JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Cyprus informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.be

Cyprus informatie

Ga jij op vakantie naar Cyprus? Wees goed voorbereid op vakantie met de Prijsvrij Vakantiewijzer. Bekijk hier onze tips om zo goed mogelijk voorbereid op vakantie te gaan. Bijvoorbeeld welke reisdocumenten je nodig hebt, het water kan drinken en welke munteenheid Cyprus gebruikt als betaalmiddel. Geen zorgen: wij hebben alle praktische informatie over Cyprus voor je op een rij gezet, zodat je zorgeloos naar je vakantiebestemming toe gaat. Alvast een hele fijne reis gewenst!

Cyprus informatie

Officiële taal


Grieks en Turks


Hoofdstad


Nicosia


Regeringsvorm


Republiek


Oppervlakte


9.251 km²


Inwoners


840.407


Munteenheid


Euro (EUR)


Tijdsverschil


+ 1 uur


Vaccinatie


n.v.t.


Vluchtduur

Larnaca:


 

Circa 4 uur


Visum

Noord-Cyprus:

Overig Cyprus:


 

Ja

Nee


Web - Code - Tel.

.cy - CYP - +357

Valuta in Cyprus

Cyprus behoort tot een van de landen in de EU. Daarom heeft Cyprus ook de euro als munteenheid. Vrijwel overal in de grotere steden van Cyprus worden zowel bankpassen als creditcards geaccepteerd. Creditcards worden ook op veel plekken geaccepteerd, maar lang niet overal. Denk er aan om altijd wat contant geld op zak te hebben. Ook zijn er genoeg geldautomaten te vinden wanneer je contant geld wilt opnemen.

Let wel op: geld opnemen met een bankpas en creditcard is niet altijd gratis. Hiervoor mogen kosten in rekening worden gebracht per transactie.

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie

Voor een vakantie naar Cyprus is alleen een geldig paspoort óf een geldig Nederlandse identiteitskaart vereist. Pas op: er zijn wat uitzonderingen voor het reizen van Noord- naar Zuid-Cyprus en andersom, hieronder waar je op moet letten:

  • Wil je een reis maken van het zuiden naar het noorden van Cyprus, daar is dan geen visum voor nodig. Dus alleen een geldig paspoort of identiteitskaart.
  • Wil je een reis maken van het noorden naar het zuiden van Cyprus? Dan ligt het net even wat ingewikkelder. Hiervoor is een visum nodig, dit visum is gratis te verkrijgen bij aankomst in Noord-Cyprus. Zorg dat ze dit niet stempelen in je paspoort, maar vraag om een los visum. 
  • Ben je in het noorden van Cyprus geland? Dan is het niet mogelijk om vanuit het zuiden terug te vliegen.  
  • Wil je een auto huren in Cyprus? Dan is het niet mogelijk om te reizen naar het noorden wanneer je een auto huurt in het zuiden (en andersom).

Vluchtduur Cyprus

Vlieg vanaf Brussel rechtstreeks naar Cyprus en bereik Larnaca met een gemiddelde vluchtduur van 4 uur. En als je dan bent geland op je vakantiebestemming wil je natuurlijk het liefst naar je hotel toe. Bekijk onze transfertijden Cyprus om erachter te komen hoelang het rijden is naar je hotel. 

Elektriciteit in Cyprus

Voor een vakantie in Cyprus heb je een verloopstekker (type G) en/of een wereldstekker nodig. De netspanning van de elektriciteit in Cyprus is 230 of 240 volt en de frequentie 50 hertz.

Drinkwater

Het kraanwater in Cyprus is in sommige delen veilig om te drinken, maar er wordt wel aangeraden om flessen water te kopen. Koop de flessen water in de supermarkten en check of de doppen goed dicht zitten. Wil je een gekoeld drankje bestellen op het terras? Vraag of ze geen ijsklontjes in je glas willen doen. Voor het koken is het geen probleem om water uit de kraan te gebruiken.

Welke taal spreken ze in Cyprus?

De officiële taal in Cyprus is Turks en Grieks. Cyprus is verdeeld in 2 delen. Het noorden van Cyprus is Turks Republieks, waardoor de voertaal daar Turks is. Maar er wordt niet alleen maar Turks gesproken, ook wordt er Grieks en Engels gesproken. In het zuiden van Cyprus wordt er voornamelijk Grieks gesproken en Engels. 

Cultuur Cyprus

Wat wel en niet te doen in Cyprus, hieronder een paar handige tips.

  • Ga je naar een klooster of een kerk? Als je als vrouw naar binnen gaat, draag iets over je schouders en geen rokjes, broeken of jurkjes boven de knie. Bezoek je als man een klooster of kerk draag dan een lange broek. 

  • Cyprus is in twee delen verdeeld, namelijk in het noorden en het zuiden. Het wordt niet gewaardeerd als daar over wordt gesproken.

  • Foto's maken mag natuurlijk van dit prachtige eiland, alleen zijn er een paar uitzonderingen. Ben je dichtbij een militaire basis, maak dan geen foto's daar. Ook bij de grens van Noord- en Zuid-Cyprus is het beter om geen foto's te maken. 

  • Heb je lekker gegeten? Fooi is al vaak inbegrepen bij de rekening, maar het wordt zeer gewaardeerd als je nog iets erbij geeft.

Feestdagen Cyprus

Wil jij optimaal genieten van jouw vakantie op Cyprus? Check goed de feestdagen, zodat je niet voor een gesloten deur staat. Vraag informatie bij je hotel of aan de locals. Ben je op 1 oktober vakantie aan het vieren op Cyprus? Feest dan mee met het grootste feest van het eiland!

1 januari

Nieuwjaarsdag


6 januari

Driekoningen


15 maart

Groene Maandag 


25 maart 

Onafhankelijkheidsdag Griekenland


28 maart 

Begin zomertijd


1 april 

Dag van de Grieks Cyprioten


23 april

Dag van het kind ( Cocuk Bayrami)


30 april 

Goede Vrijdag


1 mei

Dag van de Arbeid 


2 en 3 mei 

Pasen


20 en 21 juni

Pinksteren (Kataklysmos) 


1 oktober 

Onafhankelijkheidsdag Cyprus


31 oktober

Begin van de wintertijd 


24 december 

Kerstavond


25 en 26 december 

Kerstmis 


31 december

Oudejaarsavond


Hoe is het weer en klimaat in Cyprus?

Het weer en klimaat zijn perfect voor een zonvakantie op cyprus. Cyprus is het land in Europa waar de meeste zonuren zijn. Vergeet je niet in te smeren en af en toe de schaduw op te zoeken. Dit eiland heeft een mediterraan klimaat, waardoor je in de warme zomers een koel briesje hebt.

Ga je meer het binnenland in, is het een stuk warmer. De temperatuur in de zomermaanden ligt tussen de 26 en 33 graden. In de wintermaanden ligt de temperatuur tussen 16 en 21 graden.  

Welke vaccinaties zijn nodig voor Cyprus?

Op vakantie naar Cyprus zijn er geen vaccinaties verplicht of die worden aanbevolen. 

Lokale alarmnummers

Mocht je de hulpdiensten in Cyprus willen bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie in Cyprus, dan kan dat met onderstaande alarmnummers:

  • Algemeen alarmnummer: 112
  • Ambulance: 199
  • Brandweer: 199
  • Politie: 199
  • Netnummer: +357

Vervoer Cyprus

Wil jij het eiland Cyprus verkennen? Hieronder een paar leuke tips om het prachtige eiland te ontdekken!

  • Heb je zin om het eiland te ontdekken met de auto? Er is genoeg keuze bij verschillende verhuurbedrijven. Loop bij verschillende bedrijven binnen, want de prijzen kunnen best veel verschillen van elkaar. Regel je liever alles van te voren? Bekijk dan snel het aanbod voor jouw perfecte auto

  • Geen zin om zelf te rijden en wil je toch genieten van het eiland? Ga dan met de bus, er zijn drie verschillende bussen die over Cyprus heen rijden. Wil je van stad naar stad reizen? Neem dan de interstedelijke bus. De regionale bus brengt je binnen de regio naar de grotere steden. Binnen verschillende steden heb je de stadsbus, waardoor je je makkelijk verplaatst in de stad. Genoeg keus! 

  • Ga je liever met de taxi naar je volgende bestemming? In Cyprus heb je de service taxi, deze taxi heeft plaats voor 8 personen. Hiervoor betaal je een vast bedrag en kan je het best een reservering van te voren maken. Ben je in de stad en wil je met de taxi reizen, hier maken ze gebruik van de meter. En dan is er ook nog de taxi voor het platteland, hiervoor gebruiken ze vaste ritten. 


Heb je nog geen vakantie geboekt naar Cyprus? Bekijk dan snel ons aanbod voor jouw volgende vakantiebestemming naar Cyprus!