • Toeristische accommodaties: je mag verblijven in hotels maar je moet in het bezit zijn de coronapas. Ook campings zijn weer open.

   • Speeltuinen (ook indoorspeelruimtes) en pleinen zijn open.

   • Stranden zijn open. Er moet een afstand van 4 meter zitten tussen parasols en 2 meter tussen ligbedden van verschillende groepen.

   • Overige informatie: openbare bibliotheken, musea, pretparken, sportscholen, zwembaden en vergelijkbare bedrijven zijn open (voor sommige plekken moet je in het bezit zijn van een coronapas). Nachtclubs zijn ook weer open (met beperkingen).

   Prijsvrij Vakanties doet er alles aan om deze pagina zo up-to-date mogelijk te houden, maar door de snelle veranderingen van de regels kunnen onjuistheden voorkomen. Prijsvrij Vakanties is niet aansprakelijk of verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden. Check altijd voor reservering en vertrek het actuele reisadvies op de website: Buitenlandse Zaken.