JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Reisadvies Duitsland » Alle maatregelen van Duitsland » Prijsvrij.nl
Meer weten?

Corona testen

Lees hier voor welke bestemmingen je een coronatest nodig hebt. 

Corona-voucher

Hoe kan ik boeken met voucher?

Reisadvies

Check de laatste updates van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen over geboekte vakanties

 

Reisadvies voor Duitsland

Voor het laatst bijgewerkt op 22-07-2021

Kijk jij uit naar een fijne zomervakantie, maar blijf je liever wat dichterbij huis? Dan is een vakantie naar Duitsland waar jij naar op zoek bent! Wij hebben de meest actuele informatie en veelgestelde vragen rondom corona in Duitsland voor je op een rij gezet. Zo weet je zeker wat je kunt verwachten tijdens je vakantie in Duitsland en kan je de mooie natuur en bijzondere steden in Duitsland op een veilige manier ontdekken. 

Actuele informatie Duitsland

Woehoe, je mag weer op vakantie mag naar Duitsland! Omdat België geen risicogebied meer is voor Duitsland geldt er voor jou geen meld-, test, en quarantaineplicht meer, behalve als je met het vliegtuig gaat. Dan heb je nog wel een meld/test/quarantaineplicht. Ook zijn er nog steeds beperkingen in Duitsland en die kunnen verschillen per deelstaat. Hieronder geven we je alle informatie die je nodig hebt.

Zomer 2021 naar Duitsland

Ben jij ook weer toe aan vakantie, maar stap je liever niet in het vliegtuig? Ook dichterbij huis kun je genieten van mooie natuur en bijzondere steden met veel historie en cultuur. Wanneer stap jij in je auto om samen met ons de mooiste plekjes van Duitsland te ontdekken? 

Wat zijn de meest gestelde vragen?

Ja zeker! Het is voor Belgen weer mogelijk op vakantie te gaan naar het mooie Duitsland.

Ja, je kunt met de auto naar Duitsland! Het is wel mogelijk dat er grenscontroles plaatsvinden. Was je de afgelopen 10 dagen aaneengesloten in België (geen risicogebied) dan geldt er geen meld- en quarantaineplicht.

Ja dat kan zeker! Iedereen vanaf 6 jaar die vanaf België naar Duitsland vliegen moet een negatieve PCR- of antigeentest, een bewijs van vaccinatie of bewijs van herstel laten zien.

Ja, net als in België is ook in Duitsland het dragen van een mondkapje verplicht en is het handig om deze altijd bij je te hebben. Daarom is het aan te raden om meerdere mondkapjes mee te nemen als je op reis gaat.

In Duitsland dien je een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer, op openbare plekken en in winkels (voor iedereen boven de 6 jaar). Kom je op een andere plek waar je geen afstand kunt houden, bijvoorbeeld in de rij voor een winkel of restaurant? Ook dan dien je een mondkapje te dragen. Let op: in sommige deelstaten is een medisch mondkapje verplicht (KN95 / FFP2 keurmerk).

Als je op vakantie gaat naar Duitsland zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

 • Verplichte documenten

Wanneer je op vakantie gaat naar Duitsland is het verplicht om één van de volgende documenten te kunnen laten zien:

   • Bewijs van vaccinatie

   Ben je volledig gevaccineerd (je laatste dosis moet ouder zijn dan 14 dagen) dan mag je Duitsland binnen zonder in quarantaine te gaan en hoef je geen test te laten zien.


   • Bewijs van herstel van COVID-19

   Als je bent hersteld van COVID-19 en je kan een positieve test laten zien die minimaal 28 dagen en niet ouder dan 6 maanden is. Ook mag je geen symptomen hebben.


   • Negatieve coronatest

   Ga je per vliegtuig naar Duitsland dan ben je nog steeds verplicht om een negatieve test (of bewijs van vaccinatie of herstel) te laten zien. Dit mag een antigeen sneltest zijn die niet ouder is dan 48 uur of een PCR-test die niet ouder is dan 72 uur voor aankomst in Duitsland. Het resultaat hoort in het Duits, Engels, Frans, Spaans of Italiaans te zijn. Als de test negatief is dan hoef je bij aankomst in Duitsland niet in quarantaine. Vanaf 1 juli kun je het Digitaal Corona Certificaat (DCC) gebruiken om aan te tonen dat je negatief bent getest. Deze kun je aanmaken in de CovidSafeBE app.

   Heb je nou geen test gedaan voor vertrek dan kan dat ook in Duitsland. Dit raden wij echter niet aan aangezien je in quarantaine moet totdat je een negatief resultaat terug hebt gekregen.

    • Registratie Duitsland

    Alle reizigers moeten het 'einreiseanmeldung' formulier invullen. Dit geldt niet als je minder dan 24 uur in Duitsland verblijft (bijvoorbeeld doorreis of grenswerker).

     • Public Health Passenger Locator Form België

     Als je langer dan 48 uur in Duitsland bent geweest moet je een Public Health Passenger Locator Form in vullen (online). Ook wanneer je landt op een Nederlandse of Duitse luchthaven, dien je binnen 48 uur vóór aankomst terug in België dit formulier in te vullen. Meer informatie over het PLF vind je hier.

     Op basis van je antwoorden in het Passenger Location Form wordt beoordeeld of je in quarantaine moet of een testverplichting hebt. Als je namelijk uit een hoog risicogebied terugkeert (rode zone), dien je bij terugkomst in quarantaine te gaan en leg je op dag 1 en dag 7 een coronatest af. Deze quarantaine en testen zijn verplicht. Je riskeert een boete van minimaal 250 euro bij niet naleving van deze verplichting. Als dit voor jou geldt, ontvang je een sms. Krijg je geen sms? Dan hoef je dus niet in quarantaine en is er geen testverplichting. Als je terugkeert uit een groene of oranje zone hoef je over het algemeen niet in quarantaine en is er geen testverplichting.


     • Vliegen vanaf Nederland

     Ben je op vakantie geweest naar Duitsland via een Nederlandse luchthaven en wil je Nederland weer inreizen? Dan dien je een coronabewijs te laten zien bij aankomst in Nederland. Let op: Nederland hanteert een andere definitie bij de kleurcodes van de reisadviezen en wellicht ook andere inreisbeperkingen. Controleer daarom altijd op de website van de Nederlandse overheid wat van toepassing is voor jouw vakantie en check de testlocaties op bestemming. Veel luchtvaartmaatschappijen vragen je om een gezondheidsverklaring in te vullen. Deze krijg je vaak aangereikt op het vliegveld, maar Prijsvrij raadt aan om deze alvast in te vullen voor je thuis vertrekt om vertraging te voorkomen. Gezondheidsverklaring downloaden doe je via deze link.

      Er zijn een aantal corona-maatregelen in Duitsland waar je rekening mee moet houden:

      • Mondkapjesplicht: net als in België is ook in Duitsland het dragen van een mondkapje verplicht en is het handig om deze altijd bij je te hebben. Let op: in Duitsland is het verplicht een medisch mondkapje te dragen in winkels en het openbaar vervoer.
      • Social distance: de minimale fysiek afstand is net als bij ons 1,5 meter.
      • Bijeenkomsten: buiten het eigen huishouden mag je met maximaal 10 personen afspreken (maar dit kan verschillen per deelstaat). Privé bijeenkomsten met maximaal 5 personen uit twee verschillende huishoudens zijn toegestaan (kinderen jonger dan 14 jaar zijn uitgesloten). Dit geldt ook zo voor als je met de auto op vakantie gaat.
      • Niet-essentiële winkels: in plaatsen waar het incidentiecijfer meer dan 100 per 100.000 inwoners is kan het zijn dat alle winkels gesloten zijn.


      Iedere deelstaat kan zijn eigen regels en maatregelen hanteren, zorg er dus goed voor dat je goed voorbereid op vakantie naar Duitsland vertrekt. Zo hebben sommige deelstaten een avondklok. Via de website Duitslandinstituut kan je meer informatie zien over de Duitse deelstaten en hun maatregelen.

      Het openbaar leven in Duitsland is langzaam aan het openen, maar met beperkingen. Het verschilt namelijk per deelstaat, waardoor in sommige deelstaten hotels, vakantieparken, de horeca, niet-essentiële winkels en bezienswaardigheden open zijn (dit hangt af van het aantal coronagevallen), maar in andere plaatsen weer niet. Op de website van de Duitse toeristenbond kun je meer informatie vinden waar en wat open is zoals restaurants, winkels, bars en vakantieparken.

      Let op: het is mogelijk dat staten vragen om een negatief testresultaat of een bewijs van vaccinatie om binnen te komen bij onder andere hotels, restaurants, bar, musea, winkels enz. De negatieve test moet op dezelfde dag worden afgenomen.

      Top 10 hotels in Duitsland

      Bekijk de populairste hotels van Duitsland!

      Prijsvrij doet er alles aan om deze pagina zo up-to-date mogelijk te houden, maar door de snelle veranderingen van de regels kunnen onjuistheden voorkomen. Prijsvrij is niet aansprakelijk of verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden. Check altijd voor reservering en vertrek het actuele reisadvies op de website: Federale Overheid Buitenlandse Zaken