JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Reisadvies Italië » Alle maatregelen van Italië » Prijsvrij.be
Meer weten?

Corona-voucher

Lees hier meer over hoe je kan boeken met de corona-voucher.

Buitenlandse Zaken

Check de laatste updates van het Ministerie van Buitenlandse zaken

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen over geboekte vakanties

Reisadvies voor Italië

Voor het laatst bijgewerkt op 29-09-2021


Wil jij graag op vakantie naar Italië? Dan is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus, zodat je weet wat je allemaal kunt verwachten tijdens jouw vakantie. Wij hebben een overzicht met de meest actuele informatie, de richtlijnen van de Italiaanse overheid en veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet zodat jij goed voorbereid op vakantie kunt gaan!

Actuele informatie

Het is weer mogelijk om op vakantie te gaan naar Italië! Sommige regio's zijn wel bestempeld met code rood. Dit zijn Sicilië, Sardinië, Toscane, Marche, Calabrië  en Basilicata. Het wordt afgeraden om hiernaartoe op vakantie te gaan. Daarnaast zijn er een aantal regio's oranje. Hier mag je wel gewoon heen. Het gaat om: Piemonte, Aosta Valley, Liguria, Lombardy, Abruzzo, Campania, Puglia, Bolzano, Trento, Veneto, Friuli-Venezia Giulia, Emilia-Romagna, Molise, Lazio en Campania.

Houd er ook rekening mee dat de Italiaanse overheid heeft besloten dat je een coronacertificaat nodig hebt als je een restaurant, museum, bioscoop, evenementen etc. wil bezoeken. Dit geldt alleen voor binnenruimtes en voor iedereen vanaf 12 jaar oud.


Top 10 zomervakantie hotels

Bekijk onze populairste hotels en campings in Italië en verheug je op een zorgeloze zomer!

Wat zijn de meest gestelde vragen?

Het is weer mogelijk voor Belgen om vakantie te gaan naar Italië! Behalve naar Sicilië, Sardinië, Toscane, Marche, Calabrië en Basilicata. Het wordt afgeraden om hiernaartoe op vakantie te gaan

Ja het is mogelijk om naar Italië te reizen. Je dient je te houden aan de richtlijnen van de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt. Dit kan verschillen per luchtvaartmaatschappij en luchthaven. Let ook op aan welke regels je je dient te houden op het vliegveld van vertrek én aankomst. Zo moet je een mondkapje op tijdens je vlucht en in sommige delen van de luchthavens.

De mondkapjesplicht voor buiten is afgeschaft. In binnenruimtes dien je nog wel een mondkapje te dragen.

Wanneer je op vakantie gaat naar Italië, dien je de volgende dingen mee op reis te nemen:

Coronabewijs heenreis naar Italië (Digitaal Corona Certificaat - DCC)

Sinds 1 juli is het Digitaal Corona Certificaat (DCC) in Europa ingevoerd. Hiermee kun je aantonen dat je bent gevaccineerd, een negatieve coronatest hebt afgelegd of dat je corona hebt gehad. Dit is nodig om jouw vakantieland in te reizen. Het certificaat kun je aanmaken in de Corona Check app en maakt het gemakkelijker om binnen Europa te reizen.

 

Je kunt met het Digitale Corona Certificaat naar Italië reizen met de volgende voorwaarden:

 • Je bent 14 dagen geleden volledig gevaccineerd met Moderna, Pfizer, AstraZeneca of Janssen. Het vaccinatiebewijs is 270 dagen geldig. Of:
 • Je hebt een herstelbewijs dat niet ouder is dan 6 maanden na de laatste positieve coronatest, of:
 • Je hebt een negatieve PCR- of antigeentest die niet ouder is dan 48 uur voor aankomst in Italië. Dit geldt voor iedereen vanaf 6 jaar oud. Wanneer je bij Prijsvrij Vakanties een vakantie hebt geboekt, helpen wij je met het verkrijgen van een coronatest. Je ontvangt hier een e-mail over met informatie.
 • Gezondheidsverklaring Italië

Voor je vakantie naar Italië dien je een gezondheidsverklaring in te vullen en mee te nemen op reis. Deze moet je laten zien op de vertrekluchthaven en bij aankomst in Italië. Let op: je kan geweigerd worden op de vlucht indien je deze niet invult.  

 • Digital Passenger Locator Form

Bij aankomst in Italië dienen alle reizigers een digital passenger locator form te laten zien. Hier kan naar gevraagd worden door de Italiaanse Autoriteiten. Vul de passenger locator form hier in voor vertrek. Reis je met meerdere mensen? Dan kan één persoon uit het gezin/de groep het formulier invullen. Let op: de gegevens van de medereizigers moeten wel zijn ingevuld op het formulier. Het formulier kan alleen door één persoon worden ingevuld wanneer je in dezelfde accommodatie verblijft.

 • Gezondheidsverklaring België

Veel luchtvaartmaatschappijen vragen je om een gezondheidsverklaring in te vullen. Deze krijg je vaak aangereikt op het vliegveld, maar Prijsvrij Vakanties raadt aan om deze alvast in te vullen voor je thuis vertrekt om vertraging te voorkomen.

 • Vliegen vanaf België

Wanneer je terugvliegt van vakantie dien je binnen 48 uur vóór aankomst terug in België een Public Health Passenger Locator Form in te vullen. Ook wanneer je landt op een Nederlandse of Duitse luchthaven, dien je binnen 48 uur vóór aankomst terug in België dit formulier in te vullen. Het formulier kun je online invullen.

Op basis van je antwoorden in het Passenger Location Form wordt beoordeeld of je in quarantaine moet of een testverplichting hebt. Als je namelijk uit een hoog risicogebied terugkeert (rode zone), dien je bij terugkomst in quarantaine te gaan en leg je op dag 1 en dag 7 een coronatest af. Deze quarantaine en testen zijn verplicht. Je riskeert een boete van minimaal 250 euro bij niet naleving van deze verplichting. Als dit voor jou geldt, ontvang je een sms. Krijg je geen sms? Dan hoef je dus niet in quarantaine en is er geen testverplichting. Als je terugkeert uit een groene of oranje zone hoef je over het algemeen niet in quarantaine en is er geen testverplichting.

 • Vliegen vanaf Duitsland

Als je via Duitsland naar jouw vakantiebestemming reist, dienen alle reizigers (vanaf 12 jaar) die geen herstelbewijs kunnen laten zien, voor zowel voor de heen- als terugvlucht een negatieve coronatest bij zich te hebben. Dit betekent dat je je op bestemming laat testen bij één van de testlocaties.

Verblijf je langer dan 24 uur in Duitsland, dan geldt er ook een meldplicht en dien je voor aankomst in Duitsland een Public Health Passenger Locator Form in te vullen. Deze zogeheten 'einreiseanmeldung' kan je digitaal invullen.

 • Vliegen vanaf Nederland

Ben je op vakantie geweest naar het buitenland en wil je Nederland weer inreizen? Dan dien je in sommige gevallen een negatieve PCR-COVID-19-testuitslag te laten zien, bij aankomst in Nederland per vliegtuig. Let op: Nederland hanteert andere kleurcodes en inreisbeperkingen. Controleer daarom altijd op de website van de Nederlandse Overheid wat van toepassing is voor jouw vakantie en check de testlocaties op bestemming

De richtlijnen waar je je tijdens een vakantie in Italië aan dient te houden zijn als volgt:

 • Houd minimaal 1 meter afstand van elkaar.
 • De avondklok is afgeschaft.
 • Belangrijk: vanaf 6 augustus moet je voor onder andere stadions, zwembaden, musea, bioscopen, theaters en concerten een coronabewijs kunnen laten zien (vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve coronatest). Dit geldt alleen voor binnenruimtes en voor iedereen vanaf 12 jaar oud. 


Let op: voor het niet naleven van de richtlijnen in Italië kun je een boete krijgen.

Prijsvrij Vakanties doet er alles aan om deze pagina zo up-to-date mogelijk te houden, maar door de snelle veranderingen van de regels kunnen onjuistheden voorkomen. Prijsvrij Vakanties is niet aansprakelijk of verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden. Check altijd voor reservering en vertrek het actuele reisadvies op de website: Buitenlandse Zaken.