JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Reisadvies Spanje » Alle maatregelen van Spanje » Prijsvrij.be
Meer weten?

Corona-voucher

Lees hier meer over hoe je kan boeken met de corona-voucher.

 

Buitenlandse Zaken

Check de laatste updates van het Ministerie van Buitenlandse zaken

 

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen over geboekte vakanties

Reisadvies voor Spanje & Canarische Eilanden

Voor het laatst bijgewerkt op 21-06-2021

Spanje is bij velen een favoriet vakantieland en we staan te popelen om onze koffers weer in te pakken. Daarom houden wij de laatste ontwikkelingen met betrekking tot corona nauwkeurig in de gaten, zodat je volledig op de hoogte bent van de maatregelen in Spanje.

Actuele info Spanje, de Balearen en de Canarische Eilanden

Woehoee! Het reisadvies voor een aantal regio's van het Spaanse vasteland, de Canarische Eilanden en de Balearen is aangepast naar een oranje zone. Dit betekent dat we hier weer naartoe op vakantie kunnen! 

Op het Spaanse vasteland gaat het dan o.a. om badplaatsen aan de Costa Blanca zoals Valencia, Benidorm en Alicante. Verder vallen alle Canarische Eilanden hieronder (o.a. Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote en Fuerteventura) en de Balearen met Mallorca, Ibiza, Formentera en Menorca. Goed nieuws toch!

Belangrijke update:

Vanaf 7 juni 2021 veranderen de inreisvoorwaarden voor reizigers naar Spanje. Alle reizigers moeten een negatieve coronatest laten zien die binnen 48 uur voor aankomst is afgenomen. Dit was 72 uur. Ook kunnen reizigers inreizen met een officieel vaccinatiebewijs of met een medische verklaring als je COVID-19 hebt gehad.

Verder is de minimumleeftijd met betrekking tot de verplichting om een negatieve test, vaccinatie- of herstelbewijs te laten zien bij reizen naar Spanje verruimd naar 12 jaar. Dit was 6 jaar. Dat betekent dat alleen reizigers van 12 jaar en ouder deze documenten hoeven te laten zien.

Top 10 zomervakanties in Spanje

Bekijk hieronder de populairste hotels voor jouw zomervakantie in Spanje.

Wat zijn de meest gestelde vragen?

Ja, je kunt weer op vakantie naar Spanje! De Spaanse regio's Valencia, Catalonië, Galicië, Asturias, Extremadura, Cantabrië, Navarra en de Balearen en Canarische Eilanden zijn een oranje zone, wat betekent dat je hier een matig risico op besmetting hebt. De overige gebieden blijven op dit moment nog wel een rode zone.

Vakantiebestemmingen in oranje zones waar je heen kunt op vakantie zijn onder andere:

Ja, je kan zeker al een vakantie boeken. Naast onze vertrouwde voorwaarden bieden wij nu ook een terughaalgarantie en geld-terug-garantie aan, zodat je jouw vakantie naar Spanje onbezorgd kunt boeken. Lees hier alle voorwaarden over onze extra garanties.

Ja, je kunt met het vliegtuig naar Spanje. Verschillende regio's en Spaanse eilanden zijn bestempeld als een oranje zone, wat betekent dat er hier een matig risico op coronabesmettingen is.

Het dragen van een mondkapje is net als in België ook in Spanje op sommige plaatsen verplicht. Maar goed nieuws, want vanaf 26 juni vervalt de mondkapjesplicht op straat in Spanje! Je kunt dan dus weer heerlijk door de straten slenteren zonder mondkapje. Binnen in bijvoorbeeld restaurants of winkels blijft het nog wel nodig. Kinderen onder de 6 jaar hoeven geen mondkapje op. Vraag bij je accommodatie om de actuele lokale maatregelen.

Wanneer je op vakantie gaat naar Spanje, dien je de volgende dingen mee op reis te nemen:

 • Mondkapjes

Een mondkapje moet tijdens je reis op verschillende plekken worden gedragen. Zo dien je tijdens je vlucht en op de luchthavens een mondkapje te dragen. In Spanje is het dragen van een mondkapje verplicht voor iedereen vanaf 6 jaar en ouder.

 • Negatieve coronatest

Bij aankomst in heel Spanje (ook op de Canarische Eilanden en de Balearen) is het verplicht om een negatieve uitslag van een coronatest (PCR-test of negatieve antigeen sneltest) te laten zien. Deze test mag niet ouder zijn dan 48 uur vóór aankomst in Spanje. Let op: dit was 72 uur! Op het mee te nemen certificaat van de negatieve coronatest moeten in ieder geval staan: naam, nummer reisdocument, contactgegevens testinstituut, type test, tijdstip en datum test en negatief resultaat. Testresultaten moeten in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn. Iedereen van 12 jaar en ouder moet deze test afnemen. Als je bij Prijsvrij een vakantie naar Spanje hebt geboekt, helpen wij je met het verkrijgen van deze test. Je krijgt hier van ons een e-mail over met verdere informatie. Vanaf 1 juli kun je het Digitaal Corona Certificaat (DCC) gebruiken om aan te tonen dat je negatief bent getest. Deze kun je aanmaken in de CovidSafeBE app.

Op basis van je antwoorden in het Passenger Location Form wordt beoordeeld of je bij terugkomst in België in quarantaine moet of een testverplichting hebt. Meer informatie hierover lees je bij Public Health Passenger Locator Form hieronder.

 • Vaccinatiebewijs

Ben je 14 dagen voor je vakantie naar Spanje al volledig gevaccineerd? Dan is een test niet nodig en kan je met een officieel vaccinatiebewijs op vakantie. Dit document moet in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn of voorzien zijn van een officiële vertaling. De vaccinatie moet minimaal 14 dagen voor aankomst zijn afgenomen. Op het certificaat of bewijs moet in ieder geval staan: naam, data vaccinaties, type vaccin, het LOT nummer, land waar vaccinatie is gezet, contactgegevens van de vaccinerende instantie en contactgegeven van de uitgevende instantie van dit certificaat of bewijs. De Nederlandse Ambassade in Spanje geeft aan dat de "Registratiekaart Coronavaccinatie" helaas niet voldoet, maar het gele vaccinatieboekje wel. Zij raden reizigers aan om de vaccinatie in het gele boekje te laten bijschrijven en deze samen met de Registratiekaart Coronavaccinatie (voor de volledigheid) mee op reis te nemen. Vanaf 1 juli kun je het Digitaal Corona Certificaat (DCC) gebruiken om je vaccinatie in aan te tonen. Dit kan via de CovidSafeBE app.

 • Bewijs van herstel van COVID-19

Heb je corona gehad en ben je volledig hersteld? Dan kun je Spanje inreizen met een bewijs van herstel i.p.v. een negatieve coronatest. Dit is een Spaanse regel. In Nederland worden deze herstelbewijzen afgegeven met ingang van 1 juli, als het EU Digitale Covid Certificaat wordt ingevoerd. Dit document moet minimaal 11 dagen na de eerste positieve NAAT-test zijn afgegeven en maximaal 180 dagen. Het document moet door een autoriteit of medische instantie zijn opgesteld. Er moet in staan: naam, datum van de eerste positieve NAAT-test, type NAAT-test en land van afgifte. Dit document moet in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn. Tot 1 juli adviseert Spanje om toch een antigeentest te laten doen. Reizigers die Covid hebben gehad en dus maar één vaccinatie hebben ontvangen, raden zij ook aan om voor nu toch nog een antigeentest te laten doen voor vertrek.

 • Gezondheidsverklaring België

Veel luchtvaartmaatschappijen vragen je om een gezondheidsverklaring in te vullen. Deze krijg je vaak aangereikt op het vliegveld, maar Prijsvrij raadt aan om deze alvast in te vullen voor je thuis vertrekt om vertraging te voorkomen. Gezondheidsverklaring downloaden doe je via deze link. 

 • Gezondheidsverklaring Spanje

Als je naar Spanje afreist is het verplicht om online een gezondheidsverklaring in te vullen. Dit formulier kun je gemakkelijk online invullen via deze link . Na het invullen van het formulier ontvang je een QR-code die je nodig hebt op het vliegveld. Als je het correct hebt ingevuld, kun je het formulier ondertekenen vanaf 48 uur voor je aankomst in Spanje (dus binnen 48 uur voor vertrek). Dit is om te achterhalen met wie je in contact bent geweest als er nieuwe besmettingen worden vastgesteld. Extra informatie over dit formulier vind je hier .

Let op: het is enkel mogelijk om de QR-code via de “Spain Health Travel” app te laten zien. Een geprinte QR-code wordt niet geaccepteerd. Voor reizigers zonder smartphone gelden er mogelijk uitzonderingen. Let er op dat je het formulier meerdere keren invult voor iedereen met wie je reist en niet alleen voor jezelf als hoofdboeker. Bij aankomst op de Canarische Eilanden moet een gezondheidsverklaring worden ingevuld en de coronamelder app Radar-Covid dient gedownload te zijn. Deze moet tijdens je verblijf op de Canarische Eilanden in gebruik zijn. 

 • Public Health Passenger Locator Form

Wanneer je terugvliegt van vakantie dien je binnen 48 uur vóór aankomst terug in België een Public Health Passenger Locator Form in te vullen. Ook wanneer je landt op een Nederlandse of Duitse luchthaven, dien je binnen 48 uur vóór aankomst terug in België dit formulier in te vullen. Het formulier kun je online invullen. Meer informatie over het PLF vind je hier.

Op basis van je antwoorden in het Passenger Location Form wordt beoordeeld of je in quarantaine moet of een testverplichting hebt. Als je namelijk uit een hoog risicogebied terugkeert (rode zone), dien je bij terugkomst in quarantaine te gaan en leg je op dag 1 en dag 7 een coronatest af. Deze quarantaine en testen zijn verplicht. Je riskeert een boete van minimaal 250 euro bij niet naleving van deze verplichting. Als dit voor jou geldt, ontvang je een sms. Krijg je geen sms? Dan hoef je dus niet in quarantaine en is er geen testverplichting. Als je terugkeert uit een groene of oranje zone hoef je over het algemeen niet in quarantaine en is er geen testverplichting.

 • Vliegen vanaf Nederland

Ben je op vakantie geweest naar Spanje via een Nederlandse luchthaven en wil je Nederland weer inreizen? Dan dien je in sommige gevallen een negatieve coronatestuitslag te laten zien bij aankomst in Nederland. Let op: Nederland hanteert een andere definitie bij de kleurcodes van de reisadviezen en wellicht ook andere inreisbeperkingen. Controleer daarom altijd op de website van de Nederlandse overheid wat van toepassing is voor jouw vakantie en check de testlocaties op bestemming.

 • Vliegen vanaf Duitsland

Vliegen vanaf Duitsland naar Spanje, de Canarische Eilanden of de Balearen? Dat is gewoon mogelijk. Ondanks het aangescherpte reisadvies mag je nog steeds op doorreis in Duitsland. Dus je kunt gewoon vliegen vanaf een Duitse luchthaven. Bij terugkomst in Duitsland dienen alle reizigers (vanaf 6 jaar) een negatieve coronatest bij zich hebben. Dit betekent dat je je op bestemming laat testen bij een van de corona testlocaties in Spanje.

Verblijf je langer dan 24 uur in Duitsland, dan geldt er ook een meldplicht en dien je voor aankomst in Duitsland een Public Health Passenger Locator Form in te vullen. Deze zogeheten 'einreiseanmeldung' kan je digitaal invullen.

De richtlijnen waar je je aan dient te houden tijdens een vakantie in Spanje zijn als volgt:

 • Houd 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Mondkapjes zijn voor iedereen (vanaf 6 jaar) verplicht in openbare ruimten en als er geen afstand gehouden kan worden. Tijdens het sporten, eten, drinken, op straat en op het strand tijdens het zonnen hoef je er gelukkig geen te dragen!
 • De groepsgrootte in het openbaar moet worden beperkt tot maximaal 6 personen.
 • Er geldt een rookverbod in openbare buitenruimten indien inachtneming van minimaal 2 meter afstand niet mogelijk is. Dit geldt bijvoorbeeld op terrassen.
 • Lokale overheden mogen zelf aanvullende coronamaatregelen voordragen, wat betekent dat er per regio verschillende restricties kunnen worden ingevoerd. Zo geldt er in Valencia een avondklok (00.00-06.00).


Let op: in sommige regio’s worden strengere maatregelen gehandhaafd. Voor het niet naleven van de richtlijnen in Spanje kun je een boete krijgen.

Vele faciliteiten in Spanje zijn gelukkig weer open, dit kan wel per regio verschillen:

  • Winkels zijn geopend.
  • Restaurants, cafés en terrassen zijn geopend met beperkte capaciteit en openingstijden.
  • Hotels, appartementen en campings zijn geopend.
  • Stranden zijn toegankelijk dus je kunt heerlijk genieten van de zon!
  • Musea, theaters en attractieparken zijn beperkt toegankelijk.
  • Bioscopen, discotheken en nachtclubs zijn gesloten.

  Prijsvrij doet er alles aan om deze pagina zo up-to-date mogelijk te houden, maar door de snelle veranderingen van de regels kunnen onjuistheden voorkomen. Prijsvrij is niet aansprakelijk of verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden. Check altijd voor reservering en vertrek het actuele reisadvies op de website: Buitenlandse Zaken.