JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Reisadvies Spanje » Alle maatregelen van Spanje » Prijsvrij.be
Meer weten?

Corona-voucher

Lees hier meer over hoe je kan boeken met de corona-voucher.

 

Buitenlandse Zaken

Check de laatste updates van het Ministerie van Buitenlandse zaken

 

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen over geboekte vakanties

Reisadvies voor Spanje & Canarische Eilanden

Voor het laatst bijgewerkt op 24-09-2021

Spanje is bij velen een favoriet vakantieland en we staan te popelen om onze koffers weer in te pakken. Daarom houden wij de laatste ontwikkelingen met betrekking tot corona nauwkeurig in de gaten, zodat je volledig op de hoogte bent van de maatregelen in Spanje.

Actuele info Spanje, de Balearen en de Canarische Eilanden

Op dit moment geldt voor Spanje, inclusief de Canarische Eilanden en de Balearen (o.a. Mallorca en Ibiza) vanuit de overheid een reisadvies met kleurcodes oranje en rood voor verschillende regio's. 

Heb jij een vakantie naar Spanje in het vooruitzicht en wil je graag gaan? Dan is dat nog steeds mogelijk bij ons.

Top 10 hotels Spanje

Bekijk hier onze top 10 met meest populaire hotels & resorts in het zonnige Spanje. Welke kies jij?

Wat zijn de meest gestelde vragen?

Spanje heeft een kleurcode oranje en rood voor verschillende regio's. Heb jij een vakantie naar Spanje in het vooruitzicht? Momenteel bieden wij gewoon de mogelijkheid om af te reizen. De kleurcode is een advies vanuit de overheid, geen reisverbod. Wij merken dat veel klanten aangeven toch te willen vertrekken. Bijvoorbeeld omdat het aantal besmettingen in Spanje lager ligt dan in België, of omdat zij al volledig gevaccineerd zijn. Om deze reden laten wij de keuze aan jou.

Voor je vakantie dien je een coronabewijs mee te nemen in de vorm van een vaccinatiebewijs, coronatest of herstelbewijs.

De Spaanse overheid verwelkomt nog steeds Belgische toeristen. Om toeristen te bemoedigen om naar Spanje te komen hebben verschillende Spaanse regio’s extra garanties aangekondigd voor reizigers die tijdens hun vakantie corona oplopen. Naast de garanties vanuit de overheid van Spanje raden wij aan om een reisverzekering af te sluiten. In de meeste gevallen ben je dan gewoon verzekerd als je op reis gaat, ook met code oranje of rood. Lees er alles over op de website van onze verzekeringspartner Allianz.

Bovendien bieden wij naast onze vertrouwde voorwaarden wij nu ook een terughaalgarantie en geld-terug-garantie aan, zodat je jouw vakantie naar Spanje onbezorgd kunt boeken. Lees hier alle voorwaarden over onze extra garanties.

Ja, je kunt met het vliegtuig naar Spanje.

Het dragen van een mondkapje is net als in België ook in Spanje op sommige plaatsen verplicht. Maar goed nieuws, want de mondkapjesplicht op straat in Spanje is komen te vervallen! Je kunt dan dus weer heerlijk door de straten slenteren zonder mondkapje. Binnen in bijvoorbeeld restaurants of winkels blijft het nog wel nodig. Kinderen onder de 6 jaar hoeven geen mondkapje op. Vraag bij je accommodatie om de actuele lokale maatregelen.

Wanneer je op vakantie gaat naar Spanje, dien je de volgende dingen mee op reis te nemen:

 • Coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat - DCC)

Je kunt naar Spanje reizen met een coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat - DCC) als:

 • Je 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
 • Je kunt laten zien dat je hersteld bent van corona. Een herstelbewijs moet minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen na de eerste positieve NAAT-test afgegeven zijn. Of;
 • Je een negatieve PCR-test hebt afgelegd (niet ouder dan 72 uur vóór aankomst), of;
 • Je een negatieve antigeentest (sneltest) hebt afgelegd (niet ouder dan 48 uur vóór aankomst).


Met de CovidSafeBE app kun je het Digitaal Corona Certificaat aanmaken en gemakkelijk mee op reis nemen. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder documenten naar Spanje reizen.

Als je bij Prijsvrij een vakantie naar Spanje hebt geboekt en wil een coronatest afnemen, dan helpen wij je met het verkrijgen van de test. Je krijgt hier van ons een e-mail over met verdere informatie.

Op basis van je antwoorden in het Passenger Location Form wordt beoordeeld of je bij terugkomst in België in quarantaine moet of een testverplichting hebt. Meer informatie hierover lees je bij Public Health Passenger Locator Form hieronder.

 • Gezondheidsverklaring Spanje

Als je naar Spanje afreist is het verplicht om online een gezondheidsverklaring in te vullen. Dit formulier kun je gemakkelijk online invullen via deze link . Na het invullen van het formulier ontvang je een QR-code die je nodig hebt op het vliegveld. Als je het correct hebt ingevuld, kun je het formulier ondertekenen vanaf 48 uur voor je aankomst in Spanje (dus binnen 48 uur voor vertrek). Dit is om te achterhalen met wie je in contact bent geweest als er nieuwe besmettingen worden vastgesteld. Extra informatie over dit formulier vind je hier .

Bij aankomst op de Canarische Eilanden moet een gezondheidsverklaring worden ingevuld en de coronamelder app Radar-Covid via de appstore of de Radar-Covid voor android dient gedownload te zijn. Deze moet tijdens je verblijf op de Canarische Eilanden in gebruik zijn. 

 • Public Health Passenger Locator Form

Wanneer je terugvliegt van vakantie dien je binnen 48 uur vóór aankomst terug in België een Public Health Passenger Locator Form in te vullen. Ook wanneer je landt op een Nederlandse of Duitse luchthaven, dien je binnen 48 uur vóór aankomst terug in België dit formulier in te vullen. Het formulier kun je online invullen. Meer informatie over het PLF vind je hier.

Op basis van je antwoorden in het Passenger Location Form wordt beoordeeld of je in quarantaine moet of een testverplichting hebt. Als je namelijk uit een hoog risicogebied terugkeert (rode zone), dien je bij terugkomst in quarantaine te gaan en leg je op dag 1 en dag 7 een coronatest af. Deze quarantaine en testen zijn verplicht (m.u.v. reizigers die volledig gevaccineerd zijn). Je riskeert een boete van minimaal 250 euro bij niet naleving van deze verplichting. Als dit voor jou geldt, ontvang je een sms. Krijg je geen sms? Dan hoef je dus niet in quarantaine en is er geen testverplichting. Als je terugkeert uit een groene of oranje zone hoef je over het algemeen niet in quarantaine en is er geen testverplichting.

 • Vliegen vanaf Nederland

Ben je op vakantie geweest naar Spanje via een Nederlandse luchthaven en wil je Nederland weer inreizen? Dan dien je een coronabewijs te laten zien bij aankomst in Nederland. Let op: Nederland hanteert een andere definitie bij de kleurcodes van de reisadviezen en wellicht ook andere inreisbeperkingen. Controleer daarom altijd op de website van de Nederlandse overheid wat van toepassing is voor jouw vakantie en check de testlocaties op bestemming. Veel luchtvaartmaatschappijen vragen je om een gezondheidsverklaring in te vullen. Deze krijg je vaak aangereikt op het vliegveld, maar Prijsvrij raadt aan om deze alvast in te vullen voor je thuis vertrekt om vertraging te voorkomen. Gezondheidsverklaring downloaden doe je via deze link.

 • Vliegen vanaf Duitsland

Vliegen vanaf Duitsland naar Spanje, de Canarische Eilanden of de Balearen? Dat is gewoon mogelijk. Ondanks het aangescherpte reisadvies mag je nog steeds op doorreis in Duitsland. Dus je kunt gewoon vliegen vanaf een Duitse luchthaven. Bij terugkomst in Duitsland dienen alle reizigers (vanaf 12 jaar) een negatieve coronatest bij zich hebben. Dit betekent dat je je op bestemming laat testen bij een van de corona testlocaties in Spanje. Als je volledig gevaccineerd bent is dit niet nodig.

Verblijf je langer dan 24 uur in Duitsland, dan geldt er ook een meldplicht en dien je voor aankomst in Duitsland een Public Health Passenger Locator Form in te vullen. Deze zogeheten 'einreiseanmeldung' kan je digitaal invullen.

Reis je naar één van de volgende bestemmingen in Spanje: Balearen (Ibiza, Mallorca, Menorca en Formentera), Canarische Eilanden, Andalusië, regio Murcia of regio Galicia. Dan kom je in aanmerking voor een gratis verzekering aangeboden door de overheid van die regio’s. De verzekering dekt de kosten wanneer jij positief test op COVID-19 tijdens je vakantie. Voor de verzekering hoef je je niet apart aan te melden, deze gaat in op het moment van je check-in bij het hotel. De volgende kosten worden in het geval van besmetting vergoed:

 • Een PCR test bij klachten
 • Bij een positieve test word je overgebracht naar een speciaal quarantaine hotel, de kosten voor de transfer vanuit je vakantieadres naar het quarantainehotel, of het ziekenhuis bij ernstige klachten, worden vergoed.
 • Verblijf in een quarantainehotel of ziekenhuis (tot max. 15 dagen)
 • Medische kosten die gemaakt worden vanwege COVID19.
 • Repatriëringsvlucht naar je land van vertrek (let op, dit kan per regio verschillen; lees daarom goed wat op jouw regio van toepassing is)

De richtlijnen waar je je aan dient te houden tijdens een vakantie in Spanje zijn als volgt:

 • Houd 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Mondkapjes zijn voor iedereen (vanaf 6 jaar) verplicht in openbare ruimten en als er geen afstand gehouden kan worden. Tijdens het sporten, eten, drinken, op straat en op het strand tijdens het zonnen hoef je er gelukkig geen te dragen!
 • De groepsgrootte in het openbaar moet worden beperkt tot maximaal 6 personen.
 • Er geldt een rookverbod in openbare buitenruimten indien inachtneming van minimaal 2 meter afstand niet mogelijk is. Dit geldt bijvoorbeeld op terrassen.
 • Lokale overheden mogen zelf aanvullende coronamaatregelen voordragen, wat betekent dat er per regio verschillende restricties kunnen worden ingevoerd. Zo geldt er in Valencia een avondklok (01.00-06.00). Check hier alle regionale maatregelen.


Let op: in sommige regio’s worden strengere maatregelen gehandhaafd. Voor het niet naleven van de richtlijnen in Spanje kun je een boete krijgen.

Vele faciliteiten in Spanje zijn gelukkig weer open, dit kan wel per regio verschillen:

 • Winkels zijn geopend.
 • Restaurants, cafés en terrassen zijn geopend met beperkte capaciteit en openingstijden.
 • Hotels, appartementen en campings zijn geopend.
 • Stranden zijn toegankelijk dus je kunt heerlijk genieten van de zon!
 • Musea, theaters en attractieparken zijn beperkt toegankelijk.
 • Bioscopen, discotheken en nachtclubs zijn beperkt toegankelijk.

Prijsvrij doet er alles aan om deze pagina zo up-to-date mogelijk te houden, maar door de snelle veranderingen van de regels kunnen onjuistheden voorkomen. Prijsvrij is niet aansprakelijk of verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden. Check altijd voor reservering en vertrek het actuele reisadvies op de website: Buitenlandse Zaken.