JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
The Queen's Gambit - Filmlocaties

The Queen's Gambit

Auteur: Kim  Gepubliceerd op: 07-04-2021

The Queen’s Gambit is het razendpopulaire verhaal over het jonge schaaktalent Beth Harmon. Hoewel het verhaal zich afspeelt in verschillende landen, zijn veel scènes opgenomen in Berlijn. Ben je ook fan van deze fantastische serie? Tijdens een citytrip naar de hoofdstad van Duitsland kun je veel van de gebouwen en filmlocaties aanschouwen!

Het weeshuis

In de jaren '50 woont Beth Harmon in weeshuis Methuen Home for girls, waar ze erachter komt dat ze een groot schaaktalent is. Net buiten Berlijn ligt Schloss Schulzendorf aan de Dorfstraße 15C. Hier zijn alle weeshuis-scènes opgenomen. Het statige gebouw uit 1889 is van binnen niet toegankelijk, maar alleen al aan de buitenkant is het een feest van herkenning. Een bezoekje aan het weeshuis is het perfecte dagtripje tijdens je citytrip naar Berlijn.

Weeshuis Schloss Schulzendorf (Felipe Tofani)

Cincinnati

De scènes in het ‘Gibson Hotel’ in Cincinnati spelen zich af in de Meistersaal, een neo-klassieke zaal vlakbij de Potsdamer Platz. Hier verblijft Beth voor een groot schaaktoernooi en ze sleept er bovendien haar eerste grote geldprijs in de wacht. Je vindt de Meistersaal aan de Kothenerstrasse, een indrukwekkende straat in het zuid-westen van Berlijn. In het dagelijks leven wordt de locatie gebruikt voor gala’s, conferenties, huwelijken en concerten, maar de zaal is ook op afspraak te bezoeken.

Fun Fact: Artiesten zoals David Bowie, U2, Bon Jovi en Depeche Mode hebben diverse nummers opgenomen in deze voomalige opnamestudio.

Moderne gebouwen aan de Potsdamer Platz

Ben Snyder’s Department Store

Nadat Beth het weeshuis heeft verlaten, gaat ze regelmatig shoppen bij Ben Snyders Departement Store in Kentucky. Het is een prachtig modehuis waar ze haar liefde voor fashion ontwikkelt. De opnames van Ben Snyder's vonden plaats in het Humana Secondhand & Vintage Kaufhaus wat zich bevindt aan de Frankfurter Tor 3. Dit is dé perfecte plek om mooie vintage items te scoren. Het schijnt zelfs de beste vintage-winkel in heel Europa te zijn! Maak hier dus zeker een stop tijdens je vakantie in Berlijn.

Las Vegas, Mexico en Parijs

Het Palais am Funkturm aan de Hammarskjöldplatz 5 werd als locatie gebruikt voor de US Open Championships in Las Vegas. De klassieke balzaal, de grote ruimte met iconische trap en de enorme in hoogte verstelbare kroonluchter zouden inderdaad zo door kunnen gaan voor een hotel in Las Vegas. 

In Mexico bedenkt Beth samen met haar vrienden een strategie hoe ze kan winnen van de Russen. De scène in het zwembad van het Aztec Hotel is opgenomen in het Haubentaucher zwembad aan de Revaler Strasse. De lobby van het hotel kan je vinden in het Friedrichstadt-Palast aan de Friedrichstrasse. Dit is een echte must-see tijdens je citytrip in Berlijn. In dit revuetheather met moderne toneeltechnologie worden nog steeds de mooiste voorstellingen gehouden.

Lobby Friedrichstadt-Palast (Friedrichstadt-Palast Berlin)

Beth’s eerste toernooi in Europa is in Parijs. Café Grosz is de perfecte locatie voor zowel het café, de hotel lobby en het toernooi. Je vindt Cafe Grosz aan de Kurfurstendamm. Ook het Bode Museum aan de Am Kupfergarden is gebruikt voor de scène in Parijs, herkenbaar aan het grote standbeeld van Frederik Willem I dat in de hal staat. Naast The Queen's Gambit fans, kunnen ook cultuurliefhebbers hun hart ophalen tijdens een bezoekje aan dit museum.

Het Bode Museum aan de Spree in Berlijn

Moskou

Het typisch Russische hotel waar Beth tijdens het toernooi in Moskou verblijft kan je vinden aan de Karl Marx Allee: een straat vol oude Sovjet gebouwen. De façade van het hotel zie je terug bij meerdere gebouwen. Vroeger was dit dé winkelstraat van Oost-Berlijn. Het toernooi zelf is opgenomen in het oude stadhuis. Ook wel het Altes Stadthaus aan de Molkenmarkt. Het is niet toegankelijk voor individuele bezoeken, maar er worden wel regelmatig evenementen georganiseerd. Aan dezelfde Karl Marx Allee vind je ook Der Rosengarten. In de serie is dit het park in Moskou waar Beth in de laatste aflevering haar overwinning met een paar oude, schakende mannetjes viert.

Ben je enthousiast geworden over een citytrip naar Berlijn? Breng als echte The Queen's Gambit-fan dan zeker een bezoekje aan een aantal filmlocaties van de serie. Waan je volledig in ouderwetse schaaksferen tijdens je citytrip in Berlijn!