JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Alles over de Plitvice Meren weten? Ontdek de beste tips en antwoorden op al je vragen!

Alles over de Plitvice Meren weten? Ontdek de beste tips en antwoorden op al je vragen!

Auteur: Jari  Gepubliceerd op: 05-07-2023

Uit eigen ervaring spreek ik over één van de mooiste plekken van Europa: de Plitvice Meren. Dit natuurwonder vind je in het prachtige Kroatië en bestaat uit 16 kraakheldere meren die met elkaar zijn verbonden via 90 magische watervallen. Dit alles maakt van Plitvice het grootste nationale park van Kroatië. Ik ben hier eind mei geweest, een fantastische periode waarin de watervallen volop stromen. Ik zag regenbogen verschijnen in het gedruis van de watervallen terwijl ik over houten vlonders liep boven het water. Dit was echt een besefmoment dat dit een onvergetelijke plek is. Heb je de kans om de Plitvice Meren te bezoeken? Zeker doen! In dit blog geef ik je handige tips en antwoorden op veelgestelde vragen.

De mooiste plekken van het Plitvice National Park

Waar moet ik in hemelsnaam beginnen? Er zijn zoveel mooie plekken bij de Plitvice Meren! Ik doe een poging. Het nationale park is in principe opgesplitst in 2 delen: de boven- en benedenmeren. De bovenmeren bestaan uit 12 meren en worden gekenmerkt door de smaragdgroene kleur en de vele planten die aan de waterkant groeien. Het bovengebied is erg groot en de fanatieke wandelaar kan hier lekker op pad. De benedenmeren zijn daarentegen een stuk kleiner en volgens velen ook een stuk mooier! Dit gebied telt 4 meren gelegen in een kalkstenenkloof.

Een plek die je niet mag overslaan in Plitvice is het Kozjak meer. Dit is het grootste meer van het park en verbindt de boven- en benedenmeren met elkaar. Met een boottocht kun je over dit meer varen, dit is inbegrepen in de entreeprijs van het park. Een andere locatie die je echt gezien moet hebben is de Veliki Slap waterval. Van alle 90 watervallen in het park is dit met 78 meter de hoogste. Pak de camera er maar bij als je hier bent, want dit wil je vastleggen op beeld!

Hoteltip in Plitive National Park: Jezero


Velki Slap waterval

Naar hartenlust wandelen bij de Plitvice Meren

Stop die wandelschoenen maar alvast in je valies, want als je tijdens jouw vakantie naar Kroatië de Plitvice Meren wilt bezoeken zijn deze echt nodig! Je wandelt hier langs watervallen, over vlonders boven de meren en in de bergen. In totaal kun je kiezen uit 7 hikeroutes door het park:

  • Route A: vanaf ingang 1 en duurt zo’n 2 tot 3 uur (totale afstand: 3 kilometer). Perfect als je in korte tijd het mooiste van de benedenmeren wilt zien!
  • Route B: vanaf ingang 1 en duurt ongeveer 3 tot 4 uur (totale afstand: 4 kilometer). Deze hike bij de benedenmeren bevat ook een boottocht en treinrit.
  • Route C: vanaf ingang 1 en duurt 4 tot 5 uur (totale afstand 8 kilometer). Deze wandelroute is een ideaal als je de boven- en benedenmeren wilt combineren!
  • Route E: vanaf ingang 2 en duurt zo’n 2 tot 3 uur (totale afstand: 5 kilometer). Bewonder met deze hike het mooiste van de bovenmeren inclusief boot- en treinrit.
  • Route F: is hetzelfde als route B, maar dan met een ander vertrekpunt (totale afstand: 4,6 kilometer).
  • Route H: is hetzelfde als route C , maar dan met een ander vertrekpunt (totale afstand: 8,9 kilometer).
  • Route K: vanaf ingang 1 en 2 en duurt ongeveer 6 tot 8 uur (totale afstand: 18,3 kilometer). De langste hiketocht van het park is voor de echte wandelliefhebber!


Blijf te allen tijde op de wandelpaden voor je eigen veiligheid. In het park leven wilde dieren zoals wolven en bruine beren.

Hoteltip in Noord-Dalmatië: Pine Beach Pakostane Adriatic Eco Resort


Vlonderpad in Plitvice

Veelgestelde vragen over de Plitvice Meren

Ik raad aan om ruim van tevoren je goed in te lezen over een bezoek aan de Plitvice Meren. Het is een razend populair park en enige voorbereiding is zeker nodig. Met de antwoorden op onderstaande vragen ben je al van veel zaken op de hoogte!  

Waar liggen de Plitvice Meren?

Je vindt de Plitvice Meren in het noordoosten van Kroatië. Wanneer je aan de kust verblijft kun je dit nationale park prima als dagtrip bezoeken met een georganiseerde excursie of lekker zelf met een huurauto. Vanaf de Dalmatische kust zoals vanaf Zadar is het 1,5 uur rijden en vanaf Split 2,5 uur. Verblijf je in Istrië? Vanaf kustplaatsen zoals Pula, Porec en Rovinj moet je rekening houden met 3 tot 3,5 uur rijden naar de Plitvice Meren.

Welke ingang gebruik je bij de Plitvice Meren?

Entree tot het Plitvice National Park kun je verkrijgen via 2 ingangen. Ingang 1 ligt bij de benedenmeren. Wanneer je via ingang 1 het park binnenkomt heb je gelijk een waanzinnig uitzicht over de grootste waterval van Plitvice: Veliki Slap. Via de houten vlonders over de meren en wandelpaden kun je de benedenmeren in een paar uur ontdekken. Hierna zou je met de bus naar de bovenmeren kunnen. Daarentegen geeft ingang 2 je direct toegang tot de bovenmeren. De bovenmeren zijn een stuk groter en om alles goed te zien heb je een hele dag nodig. Bovendien is het over het algemeen bij ingang 2 een stuk rustiger.

Hoe lang heb je nodig voor de Plitvice Meren?

Dat hangt helemaal af van jouw wandelniveau en het tempo waarin je het park wilt bezoeken. Met wandelroute C van 8 kilometer zou je zowel de boven- als de benedenmeren prima kunnen bezoeken in één dag. Je krijgt dan de belangrijkste plekken van het park te zien. Wil je verder wandelen of het juist rustiger aan doen? Dan is het slim om een toegangspas voor 2 dagen te reserveren. Je kunt dan de ene dag de bovenmeren ontdekken en de tweede dag de benedenmeren.

Wat kost entree tot de Plitvice Meren?

Dat is helemaal afhankelijk van de periode waarin je de Plitvice Meren wilt bezoeken. Het nationale park werkt met prijzen voor het hoog- en laagseizoen. Voor het laagseizoen betaal je ongeveer € 11,- en tijdens het hoogseizoen € 40,-. Het park bepaalt zelf per dag wat de entreekosten zijn, dus check de website van het park zelf voor de actuele prijzen. Kinderen tot 7 jaar mogen gratis naar binnen.

Belangrijk: het is verplicht om uiterlijk één dag voor je bezoek aan het park online een ticket te kopen. Print de bevestigingsmail uit en neem deze mee naar de kassa van ingang 1 of 2. De ingang moet je namelijk ook al aangeven bij het reserveren. Ook geef je bij reservering de datum en je aankomsttijd aan. Zorg dat je op tijd bij het park bent, want krijgt entree 30 minuten vóór de aangegeven tijd tot één uur na jouw aangegeven tijd. Er zijn ook toegangspassen voor 2 dagen. Op de tweede dag kun je zelf kiezen wanneer je naar het park komt. Tickets boek je voordelig via Get Your Guide.

Wanneer kun je de Plitvice Meren bezoeken?

Wanneer je de Plitvice Meren in de lente bezoekt zijn de watervallen het grootst. Dat komt omdat het regenseizoen dan is geweest en het water zijn vrije loop kan gaan. Van de laatste zondag van maart tot eind mei is het park geopend van 08.00 tot 19.00 uur. In de zomer is alles mooi groen en zijn de meren superhelder. Van 1 juni tot 20 augustus zijn de openingstijden van 7.00 tot 20.00 uur. De zomer is ook by far de drukste periode in het park. Als je nog enigszins rustig wilt rondwandelen is het advies héél vroeg of wat later op de middag binnenkomen. Vóór 10 uur en na 17 uur is het redelijk rustig in het hoogseizoen. In de herfst van 21 augustus tot 30 september is het park open van 7.00 tot 19.00 uur.

Kun je zwemmen bij de Plitvice Meren?

Hoe aantrekkelijk het kraakheldere water ook is, helaas is zwemmen in dit Plitvice Meren niet toegestaan.


De Bovenmeren van Plitvice


Kun jij niet wachten om de schitterende watervallen en de idyllische meren van Plitvice te bewonderen tijdens jouw vakantie in Kroatië? Bekijk dan de beste hotels in Kroatië waarvandaan je dit betoverende park kunt bezoeken en reserveer je tickets of een rondleiding met een gids