JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.be.
Harry Potter - Filmlocaties

Harry Potter

Auteur: Jana  Gepubliceerd op: 01-06-2021

J.K. Rowling schreef haar allereerste ‘Harry Potter’ boek in de achterkamer van het Elephant House-koffiehuis, in het hart van Edinburgh, en creëerde er de tovenaarswereld waar we nu van houden. Helaas hebben wij geen toverlessen gehad aan Zweinstein en kunnen we ook niet met de bezem richting de tropische stranden. Wat we wel kunnen doen is onze bucketlist aanvullen met alle magische plekken van de Harry Potter locaties.

Veel Harry Potter fans reizen af naar Londen om daar alles te zien en ervaren van Harry Potter. Maar niet alleen in Londen is er veel te zien, wat dacht je van Oxford? Deze plaats is een grote inspiratiebron geweest voor de makers van de films, er zijn daarom in Oxford ook veel filmlocaties te bezichtigen. 

London

Maar laten we beginnen in de hoofdstad van Groot-Brittannië, waar we veel fotospots vlakbij elkaar kunnen vinden. In de Harry Potter films zitten talloze shots van heel Londen, dus stiekem is de stad zelf al een filmlocatie. Maar er zijn een aantal specifieke plekken die je niet mag missen!

Station 9 ¾

Op het station van King’s Cross vind je een bagage karretje waar je mee op de foto kunt. Hier moet je wel voor betalen en de rijen zijn meestal erg lang, maar je kunt dit karretje ook terugvinden in de Warner Bros studio’s. Voordeel is dat je daar vaak een stuk minder lang hoeft te wachten. 

Station 9 valies

Millenium Bridge

Je kent de openingsscene van de film Harry Potter en de halfbloed Prins vast wel, waar death eaters de Millenium Bridge kapot maken en de brug begint te wiebelen. De Millenium Bridge is vlakbij Blackfriars metro halte.


De Millenium Bridge

Leadenhall Market

In de eerste Harry Potter film lopen Hagrid en Harry door Leadenhall Market, als ze op weg zijn naar de Leaky Cauldron, om Diagon Alley binnen te gaan. Deze locatie bevindt zich vlakbij metrohalte Monument.

Piccadilly Circus

In Harry Potter and the Deathly Hallows I zit een scene waarbij Harry, Hermelien en Ron door Londen heen vluchten, waarbij ze verschijnen en bijna een bus raken. Dat is gefilmd op Piccadilly Circus! Je kunt er met de metro naartoe, metrohalte Piccadilly Circus.

Oxford

Maar zoals we al eerder noemden, in Oxford zitten de meest herkenbare plekken. Veel van de scenes binnen Hogwarts zijn in deze stad opgenomen, je waant je hier dus echt in de Harry Potter wereld als je hier rondloopt.

Bodleian Library

In de Bodleian bibliotheek van de Oxford University zijn veel filmscenes opgenomen. Hij werd gebruikt in 4 films als de bibliotheek van Hogwarts. Zeker de moeite waard om te bezoeken dus! Let op: je kunt deze bibliotheek niet zomaar bekijken, je moet een tour boeken waarbij je ook naar de Divinity School gaat (een tweede film locatie). De tour is niet duur, maar wel vaak lang van te voren al uitverkocht. Ook mag je niet fotograferen binnen in de bibliotheek.

De Bodleian bibliotheek

Divinity School

Je kunt deze Divinity School bezoeken tijdens de Bodleian Library Tour, maar je kunt hem ook los bezoeken. Een specifieke kamer in de Divinity School werd gebruikt voor twee scenes. Het diende als ziekenzaal, maar ook als oefenruimte waar professor McGonagall de leerlingen leert dansen voor het bal. De scenes zijn terug te zien in de film Harry Potter and the Philosopher’s Stone & Goblet Of Fire.

New College

In het centrum van Oxford is de New College te vinden. In de gangen van New College zijn meerdere scenes opgenomen en deze herken je dan ook wellicht direct als de Hogwarts Hallways.

Niet alleen Harry, Ron en Hermelien liepen als studenten door deze gangen, in het echte leven studeren meer dan 600 studenten hier allerlei verschillende onderwerpen. Met de drukke stad Oxford aan de ene kant en de vredige, groene sfeer van de Christ Church Meadow aan de andere kant, is Christ Church een levendige academische gemeenschap. Het college maakt deel uit van de Universiteit van Oxford.


New College

Warner Bros Studio’s 

Vanuit London kun je de trein nemen naar Watford Junction, vanuit daar gaat er een speciale bus naar de studio’s.

De film studio’s waar alle films zijn opgenomen, dat mag je echt absoluut niet missen! Reserveer hier minstens vier uur voor als je echt alles uitgebreid wilt bekijken en lezen. Je vindt hier onder andere de set van de Great Hall, Forbidden Forest, Diagon Alley, verschillende klaslokalen, platform 9 ¾ mét trein, Gryffindor common room, Weasley’s house, Dudley’s house en nog veel en veel meer. Ook zijn er allerlei rekwisieten uitgestald en kun je een kijkje nemen bij de kostuums die gebruikt zijn in de films. Het is echt een magische plek en ontzettend leuk om hier doorheen te kunnen lopen!

Schotland

Het district Alnwick en Alnwick Castle & Gardens

Het district Alnwick ligt tussen Newcastle en Edinburgh in het hart van Northumberland. Alnwick Castle was de residentie van Ralph Percy, de 12e eeuwse hertog van Northumberland. Het kasteel dateert uit de tijd van de Normandische veroveringen van Engeland en werd gebouwd rond het jaar 1100. Sindsdien werd het kasteel verschillende keren gerestaureerd.

In de Harry Potter saga staat Alnwick Castle model voor Zweinstein (of Hogwarts in het Engels). Er zijn verschillende passages in en rondom het kasteel opgenomen. Wie zich de vlieglessen van Madame Hooch nog herinnert, ziet de binnenpleinen van Alnwick Castle voor zich, met de robuuste kasteelmuren op de achtergrond. Tegenwoordig kan je er zelf trouwens de ludieke les ‘bezemsteelvliegen’ proberen. Neem hier ook zeker de tijd om de indrukwekkende vertrekken en de tuinen te bewonderen.

In Alnwick vind je lange zandstranden, rotsen, mooie vissersdorpen en badplaatsen, kastelen en natuurlijk de woeste heuvels langs de grens met Schotland.

Alnwick Castle

Glenfinnan Viaduct

De Hogwarts Express bestaat echt! En nog beter, je kan er zelf in meereizen. Vanaf Fort William kan je in de zomermaanden de Jacobite Steam Train nemen richting Mallaig. De reis gaat dan over het Glenfinnan Viaduct, de sprookjesachtige brug die volgens de films leidt naar Zweinstein.

Krijg jij nu ook de kriebels als Harry Potter fan? Bekijk dan snel ons aanbod naar deze fantastische locaties! "It matters not what someone is born, but what they grow to be." - Albus Dumbledore.