JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
Coronatest » Vakantiebestemmingen PCR-test nodig » Prijsvrij.be

PCR-test voor je vakantie

Voor het laatst bijgewerkt op 27-07-2021

Voor alle landen dien je vóór vertrek een coronatest af te nemen of een vaccinatiebewijs te hebben dat je volledig gevaccineerd bent. Maar hoe werkt dat nu precies? Vanaf welke leeftijd heb je een test nodig en hoelang van te voren moet de test afgenomen zijn? De antwoorden op deze vragen vindt je op deze pagina.

Wanneer moet ik een coronatest doen?

Je dient een coronatest te doen wanneer je niet volledig bent gevaccineerd. De vereiste van de vaccinatie is dat de laatste dosis 14 dagen voor vertrek naar de vakantiebestemming is gezet met een goedgekeurde vaccinatie. Of de reisadviespagina van jouw vakantiebestemming lees je hier meer over. Wanneer je niet aan de vereiste van de vaccinatie voldoet, dan dien je een PCR-test of antigeen sneltest te doen voordat je op vakantie gaat.

Waar kan ik een coronatest afnemen? 

Je kunt deze coronatest laten afnemen bij je eigen huisarts of een laboratorium. Hiervoor dien je zelf contact op te nemen met uw huisarts of verschillende commerciële organisaties in België. Belangrijk is dat je een PCR-test (of antigeen sneltest als dit ook voldoet voor jouw bestemming) laat afnemen waarbij je een geldige gezondheidsverklaring ontvangt zodat je deze kunt laten zien bij aankomst op de bestemming. Je ontvangt ongeveer 2 weken voor vertrek een e-mail met verdere informatie over de coronatest.

Gratis coronatest

Iedereen vanaf 6 jaar oud heeft recht op twee gratis coronatesten via de Belgische Overheid. Op deze website lees je hoe je een gratis test aan kan vragen. De activatiecode die je krijgt bij de aanvraag is 10 dagen geldig, dus houd er rekening mee dat je deze code pas aanvraagt als je de test binnen 10 dagen gaat afnemen.

Eigen verantwoordelijkheid
Zonder negatief testresultaat kun je geweigerd worden op de vlucht en kun je niet op vakantie. Het is de verantwoordelijkheid van jou als reiziger om te zorgen dat jij in het bezit bent van een negatieve testuitslag en de benodigde formulieren voor je naar één van deze bestemmingen vertrekt. Prijsvrij is niet aansprakelijk voor het niet kunnen doorgaan van de vakantie vanwege het ontbreken van een negatieve testuitslag.


Door deze testen ben je er zeker van dat iedereen in het vliegtuig in het bezit is van een negatieve test uitslag. En kun jij extra veilig op reis! 

Meer weten?

Corona-voucher

Hoe kan ik boeken met voucher?

Buitenlandse Zaken

Check de laatste updates van het Ministerie van Buitenlandse zaken

 

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen over geboekte vakanties

 

Prijsvrij doet er alles aan om iedereen te helpen bij het verkrijgen van de benodigde testresultaten om naar een bestemming af te reizen. Echter is Prijsvrij niet verantwoordelijk voor het (tijdig) verkrijgen van de juiste gezondheidsdocumenten. 

Welke vragen komen het meest voor?

Dit is de coronatest die je aflegt om te achterhalen of je het coronavirus hebt. Er zijn verschillende soorten testen. De PCR-test wordt afgenomen door middel van een keel- en neusswab met een speciaal wattenstaafje. De swab wordt vervolgens in een lab getest op genetisch materiaal van het coronavirus. Bij een antigeen-sneltest wordt gekeken naar coronavirus eiwitten in de keel en neus.

In België kost een coronatest ongeveer €46. Deze kosten worden niet vergoed door Prijsvrij. Vanuit de Belgische Overheid krijgt iedereen boven 6 jaar oud twee gratis coronatesten. Op deze website lees je hoe je een gratis test aan kan vragen. 

 • Aruba: binnen 72 uur voor vertrek (PCR-test)
 • Bonaire: binnen 24 uur voor vertrek (PCR-test)
 • Curaçao: binnen 72 uur voor vertrek (PCR-test)
 • België: binnen 72 uur voor aankomst (PCR-test)
 • Cyprus: binnen 72 uur voor vertrek (PCR-test)
 • Dubai: binnen 72 uur voor vertrek (PCR-test)
 • Duitsland: binnen 72 uur voor aankomst (PCR-test)
 • Turkije: binnen 72 uur voor aankomst (PCR-test)
 • Egypte: binnen 72 uur voor aankomst (PCR-test)
 • Griekenland: PCR-test binnen 72 uur voor aankomst. Antigeen sneltest binnen 48 uur voor aankomst  (PCR-test of antigeen sneltest)
 • Frankrijk: binnen 72 uur voor aankomst (PCR-test of antigeen sneltest)
 • Italië: binnen 48 uur voor aankomst (PCR-test of antigeen sneltest)
 • Portugal vasteland: binnen 72 uur voor vertrek (PCR-test)
 • Madeira en Azoren: binnen 72 uur voor aankomst (PCR-test)
 • Spanje incl. de Canarische Eilanden: PCR-test 72 uur voor aankomst en de antigeen sneltest 48 uur voor aankomst
 • Malta: 
  5 tot 11 jaar: binnen 72 uur voor aankomst (PCR-test)
  Vanaf 12 jaar: alleen met een vaccinatie
 • Bulgarije: binnen 72 uur voor aankomst (PCR-test)
 • Kroatië: 72 uur voor aankomst (PCR-test)
 • Malediven:  96 uur voor aankomst (PCR-test)
 • Verenigde Staten: 72 uur voor vertrek (PCR-test)
 • Cuba: 72 uur voor vertrek (PCR-test)
 • Verenigde Arabische Emiraten: 72 uur voor vertrek (PCR-test)
 • Oostenrijk: binnen 72 uur voor aankomst (PCR-test)

Aruba Vanaf 15 jaar
Bonaire Vanaf 13 jaar
Curacao Vanaf 7 jaar
België Vanaf 12 jaar
Cyprus Vanaf 12 jaar
Duitsland Vanaf 6 jaar
Turkije Vanaf 6 jaar
Egypte Vanaf 6 jaar
Griekenland Vanaf 12 jaar
Frankrijk Vanaf 11 jaar
Italië Vanaf 6 jaar
Portugal Vanaf 12 jaar
Portugal: Azoren Vanaf 12 jaar
Portugal: Madeira Vanaf 12 jaar
Spanje Vanaf 12 jaar
Canarische Eilanden Vanaf 6 jaar
Bulgarije Vanaf 0 jaar
Malta 5 tot 11 jaar
Kroatië Vanaf 0 jaar
Malediven Vanaf 0 jaar
Verenigde Staten Vanaf 2 jaar
Cuba Vanaf 0 jaar
Verenigde Arabische Emiraten Vanaf 0 jaar
Oostenrijk Vanaf 0 jaar

Je kunt je in België laten testen bij je eigen huisarts of een laboratorium. Hiervoor dien je zelf contact op te nemen met jouw huisarts of een laboratorium in België. Belangrijk is dat je een PCR-test laat afnemen waarbij je een gezondheidsverklaring ontvangt zodat je deze kunt laten zien bij aankomst op de bestemming.

Sinds 1 juli is het Digitaal Corona Certificaat (DCC) in Europa ingevoerd. Hiermee kun je aantonen dat je bent gevaccineerd, een negatieve coronatest hebt afgelegd of dat je corona hebt gehad. Dit is nodig om jouw vakantieland in te reizen. Het certificaat kun je aanmaken in de CovidSafeBE app en maakt het gemakkelijker om binnen Europa te reizen.