JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Coronatest » Vakantiebestemmingen PCR-test nodig » Prijsvrij.be

PCR-test voor je vakantie

Voor het laatst bijgewerkt op 21-10-2021

Voor vrijwel alle bestemmingen dien je een coronabewijs te hebben als je op vakantie gaat. Met een coronabewijs wordt een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of een negatieve coronatest bedoeld. Prijsvrij helpt je op weg met alle informatie die je nodig hebt voor jouw vakantie en beantwoord jouw vragen!

Reizen met het coronapaspoort 

Sinds 1 juli is het Digitaal Corona Certificaat (DCC) in Europa ingevoerd. Hiermee kun je aantonen dat je bent gevaccineerd, een negatieve coronatest hebt afgelegd of dat je corona hebt gehad. Dit bewijs is nodig om een vakantieland in te reizen. Het certificaat kun je aanmaken in de CovidSafeBE app en maakt het gemakkelijker om binnen Europa te reizen. De voorwaarde van de vaccinatie kan per land verschillen. De informatie hiervan vind je terug op de reisadviespagina van jouw vakantiebestemming.

Wanneer moet je een coronatest doen?

Je dient een coronatest af te leggen wanneer je niet volledig bent gevaccineerd. (Voor sommige landen is een herstelbewijs ook voldoende.) De vereisten aan het vaccinatiebewijs kunnen verschillen per bestemming. Deze informatie vind je op de reisadviespagina van jouw bestemming. Wanneer jouw vaccinatiebewijs niet aan de vereisten voldoet, dan dien je een PCR-test of antigeen sneltest (afhankelijk van de vereiste van jouw vakantiebestemming) te doen voordat je op vakantie gaat.

Waar kan ik een coronatest afnemen? 

Je kunt deze coronatest laten afnemen bij je eigen huisarts of een laboratorium. Hiervoor dien je zelf contact op te nemen met uw huisarts of verschillende commerciële organisaties in België. Belangrijk is dat je een PCR-test (of antigeen sneltest als dit ook voldoet voor jouw bestemming) laat afnemen waarbij je een geldige gezondheidsverklaring ontvangt zodat je deze kunt laten zien bij aankomst op de bestemming. Je ontvangt ongeveer 2 weken voor vertrek een e-mail met verdere informatie over de coronatest.

Eigen verantwoordelijkheid
Zonder negatief testresultaat kun je geweigerd worden op de vlucht en kun je niet op vakantie. Het is de verantwoordelijkheid van jou als reiziger om te zorgen dat jij in het bezit bent van een negatieve testuitslag en de benodigde formulieren voor je naar één van deze bestemmingen vertrekt. Prijsvrij is niet aansprakelijk voor het niet kunnen doorgaan van de vakantie vanwege het ontbreken van een negatieve testuitslag.


Door deze testen ben je er zeker van dat iedereen in het vliegtuig in het bezit is van een negatieve test uitslag. En kun jij extra veilig op reis! 

Meer weten?

Corona-voucher

Hoe kan ik boeken met voucher?

Buitenlandse Zaken

Check de laatste updates van het Ministerie van Buitenlandse zaken

 

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen over geboekte vakanties

 

Welke vragen komen het meest voor?

Dit is de coronatest die je aflegt om te achterhalen of je het coronavirus hebt. Er zijn verschillende soorten testen. De PCR-test wordt afgenomen door middel van een keel- en neusswab met een speciaal wattenstaafje. De swab wordt vervolgens in een lab getest op genetisch materiaal van het coronavirus. Bij een antigeen-sneltest wordt gekeken naar coronavirus eiwitten in de keel en neus.

In België kost een coronatest ongeveer €46. Deze kosten worden niet vergoed door Prijsvrij.

Je kunt je in België laten testen bij je eigen huisarts of een laboratorium. Hiervoor dien je zelf contact op te nemen met jouw huisarts of een laboratorium in België. Belangrijk is dat je een PCR-test laat afnemen waarbij je een gezondheidsverklaring ontvangt zodat je deze kunt laten zien bij aankomst op de bestemming.

Voor vrijwel alle landen is een coronatest verplicht en dien je binnen 72 uur voor vertrek een PCR-test af te leggen. De maatregelen en voorwaarden kunnen per land en regio verschillen. Zo accepteren een aantal landen ook een antigeen sneltest die binnen 48 uur voor aankomst afgenomen moet worden.

Ben je reeds gevaccineerd? Dan kan je in sommige gevallen ook met een geldig vaccinatiebewijs of herstelbewijs afreizen naar je vakantiebestemming. Wil je niet voor verassingen komen te staan? Selecteer dan aan de linkerzijde jouw vakantiebestemming en check wat van toepassing is voor jouw reis. Hou er rekening mee dat het reisadvies altijd kan wijzigen. Blijf het reisadvies daarom goed in de gaten houden kort voor vertrek, op bestemming en vlak voor je terugreis.

Voor de meeste landen geldt een minimale leeftijd vanaf 12 jaar. Dit kan echter per vakantieland en regio verschillen. Voor sommige landen is een coronatest al verplicht voor kinderen vanaf 5/6 jaar en bij sommige vakantiebestemmingen is dit zelfs al vanaf 0 jaar. Selecteer aan de linkerkant jouw vakantiebestemming om te zien wat voor jouw reis van toepassing is. 

Dit is afhankelijk van de kleurcode van je vakantiebestemming. Voor je vakantie dien je verplicht een PLF-formulier (Passagier Lokalisatie Formulier) in te vullen. Op basis van jouw antwoorden krijg je daarin te zien of dat een coronatest voor je terugkomst in België verplicht is. 

Prijsvrij doet er alles aan om iedereen te helpen bij het verkrijgen van de benodigde testresultaten om naar een bestemming af te reizen. Echter is Prijsvrij niet verantwoordelijk voor het (tijdig) verkrijgen van de juiste gezondheidsdocumenten.