JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Oostenrijk informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.be

Oostenrijk informatie

Niets is belangrijker dan goed voorbereid op reis te gaan. Van Oostenrijkse gebruiken en de munteenheid tot belangrijke reisdocumenten en verkeersregels. In de Prijsvrij Vakantiewijzer hebben wij alle praktische informatie voor je op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat je veilig en zorgeloos op vakantie gaat. Wij wensen je alvast veel succes met je voorbereiding en een fijne vakantie in Oostenrijk!

Oostenrijk informatie

Officiële taal


Duits


Hoofdstad


Wenen


Regeringsvorm


Federale republiek


Oppervlakte


83.871 km²


Inwoners


8.859.449


Munteenheid


Euro (EUR)


Tijdsverschil


Geen


Vaccinatie

(aanbevolen)


 

Teken encefalitis


Vluchtduur

Wenen:

Zürich:


 

Circa 1,5 uur

Circa 1 uur


Visum

Nee


Web - Code - Tel.

.at - AUT - +43

Valuta in Oostenrijk

Oostenrijk behoort net als België tot de EU-landen. Daarom betaal je in dit vakantieland ook met de euro. In tegenstelling tot België wordt in Oostenrijk ook nog 1 en 2 cent gebruikt als betaalmiddel en wisselgeld. Mocht je geld willen opnemen, dan vind je in Oostenrijk nog overal banken. Zelfs in kleine dorpen zijn er vestigingen van een bank. Als je bankpas is voorzien van een Maestro logo kan je altijd terecht bij een van de geldautomaten. Vaak geldt er een maximum bedrag van rond de €400,- per dag wat je kunt opnemen. Houd daarbij rekening mee dat er per geldopname transactiekosten zijn. Dit kan zowel een vast bedrag zijn als een percentage.

Je kunt bijna overal contant, met je pinpas of creditcard betalen. Bijvoorbeeld in hotels, restaurants, tankstations en op tolwegen. Bij supermarkten en kleinere winkels hebben Oostenrijkers liever niet dat je met creditcard betaalt. De reden hiervoor is de hoge commissie die een creditcardmaatschappij in rekening brengt. Visa en Mastercard zijn de meest geaccepteerde creditcards.

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie 

Voor een vakantie naar Oostenrijk is alleen een geldig paspoort of een geldige Belgische identiteitskaart vereist. Een visum heb je niet nodig.

Vluchtduur Oostenrijk

Vlieg rechtstreeks vanaf Brussel naar Wenen waarin je gemiddeld in 1 uur en 15 minuten deze prachtige stad in Oostenrijk bereikt. Ook is het mogelijk om vanaf Brussel naar Zürich te vliegen. Dan is de gemiddelde vluchtduur 55 minuten. 


En dan ben je aangekomen op de luchthaven in Oostenrijk en kan jouw vakantie daadwerkelijk beginnen! Laat je informeren over transfertijden in Oostenrijk, zodat je precies weet hoe lang jouw reis duurt vanaf de airport naar je hotel.

Elektriciteit in Oostenrijk

Voor een vakantie in Oostenrijk hoef je geen wereldstekker mee te nemen. De netspanning bedraagt namelijk 220 volt net als in België. Ook gebruiken ze in Oostenrijk dezelfde stopcontacten en stekkers.

Drinkwater

Het kraanwater in Oostenrijk is van uitstekende kwaliteit en daarom ook veilig om te drinken. Zij zuiveren het water goed en dit bevat vaak essentiële mineralen. Vooral in kleine Alpendorpjes zit het kraanwater vol mineralen waar gezuiverd smeltwater voor wordt gebruikt. 

Welke taal spreken ze in Oostenrijk?

De officiële taal van Oostenrijk is Duits. Ruim 90 procent van de Oostenrijkers spreekt dit dan ook. Echter hebben ze wel een eigen dialect waardoor het Duits anders klinkt dan je misschien gewend bent. Naast de Duitse taal wordt er ook Kroatisch, Servisch en Turks gesproken. Je hebt zelfs in twee regio’s een eigen officiële taal, namelijk in Karinthië Sloveens en in Burgenland Hongaars en Kroatisch. Meer dan de helft van de bevolking van Oostenrijk spreekt ook Engels, dus jezelf verstaanbaar maken in Oostenrijk moet helemaal goed komen!

Cultuur Oostenrijk

Als je aan Oostenrijk denkt, dan denk je ook wel aan de welbekende wienerschnitzel. De Oostenrijkers zijn er dol op net als op zoetigheid. Zo bestaat een typisch Oostenrijks ontbijt uit zoete broodjes met honing of jam. En daar laten ze het niet bij. Ook tijdens het drinken van een kop koffie of dessert kan natuurlijk een heerlijk stukje appeltaart of apfelstrüdel niet ontbreken.


Het zal je vast niet zijn ontgaan, maar jodelen en lederhosen zijn ook typische kenmerken die bij de Oostenrijkse cultuur horen. Jodelen is een manier van zingen wat vroeger diende als communicatie over grotere afstanden. Daarbij werd er ook traditionele kleding gedragen. Dit kwam voornamelijk in de Alpenlanden voor.

Feestdagen Oostenrijk

Het vakantieland kent veel feestdagen, dus houd er rekening mee dat tijdens deze dagen winkels, musea en overige instellingen gesloten zijn.

1 januari

Nieuwjaar


6 januari

Heilige Driekoningen


5 april

Tweede Paasdag


1 mei

Dag van de Arbeid


13 mei

Hemelvaart


24 mei

Tweede Pinksterdag


11 juni

Sacramentsdag


15 augustus

Maria Hemelvaart


26 oktober

Nationale feestdag


1 november

Allerheiligen


8 december

Maria onbevlekte ontvangenis


25 december

1e Kerstdag


26 december

2e Kerstdag


Hoe is het weer en klimaat in Oostenrijk?

Warme zomers en koude winters kenmerken het landklimaat van Oostenrijk. Factoren die veel invloed hebben op het weer zijn de vele bergen die voor flinke hoogteverschillen zorgen in het land. Het vakantieland is onder meer zeer populair als wintersportbestemming. Om van een sneeuwzeker wintersportvakantie te genieten raden wij je aan om in januari en februari naar Oostenrijk te gaan. Dan ligt de gemiddelde temperatuur maximaal op 1 graden en minimaal -6 graden.


Ook kent het vakantieland warme zomers waarin temperaturen oplopen tot zo’n 26 graden. Dan kan het voorkomen dat het op hogere hoogtes wat koeler is. Houd hier rekening mee met het inpakken van je valies dat je geschikte kleding en schoenen meeneemt. Dus of je nu op wintersportvakantie of wandelvakantie gaat, Oostenrijk is geschikt voor beide type vakanties.

Welke vaccinaties zijn nodig voor Oostenrijk?

In Oostenrijk zijn er geen vaccinaties verplicht. Mocht je langer dan vier weken in de natuur wandelen of kamperen, dan wordt de vaccinatie tegen teken encefalitis aanbevolen. Vraag deze vaccinatie gemakkelijk online aan bij onze exclusieve partner Vaccinaties op Reis

Lokale alarmnummers

Mocht je de hulpdiensten in Oostenrijk willen bereiken, dan kan dat met onderstaande alarmnummers:

  • Algemeen alarmnummer: 112
  • Ambulance: 144
  • Brandweer: 122
  • Politie: 133
  • Reddingsbrigade in de bergen: 140
  • Netnummer: +43

Met de auto naar Oostenrijk

Rijd de prachtige alpentoppen, schattige valleien en helderblauwe meren tegemoet tijdens jouw autovakantie naar Oostenrijk. Wij hebben handige informatie voor je op een rij gezet, zodat jij op en top voorbereid bent voor een autovakantie Oostenrijk.

  • Neem een geldige Vlaamse rijbewijs mee.
  • Vergeet geen gevarendriehoek in de auto te hebben, deze is verplicht.
  • Ook zijn het hebben van een reflecterend veiligheidsvest en verbanddoos verplicht in de auto.
  • Als je in Wenen rijdt is het verboden om geluidssignalen te geven, tenzij het echt niet kan om gevaar tegen te houden.
  • Voor de snelwegen (A-wegen) en diverse autowegen (S-wegen, S1 en B302) dien je in het bezit te zijn van een geldig vignet.
  • Winterbanden zijn van 1 november t/m 15 april verplicht bij winterse omstandigheden.


Nu je helemaal voorbereid bent voor een heerlijke vakantie in Oostenrijk, ga jij een zorgeloze vakantie tegemoet. Heb je nog geen (auto)vakantie naar Oostenrijk gepland? Ontdek dan ons ruime aanbod!