JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Reisadvies Spanje » Alle maatregelen van Spanje » Prijsvrij.be

Reisadvies voor Spanje & Canarische Eilanden

Voor het laatst bijgewerkt op 18-9-2020

Wil je op vakantie naar Spanje? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen omtrent het coronavirus. Om het makkelijk voor je te maken hebben wij de meest actuele informatie en veelgestelde vragen voor jouw vakantie naar Spanje op een rijtje gezet. 

Actuele reisinformatie Spanje:

Sinds 4-9-2020 is het reisadvies voor heel Spanje aangepast naar een rode zone, met uitzondering van Tenerife. Tenerife blijft een oranje zone. Dit betekent dat je hier naartoe op vakantie kunt, maar blijf waakzaam.


Mocht het aangepaste reisadvies invloed hebben op jouw geboekte reis én vertrek je binnenkort (binnen 2 weken)? Dan nemen wij contact met je op. 

Meer weten?

Corona-voucher

Lees hier meer over hoe je kan boeken met de corona-voucher.

 

Buitenlandse Zaken

Check de laatste updates van het Ministerie van Buitenlandse zaken

 

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen over geboekte vakanties

Wat zijn de meest gestelde vragen?

Wat moet ik meenemen op vakantie naar Spanje?

 • Mondkapjes

Een mondkapje moet tijdens je reis op verschillende plekken worden gedragen. Zo dien je tijdens je vlucht en op de luchthavens mondkapjes te dragen. In Spanje zijn mondkapjes ook op veel plaatsen verplicht. Als je bij Prijsvrij hebt geboekt, sturen wij er gratis een naar je op.  

 • Gezondheidsverklaring Spanje

Als je naar Spanje afreist is het verplicht om een gezondheidsverklaring in te vullen. Dit formulier kun je gemakkelijk online invullen via deze link . Na het invullen van het formulier ontvang je een QR-code die je nodig hebt op het vliegveld. Als je het correct hebt ingevuld, kun je het formulier onderteken vanaf 48 uur voor je aankomst in Spanje (dus binnen 48 uur voor vertrek). Dit is om te achterhalen met wie je in contact bent geweest als er nieuwe besmettingen worden vastgesteld. Extra informatie over dit formulier vind je hier . Let op: vanaf 1 augustus is het enkel nog mogelijk om de QR-code via de “Spain Health Travel” app te laten zien. Een geprinte QR-code wordt dan niet meer geaccepteerd. Voor reizigers zonder smartphone gelden er mogelijk uitzonderingen. Let er op dat u het formulier meerdere keren invult voor iedereen met wie u reist en niet alleen voor u zelf als hoofdboeker. Bij aankomst op de Canarische Eilanden moet een gezondheidsverklaring worden ingevuld.

 • Public Health Passenger Locator Form

Een aantal landen verplichten je om het Public Health Passenger Locator Form in te vullen. Dit formulier helpt bij het achterhalen van contacten wanneer er nieuwe besmettingen worden vastgesteld bij bijvoorbeeld passagiers in een vliegtuig. Je dient dit formulier dus mee te nemen wanneer je met het vliegtuig naar je vakantiebestemming reist. Het is verplicht wanneer je vliegt via Duitsland. Je kunt het Public Health Passenger Locator Form via deze link  uitprinten en invullen. Om goed voorbereid te zijn, neem je dit formulier dus mee op reis!

 • Vliegen van en naar België

Wanneer je terugvliegt van vakantie dien je binnen 48 uur vóór aankomst terug in België een Public Health Passenger Locator Form in te vullen. Ook wanneer je landt op een Nederlandse of Duitse luchthaven, dien je binnen 48 uur vóór aankomst terug in België dit formulier in te vullen. Het formulier kun je hier online invullen. Indien je deze niet invult riskeer je een boete. Meer informatie vind je hier.

Als je alles hebt, ben je helemaal klaar voor jouw vakantie in Spanje!


Op vakantie naar Spanje, wat is er open?

In heel Spanje gelden aangepaste regels om de hygiëne te waarborgen. Bovendien speelt social distancing ook een belangrijke rol. Hier een kleine toelichting van wat open is tijdens jouw vakantie in Spanje:
 • Supermarkten, drogisterijen en tankstations zijn open.
 • Winkels zijn weer open met een beperkte capaciteit als er op die manier nog wel afstand gehouden kan worden.
 • Restaurants zijn open met een beperkte capaciteit. Ook mag je weer met je vrienden op het terras zitten.
 • Clubs en discotheken zijn helaas op dit moment gesloten.
 • Ook zijn musea, concertzalen en theaters met een beperkte capaciteit open.
 • Je mag genieten op het strand, maar je moet wel afstand houden van andere mensen. Je mag wel met je eigen gezin of reisgezelschap samen op het strand liggen.
 • Markten gaan open met beperking van het aantal kramen.
 • Attractieparken zijn open met een beperkt aantal bezoekers.
Let op: in sommige regio’s worden strengere maatregelen gehandhaafd.

Wat zijn de corona maatregelen in Spanje?

De richtlijnen in Spanje zijn als volgt:
 • Houd 1,5 tot 2 meter afstand van elkaar.
 • Schudt geen handen.
 • Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer. Daarnaast is een mondkapje overal (binnen en buiten) verplicht als er geen afstand gehouden kan worden. Let op: in sommige regio's is het dragen van een mondkapje in openbare ruimtes verplicht, ook wanneer de anderhalve meter social distance gehandhaafd kan worden.
 • Culturele activiteiten kunnen worden georganiseerd met een maximum aantal van 10 personen in gesloten ruimtes en 100 mensen in buitengebieden, maar je houdt je dan wel aan de afstand.
Let op: in sommige regio’s worden strengere maatregelen gehandhaafd. Voor het niet naleven van de richtlijnen in Spanje kun je een boete krijgen.

Is het dragen van een mondkapje verplicht in Spanje?

Het dragen van een mondkapje is in heel Spanje verplicht. Maar er zijn een aantal uitzonderingen. Kinderen onder de 6 jaar hoeven geen mondkapje op. Volwassenen hoeven geen mondkapje op tijdens het sporten. Je hoeft ook geen mondkapje op als je op het strand ligt. Daarnaast kan je natuurlijk nog steeds genieten van een hapje en een drankje op het terras zonder mondkapje. Ook zijn er regionaal uitzonderingen, zo hoef je op de Balearen o.a. in natuurgebieden, buiten het centrum en op de promenades geen mondkapje op. Vraag bij je accommodatie om de actuele lokale maatregelen.

Kan ik met de auto naar Spanje?

Ja, er zijn momenteel geen doorreisbeperkingen meer via de tussengelegen landen. De in- en uitreisbeperkingen zijn opgeheven, maar het kan zijn dat je aan de grens op symptomen wordt gecontroleerd. Vermijdt een tussenstop in de regio's Brussel, Antwerpen en Parijs (oranje gebieden). Ook mag je, naast met je gezin, ook weer met vrienden in de auto zitten. Als jullie samen geen huishouden vormen dienen jullie wel een mondkapje te dragen in de auto. Als je samen in één accommodatie verblijft worden jullie in Spanje gezien als één huishouden.

Met hoeveel personen mag ik in de auto in Spanje?

Je mag met het normale aantal personen in een auto reizen door Spanje. Indien samen met personen buiten het huishouden zijn mondkapjes verplicht.

Kan ik met het vliegtuig naar Spanje?

Ja, je kan met het vliegtuig naar Spanje. De Spaanse autoriteiten hebben strikte gezondheidscontroles in werking gesteld voor reizigers die met het vliegtuig in Spanje aankomen. Je dient je te houden aan de richtlijnen van de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt. Zij hebben protocollen opgesteld. Dit kan verschillen per luchtvaartmaatschappij en luchthaven. Let ook op aan welke regels je je dient te houden op het vliegveld van vertrek én aankomst. Het dragen van een mondkapje is verplicht.

Prijsvrij doet er alles aan om deze pagina zo up-to-date mogelijk te houden, maar door de snelle veranderingen van de regels kunnen onjuistheden voorkomen. Prijsvrij is niet aansprakelijk of verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden. Check altijd voor reservering en vertrek het actuele reisadvies op de website: Buitenlandse Zaken.