JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Reisadvies Duitsland » Alle maatregelen van Duitsland » Prijsvrij.nl

Top 10 hotels in Duitsland

Bekijk de populairste hotels van Duitsland!

Reisadvies voor Duitsland

Voor het laatst bijgewerkt op 22-10-2021

Kijk jij uit naar een fijne vakantie, maar blijf je liever wat dichterbij huis? Dan is een vakantie naar Duitsland waar jij naar op zoek bent! Wij hebben de meest actuele informatie en veelgestelde vragen rondom corona in Duitsland voor je op een rij gezet. Zo weet je zeker wat je kunt verwachten tijdens je vakantie in Duitsland en kan je de mooie natuur en bijzondere steden in Duitsland op een veilige manier ontdekken. 

Actuele informatie Duitsland

Woehoe, je kunt op vakantie mag naar Duitsland! De kleurcode is groen, oranje en rood (vakanties naar rode delen worden afgeraden). Daarnaast gelden er nog enkele inreisbeperkingen en maatregelen op bestemming. Deze maatregelen kunnen verschillen per deelstaat. Ook geldt er de 3G regel. Hieronder geven we je alle informatie die je nodig hebt. Let op: iedereen vanaf 12 jaar (ongeacht of je op doorreis bent) moet een negatieve test laten zien als die persoon niet gevaccineerd is of geen bewijs van herstel kan laten zien.

Wanneer stap jij in je auto of het vliegtuig om samen met ons de mooiste plekjes van Duitsland te ontdekken? 

Meer weten?

Corona-voucher

Hoe kan ik boeken met voucher?

Reisadvies

Check de laatste updates van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen over geboekte vakanties

 

Wat zijn de meest gestelde vragen?

Ja zeker! Het is voor Belgen mogelijk op vakantie te gaan naar bepaalde delen van het mooie Duitsland. Het gebied Schleswig-Holstein heeft de kleurcode oranje. Iedereen vanaf 12 jaar moet een coronabewijs kunnen laten zien (ook voor doorreizigers), of je nu met het vliegtuig komt of de auto.

Let op: Hamburg, Berlijn, Düsseldorf, Keulen, Münster, Detmold, Arnsberg, Saarland, Stuttgart, Karlsruhe, Freiburg, Tübingen, Oberbayern, Niederbayern, Oberpfalz, Oberfranken, Mittelfranken, Unterfranken, Schwaben, Bremen, Darmstadt, Gießen, Kassel, Koblenz, Trier, Braunschweig, Hanover, Lüneburg, Weser-Ems, Rheinhessen-Pfalz, Brandenburg, Dresden, Chemnitz, Leipzig, Thüringen, Mecklenburg-Vorpommern en Sachsen-Anhalt hebben de kleurcode rood en worden vakanties hiernaar toe afgeraden. Hopelijk verandert de situatie snel en staat het gehele Duitsland weer op groen. Als dit zo is, laten wij het je meteen weten.

Ja, net als in België is ook in Duitsland het dragen van een mondkapje verplicht en is het handig om deze altijd bij je te hebben. Daarom is het aan te raden om meerdere mondkapjes mee te nemen als je op reis gaat.

In Duitsland dien je een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer, op openbare plekken en in winkels (voor iedereen boven de 6 jaar). Kom je op een andere plek waar je geen afstand kunt houden, bijvoorbeeld in de rij voor een winkel of restaurant? Ook dan dien je een mondkapje te dragen. Let op: in sommige deelstaten is een medisch mondkapje verplicht (KN95 / FFP2 keurmerk).

Als je op vakantie gaat naar Duitsland zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

 • Heenreis naar Duitsland

Bewijs van vaccinatie

  Ben je volledig gevaccineerd (je laatste dosis moet ouder zijn dan 14 dagen) dan mag je Duitsland binnen zonder in quarantaine te gaan en hoef je geen test te laten zien.

  Bewijs van herstel van COVID-19

  Als je bent hersteld van COVID-19 en je kan een positieve test laten zien die minimaal 28 dagen en niet ouder dan 6 maanden is. Of een herstelbewijs plus 1 vaccinatiedosis.

  Negatieve coronatest

  Ben je niet gevaccineerd of heb je geen bewijs van herstel, dan moeten alle reizigers vanaf 12 jaar een negatief testresultaat laten zien. Dit geldt ook voor als je op doorreis bent (en voor klein grensverkeer). De test mag een antigeen sneltest zijn die niet ouder is dan 48 uur of een PCR-test die niet ouder is dan 72 uur voor aankomst in Duitsland. Het resultaat hoort in het Duits, Engels, Frans, Spaans of Italiaans te zijn. Je kunt het Digitaal Corona Certificaat (DCC) gebruiken om aan te tonen dat je negatief bent getest. Deze kun je aanmaken in de CovidSafeBE app.

   Registratie Duitsland

   Je hoeft jezelf niet te registeren, dit geldt alleen voor risicogebieden. Mocht je daarom in de afgelopen 10 dagen in een risicogebied zijn geweest, dan vul je het 'einreiseanmeldung' formulier in. Dit hoeft dan weer niet als je minder dan 24 uur in Duitsland verblijft (bijvoorbeeld doorreis of grenswerker). Check voor je vertrek ook de maatregelen op de Duitse luchthavens zoals Dusseldorf, Weeze en Keulen.

    • Terugreis naar België

    Public Health Passenger Locator Form België

    Als je langer dan 48 uur in Duitsland bent geweest moet je een Public Health Passenger Locator Form in vullen (online). Ook wanneer je landt op een Nederlandse of Duitse luchthaven, dien je binnen 48 uur vóór aankomst terug in België dit formulier in te vullen. Meer informatie over het PLF vind je hier.

    Op basis van je antwoorden in het Passenger Location Form wordt beoordeeld of je in quarantaine moet of een testverplichting hebt.

    - Kom je uit een groene of oranje zone? Je hoeft je niet te laten testen en niet in quarantaine.

    - Kom je terug uit een rode zone in de Europese Unie (of uit een rood-niet-EU-land op de witte lijst) en kan je een bewijs van vaccinatie of herstel laten zien? Dan hoef je niet in quarantaine of je te laten testen.

    - Kom je terug uit een rode zone in de Europese Unie (of uit een rood-niet-EU-land op de witte lijst) heb je geen vaccinatie- of herstelbewijs en geen recente PCR-test die niet ouder is dan 72 uur? Dan doe je op dag 1 of 2 een test. Als deze negatief is dan mag je je quarantaine verlaten. Kinderen onder 12 jaar hoeven geen test te doen maar moeten in quarantaine totdat de ouders hun resultaat binnen hebben. 

    -
    Kom je uit een zone buiten de Europese Unie en heb je een vaccinatiebewijs? Dan doe je een test op dag 1 of 2 en mag je je quarantaine verlaten als het resultaat negatief is. Kan je geen vaccinatiebewijs laten zien dan ga je verplicht 10 dagen in quarantaine. Je kunt op dag 1 en dag 7 een coronatest af leggen. De quarantaine kan worden verkort als de 2e test op dag 7 negatief is. Deze quarantaine en testen zijn verplicht. Je riskeert een boete van minimaal 250 euro bij niet naleving van deze verplichting.

    • Vliegen vanaf Nederland

    Ben je op vakantie geweest naar Duitsland via een Nederlandse luchthaven en wil je Nederland weer inreizen? Dan dien je een coronabewijs te laten zien bij aankomst in Nederland. Let op: Nederland hanteert een andere definitie bij de kleurcodes van de reisadviezen en wellicht ook andere inreisbeperkingen. Controleer daarom altijd op de website van de Nederlandse overheid wat van toepassing is voor jouw vakantie en check de testlocaties op bestemming.

    Veel luchtvaartmaatschappijen vragen je om een gezondheidsverklaring in te vullen. Deze krijg je vaak aangereikt op het vliegveld, maar Prijsvrij raadt aan om deze alvast in te vullen voor je thuis vertrekt om vertraging te voorkomen. Gezondheidsverklaring downloaden doe je via deze link. Bekijk ook de maatregelen voor de luchthaven waar jij vandaan vliegt zoals Schiphol, Eindhoven of Rotterdam.

     Er zijn een aantal corona-maatregelen in Duitsland waar je rekening mee moet houden:

     • Mondkapjesplicht: net als in België is ook in Duitsland het dragen van een mondkapje verplicht en is het handig om deze altijd bij je te hebben. Let op: in Duitsland is het verplicht een medisch mondkapje te dragen in winkels en het openbaar vervoer.
     • Social distance: de minimale fysiek afstand is net als bij ons 1,5 meter.
     • Bijeenkomsten: buiten het eigen huishouden mag je met maximaal 10 personen afspreken (maar dit kan verschillen per deelstaat). Privé bijeenkomsten met maximaal 5 personen uit twee verschillende huishoudens zijn toegestaan (kinderen jonger dan 14 jaar zijn uitgesloten). Dit geldt ook zo voor als je met de auto op vakantie gaat.
     • 3G regel: deze regel (gevaccineerd, genezen, getest) biedt je toegang tot ziekenhuizen, binnengedeeltes van restaurants of een verblijf in een hotel/pension, indoor evenementen, festivals en sportactiviteiten en o.a. de kapper of schoonheidssalon. Om toegang te krijgen moet je een antigeentest (maximaal 24 uur oud) of een PCR-test (maximaal 48 uur oud) laten zien als je niet bent gevaccineerd of geen herstelbewijs kunt laten zien. Als het incidentiecijfer onder de 35 nieuw infecties per 100.000 inwoners is, geldt deze regel mogelijk niet.


     Iedere deelstaat kan zijn eigen regels en maatregelen hanteren, zorg er dus goed voor dat je goed voorbereid op vakantie naar Duitsland vertrekt. Zo hebben sommige deelstaten een avondklok. Via de website Duitslandinstituut kan je meer informatie zien over de Duitse deelstaten en hun maatregelen.

     Het openbaar leven in Duitsland is langzaam aan het openen, maar met beperkingen. Het verschilt namelijk per deelstaat, waardoor in sommige deelstaten hotels, vakantieparken, de horeca, niet-essentiële winkels en bezienswaardigheden open zijn (dit hangt af van het aantal coronagevallen), maar in andere plaatsen weer niet. Op de website van de Duitse toeristenbond kun je meer informatie vinden waar en wat open is zoals restaurants, winkels, bars en vakantieparken.

     Let op: het is mogelijk dat staten vragen om een negatief testresultaat of een bewijs van vaccinatie om binnen te komen bij onder andere hotels, restaurants, bar, musea, winkels enz. De negatieve test moet op dezelfde dag worden afgenomen.

     Prijsvrij doet er alles aan om deze pagina zo up-to-date mogelijk te houden, maar door de snelle veranderingen van de regels kunnen onjuistheden voorkomen. Prijsvrij is niet aansprakelijk of verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden. Check altijd voor reservering en vertrek het actuele reisadvies op de website: Federale Overheid Buitenlandse Zaken