JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Groot Brittannië informatie - Voorbereid op reis - Prijsvrij

Groot Brittannië informatie

Wil jij graag op vakantie naar Groot Brittannië? Wat een top idee! Daarom hierbij handig informatie over Groot Brittannië. Voordat je vertrekt is het slim om je goed in te lezen over praktische zaken zoals het lokale vervoer, benodigde reisdocumenten en hoe je betaalt in Groot Brittannië. Je leest het allemaal in deze Prijsvrij Vakantiewijzer. Zo weet je precies wat je kunt verwachten tijdens je vakantie of citytrip in Groot Brittannië. Op een onbezorgde manier geniet je van fantastische steden zoals Londen, Manchester, Edinburgh en Belfast!

Groot Brittannië informatie

Officiële taal


Engels


Hoofdstad


London


Regeringsvorm

 


Constitutionele monarchie


Oppervlakte


242.495 km²


Inwoners


65.761.117


Munteenheid


Pond (GBP)


Tijdsverschil

Zomer:

Winter:


 

+ 1 uur

+ 1 uur 


Vaccinatie


Geen


Vluchtduur

Londen


 

Circa 1 uur 


Visum


Nee


Web - Code - Tel. .uk - GBR - +44

Valuta in Groot Brittannië

De valuta in Groot Brittannië is de Britse pond (GBP). De wisselkoers ligt op ongeveer:  

€ 1-, is 0,90 GBP. Vrijwel overal in Groot Brittannië zijn pinautomaten te vinden, waar ze Master Card, Visa, American Express  en pinpassen accepteren. Wil jij je contanten euro's inwisselen naar Britse ponden, dan ben je bij het meest voordelig uit bij de banken in Groot Brittannië.

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie

Voor een vakantie naar Groot Brittannië heb je een paspoort nodig die tot en met de dag van je terugreis geldig is. Met een geldige identiteitskaart kun je Groot-Brittannië niet meer inreizen. Het aanvragen van een visum is momenteel niet nodig, maar vanaf eind 2024 zal het wel nodig zijn om je online te registreren. De exacte invoeringsdatum is nog niet bekend, hou hiervoor de website ETA UK in de gaten.

Vluchtduur Groot Brittannië

Vlieg mee naar Groot Brittannië. De vliegtijd naar verschillende steden is niet heel lang, hieronder een paar steden met de vluchtduur:  


Amsterdam - London: circa 1 uur

Amsterdam - Manchester: circa 1 uur en 20 minuten 

Amsterdam - Glasgow: circa 1 uur en 30 minuten
Amsterdam - Belfast: circa 1 uur en 35 minuten

Elektriciteit in Groot Brittannië

Voor jouw vakantie in Groot Brittannië heb je een wereldstekker nodig van het type G. De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz. 

Drinkwater

Het kraanwater in Groot Brittannië, is veilig om te drinken. Alleen het water kan chloor bevatten waardoor het niet heel lekker is. Daarom raden we het aan om flesjes water te kopen bij de supermarkten. De groenten kan je wassen met het kraanwater en de ijsklontjes in een heerlijk gekoeld drankje zijn ook geen probleem. 

Welke taal spreken ze in Groot Brittannië?

In Groot Brittannië word Engels gesproken. De taal waar iedereen wel een woordje van kent. Je hebt in Groot Brittannië wel verschillende dialecten, waardoor je soms goed moet opletten! De Britten kunnen snel praten. Keep up! 

Cultuur Groot Brittannië

Groot Brittannië kent een grote sport-, kunst- en muziekcultuur. Woon tijdens je vakantie grote sportwedstrijden bij zoals van een bekende voetbalclub, laat je verrassen door de vele kroegen met livemuziek en laat je inspireren door lokale kunst.

Fooi geven in Groot Brittannië is niet verplicht. Alleen bij taxiritten is het gebruikelijk om de prijs naar boven af te ronden. In restaurants is het normaal om een fooi te geven van 10 tot 15 procent van de totaalprijs. Check wel altijd op de bon of het restaurant uit zichzelf al fooi heeft toegerekend  door ‘servicekosten’ toe te voegen.

Feestdagen Groot Brittannië

Hieronder de belangrijkste feestdagen van Groot-Brittannië. De feestdagen kunnen verschillen per jaar bekijk dan ook goed voordat je vertrekt wat de feestdagen zijn van dat jaar. Het is mogelijk dat al het openbaar vervoer niet rijdt de restaurants, winkels en musea is gesloten. Vraag het nog na aan de lokale bevolking als je op vakantie bent. 

1 januari

(Nieuwjaarsdag)


17 maart 

St. Patrick's Day (Noord-Ierland)


21 april 

Verjaardag van de Koningin


25 mei
Spring Bank Holiday


12 juli
Slag aan de Boyne


31 augustus

Summer Bank Holiday


5 november
Guy Fawkes Day

25-26 december

Kerstmis 


26 december

Boxing Day


Hoe is het weer en klimaat in Groot Brittannië?

Het weer in Groot Brittannië is vergelijkbaar met dat van België. Je vindt hier een gematigd zeeklimaat. Net als in België is er het hele jaar door kans op een regenbui. In Schotland en Wales is de kans op regen een stuk groter. De winters zijn mild en de zomers lekker aangenaam en zelfs iets warmer dan in België!

Welke vaccinaties zijn nodig voor Groot Brittannië?

Er zijn geen verplichte of aanbevolen vaccinaties waar je aan hoeft te denken bij een vakantie naar Groot Brittannië.

Lokale alarmnummers

Groot Brittannië heeft twee algemene alarmnummers, namelijk 112 en 999. Met beide nummers bereik je snel de politie, ambulance en brandweer.

Vervoer Groot Brittannië

Het openbaar vervoer is in Groot Brittannië goed geregeld. Zeker in de grote steden. Zo kun je in grotere steden gebruik maken van goede busverbindingen. In Londen, Glasgow en Newcastle kun je reizen met de metro. Verspreid over het centrum liggen veel metrostations en met een duidelijk overzicht van metrolijnen die ieder een eigen kleur hebben verplaats je je eenvoudig door de binnensteden. In Manchester kun gebruik maken van de tram.

Als je een citytrip naar Londen wilt maken dan doe je er verstandig aan om een Visitor Oyster Card aan te schaffen. Deze kaart kun je vergelijken met een OV Chipkaart in België en werkt hetzelfde met het opladen van saldo. De Visitor Oyster Card is geldig voor de bus en de metro.

In grote steden rijden ook veel taxi’s. Veel taxi’s hebben een bordje met ‘for hire’ op de auto. Als dit bordje verlicht is dan is deze taxi vrij en kun je jouw hand opsteken. Veel taxi’s hebben een meter. Is dit niet het geval? Spreek dan met de taxichauffeur voor vertrek een prijs af.

Wil je met een huurauto zelf rijden in Groot Brittannië? Houd er dan rekening mee dat ze in Groot Brittannië links rijden in plaats van rechts. Je kunt gewoon met je Vlaamse rijbewijs autorijden in Groot Brittannië. Bij de meeste autoverhuurders dien je minimaal 25 jaar te zijn en in het bezit van een creditcard. Bekijk alle autovakanties naar Groot Brittannië.

Ben jij ‘ready’ voor een vakantie naar Groot Brittannië? Laat je verrassen door ons voordelige aanbod in hotels in Groot Brittannië en boek je vakantie naar de andere kant van de Noordzee!