JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Dominicaanse Republiek informatie » Prijsvrij Vakanties

Dominicaanse Republiek informatie

Ga jij lekker genieten van een heerlijke strandvakantie in de Dominicaanse Republiek? Dan is het handig om van te voren te weten waar je allemaal rekening mee moet houden en wat je mee op reis moet nemen. Wist je namelijk dat ze hier niet met euro’s betalen en dat je het kraanwater hier niet kunt drinken? In onze Prijsvrij Vakantiewijzer vind je alle praktische informatie over de Dominicaanse Republiek, zodat jij goed voorbereid op vakantie gaat!

Dom. Republiek informatie

Officiële taal


Spaans


Hoofdstad


Santo Domingo


Regeringsvorm

 


Democratische Republiek


Oppervlakte


48.670 km²


Inwoners


10.981.174


Munteenheid


Dom. peso (DOP)


Tijdsverschil

Zomer:

Winter:


 

- 6 uur

- 5 uur


Vaccinatie

(aanbevolen)


 

DTP en Hepatitis A


Vluchtduur

Punta Cana:

Santa Domingo:


 

Circa 12 uur

Circa 13,5 uur


Visum

Korter > 30 dagen:

Langer > 30 dagen:


 

Nee

Ja


Web - Code - Tel.

.do - DOM - 1809/1829

Valuta in de Dominicaanse Republiek

De munteenheid van de Dominicaanse Republiek is de Dominicaanse Peso. 1 euro staat gelijk aan ongeveer 70 peso. In sommige toeristische gebieden kun je overigens zelfs met de euro betalen. Handig! Over het algemeen wordt een creditcard of een pinpas in hotels en restaurants geaccepteerd, maar niet overal. Zorg er dus altijd voor dat je genoeg contant geld bij je hebt. Geld wisselen kun je het beste doen bij een bank of een wisselkantoor vanwege de koers.

Vergeet ook niet om je bankpas te activeren voor gebruik buiten Europa, als jouw bankpas zo nog niet staat ingesteld. Zo weet je zeker dat je met je pas kan betalen in de Dominicaanse Republiek.

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie

Wanneer je naar de Dominicaanse Republiek op vakantie gaat heb je een geldig paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is. Daarnaast heb je vanaf 1 april 2021 een e-ticket nodig. Die kun je gemakkelijk online aanschaffen.

Een visum is van te voren niet nodig als je minder dan 30 dagen op vakantie gaat. Als je langer dan 30 dagen in de Dominicaanse Republiek verblijft heb je wel een visum nodig. Je kunt online gemakkelijk een visum aanvragen. Lees hier meer over hoe een visumaanvraag werkt.


Als je een auto of een ander vervoersmiddel wil huren, zodat je het land tijdens je vakantie kunt verkennen, dien je uiteraard je rijbewijs mee te nemen. Een Belgisch rijbewijs is hiervoor voldoende. Je hoeft hier niet een internationaal rijbewijs voor te hebben.

BELANGRIJK: vlieg je via de Verenigde Staten of Canada naar de Dominicaanse Republiek? Hou er dan rekening mee dat je voor je reis ESTA of eTA-reistoestemming aanvraagt. Dit kun je online aanvragen tot 72 uur voor vertrek.

Vluchtduur Dominicaanse Republiek

De vliegtijd naar de Dominicaanse Republiek verschilt per luchthaven. Wanneer je vanaf Amsterdam vliegt is de vliegtijd ongeveer 12 uur met tussenlanding naar Punta Cana. Als je bijvoorbeeld naar Santa Domingo vliegt dan is de vliegtijd 13 uur en 20 minuten. Het kan ook zijn dat je meerdere tussenlandingen hebt, maar de gemiddelde vliegtijd ligt dus rond de 12-13 uur.

En als je dan eindelijk op deze prachtige bestemming aan bent gekomen, heb je natuurlijk nog de rit naar je hotel of resort vanaf het vliegveld. Op onze transfertijden pagina vind je de reisduren per luchthaven.

Elektriciteit in de Dominicaanse Republiek

De stopcontacten op de Dominicaanse Republiek zijn anders dan in België. De netspanning is 120 volt en de frequentie is 60 hertz. We raden je aan om een wereldstekker mee te nemen. Zo ben je er zeker van dat je gebruik kunt maken van de elektriciteit bij aankomst.

Drinkwater

Je kunt in de Dominicaanse Republiek beter geen kraanwater drinken. We raden je aan om flessen water te kopen of om een waterzuiveringsfles mee te nemen op vakantie. Zo weet je zeker dat je schoon water drinkt. Let ook op drankjes die worden aangeboden op bijvoorbeeld het strand of kraampjes langs de weg. Het kan zijn dat hier vervuild kraanwater in zit. 

Welke taal spreken ze in de Dominicaanse Republiek?

De officiële taal die wordt gesproken in de Dominicaanse Republiek is Spaans. In de toeristische gebieden kunnen de meeste mensen ook Engels spreken. In het grensgebied met Haïti wordt nog Haïtiaans-creools gesproken.

Cultuur Dominicaanse Republiek

In de Dominicaanse Republiek kun je ongestoord vakantie vieren. Het is een veilig land dat in alle gemakken van een vakantie voorziet. Houd er wel rekening mee dat het niet zo wordt gewaardeerd om buiten het strand en het zwembad om een bikini of zwembroek te dragen. 95% van de bevolking is namelijk rooms-katholiek.

Feestdagen Dominicaanse Republiek

Houd tijdens de feestdagen rekening dat je voor gesloten deuren kan komen te staan. Denk aan winkels, restaurants en andere openbare gelegenheden. In je hotel zal je er weinig van merken.

1 januari
Nieuwjaarsdag


6 januari
Driekoningen


21 januari

Onze Lieve Vrouw van Altagracia


25 januari

Duarte’s Day


27 Februari

Onafhankelijkheidsdag


1 april

Witte donderdag


2 april

Goede vrijdag


30 april

Dag van de Arbeid


3 juni 

Sacramentsdag


20 juni

Juni Solstice


16 augustus

Restauratie Day


24 september

Onze Lieve Vrouw van Las Mercedes


6 november

Dag van de Grondwet


5 december

Ontdekking van Hispaniola


24 december

Kerstavond


25 december

Kerstdag


31 december

Oudejaarsavond


Welke vaccinaties zijn nodig voor de Dominicaanse Republiek?

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor de Dominicaanse Republiek, maar het wordt wel aanbevolen om de vaccinaties DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) te nemen om te voorkomen dat je ziek wordt tijdens je vakantie naar de Dominicaanse Republiek. Vraag voor je vakantie naar de Dominicaanse Republiek de vaccinatie(s) gemakkelijk online aan bij onze partner Vaccinaties op Reis. Dit kan je tijdens het boeken van je vakantie of na je boeking aanvragen. 

Hoe is het weer en klimaat op de Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek heeft een tropisch savanneklimaat en het noordoosten heeft een tropisch regenwoudklimaat. Het is er het hele jaar door heerlijk weer. De gemiddelde temperatuur is maar liefst 29 graden! Perfect voor een lekkere zonvakantie of een winterzonvakantie.

Alhoewel de temperatuur het hele jaar door lekker warm is, is de beste reistijd voor een vakantie in de maanden januari, februari, maart en april. De rest van het jaar is er meer kans op neerslag en op cyclonen.

Lokale alarmnummers

In geval van nood tijdens je vakantie kun je voor alle hulpdiensten (politie, ambulance, brandweer) het nummer 911 bellen. Het netnummer in de Dominicaanse Republiek is +1809. Santo Domingo heeft ook nog een eigen lokaal nummer +1829.

Vervoer Dominicaanse Republiek

Er zijn verschillende manieren om je te verplaatsen in de Dominicaanse Republiek. De bus is een veelgebruikt vervoersmiddel. Je hebt de keuze uit een toeringcar die je bijvoorbeeld naar de andere kant van het eiland kunnen brengen of uit de eerste klas bussen, Guanguas en de lokale bussen. De lokale bussen zitten erg vol, maar de eerste klas bussen bieden iets meer comfort. De Guanguas zijn minibussen die je ook overal naartoe kunnen brengen. Deze bussen zijn erg snel. maar wel wel wat krapper dus misschien minder fijn voor als je een lange afstand moet afleggen.

Daarnaast kun je natuurlijk ook een auto huren, zodat je gemakkelijk de bestemming kan ontdekken. Over het algemeen zijn de wegen in de Dominicaanse Republiek prima, maar houd er wel rekening mee dat het ook aardig chaotisch kan worden op de weg. Er wordt rechts gereden, maar sommige bestuurders kiezen toch voor de linkerkant en gaan niet zomaar voor je uit de weg. 

Nu je weet waar je allemaal aan moet denken als je op vakantie gaat naar deze tropische droombestemming, kun jij zorgeloos op reis. Heb je nog geen vakantie geboekt? Bekijk dan snel ons aanbod!